Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Sławek SWP <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bardzo smaczny soczek cioci Zosi
Date: Wed, 3 Aug 2005 13:15:36 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 60
Message-ID: <dcq910$oku$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dcmf5u$k7s$1@opal.futuro.pl>
Reply-To: Sławek SWP <damspietrasiewicz2wpkropkapl>
NNTP-Posting-Host: dqa145.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1123067745 25246 83.24.160.145 (3 Aug 2005 11:15:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 3 Aug 2005 11:15:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245002
Ukryj nagłówki
W: news:dcmf5u$k7s$1@opal.futuro.pl
Od: Midnight Wind <p...@o...pl>
Było:
> Postanowiłam się podzielić z Wami przepisem na bardzo smaczny
> ...
> Soczek naprawdę pyszny i wspaniale gasi pragnienie.
Ja też mam przepis na pyszny napój od... - znalazłem w internecie - ale jest
pycha!
Ten drugi przepis powinien być pierwszy ale mi się nie chce zmieniać, tyle
to roboty...
KWAS CHLEBOWY
I
4 kg wysuszonego chleba razowego,
10 l wody,
5 dkg drożdży,
80 dkg cukru,
sok z 2-3 cytryn,
dużych rodzynek tyle, co butelek
Wysuszony chleb zrumienić w piecu, pokruszyć na małe kawałki, wrzucić do
drewnianej baryłki i zalać wrzącą wodą.
Po ostygnięciu wlać rozdrobnione w wodzie drożdże. Po 12 godzinach
przecedzić, dodać cukru, soku z cytryn. Zostawić na 12 godzin (latem na 9),
przecedzić płyn i wlać do butelek z grubego szkła, najlepiej z porcelanowymi
korkami. Do każdej butelki wrzucić po 1 dużym rodzynku, zakorkować mocno i
odstawić w chłodne miejsce.
Po 24 godzinach napój jest gotowy.
Taki kwas w piwnicy można długo przechowywać.
II
30 dag suchego razowego chleba
20 dag cukru
10 dag miodu
10 l wody
Chleb zalać gorącą wodą, dodać cukier i miód.
Wszystko wymieszać i postawić na 2 - 3 dni w ciepłym, chłodnym miejscu, aby
się zakwasiło.
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Zajrzyj tu: http://www.lysiak.chrzanik.com/index.php
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
|