Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.atman.pl!not-for-mail
From: "Nea" <n...@p...com.beztego>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Barszczyk + pasztecik z mieskiem
Date: Wed, 12 Mar 2003 15:00:03 +0100
Organization: ATMAN
Lines: 114
Message-ID: <b4neaq$2dt5$1@news.atman.pl>
References: <b4n69c$mit$1@inews.gazeta.pl> <b4ndaj$279h$1@news.atman.pl>
<b4ndpi$9bs$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: panda.stat.gov.pl
X-Trace: news.atman.pl 1047477403 79781 217.17.35.70 (12 Mar 2003 13:56:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 12 Mar 2003 13:56:43 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:148851
Ukryj nagłówki
Użytkownik "AJA" <n...@w...iie.pz.zgora.pl> napisał w wiadomości
news:b4ndpi$9bs$1@inews.gazeta.pl...
> Cos ta stronka nie dziala ... moze jakis inny adres .. jedynie znalazlem
> przepis na paszteciki ale to z grzybkami i kapusta... nie lubie kapusty ..
> bleeeeeeeee ... z definicjie jestem miesozerca :))
mi dziala wlasnie na niej siedze :))
http://www.kuchnia.3miasto.pl/all_p.htm beda wszystkie przepisy na litere p
wkleje Ci pare:
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
25 dag margaryny,
1 szklanka wody,
2 płaskie łyżeczki soli,
2 jaja do smarowania
nadzienie:
40 dag mięsa,
1 1/2 czerstwej bułki,
1 mała cebula,
35 dag margaryny,
1 małe jajo,
sól, pieprz,
zielona pietruszka
Przygotować nadzienie. Mięso ugotować, cebulę pokroić w kostkę i udusić na
margarynie. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Składniki nadzienia zemleć w
maszynce, dodać jajo, sól, pieprz, posiekaną zieleninę i dokładnie wyrobić.
Można też przygotować inne nadzienie np. z pieczarek, z kapusty, z ryby itp.
Z mąki, wody i soli zarobić luźne ciasto. Schłodzić je w lodówce (około 30
min.) i rozwałkować w kwadrat grubości 1 cm. Margarynę rozkruszyć i rozłożyć
ją na rozwałkowanym cieście równą warstwą. Rogi ciasta złożyć do środka w
kopertę, brzegi złożenia dokładnie zlepić. "Kopertę" rozwałkować w
prostokąt, złożyć na 3 części (zwijając boki do środka), schłodzić.
Wałkowanie i chłodzenie powtórzyć 3 razy. Po ostatnim chłodzeniu ciasto
rozwałkować i kroić na kwadraty o boku 9-10 cm. Na każdy kwadrat nałożyć
płasko nadzienie i złożyć po przekątnej, tworząc trójkąt. Brzegi ciasta
posmarować jajem, zlepić, a powierzchnię posmarować rozmąconym jajem. Piec w
bardzo gorącym piekarniku około 20 min.
From Z.Wodecki w...@k...net.pl
------------------------------------
Paszteciki z miesem
25 szt. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto polkruche:
200 g maki,
100 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
szczypta soli,
jajo do smarowania ciasta,
tluszcz do smarowania blachy.
Farsz:
300 g pieczonego miesa,
1/2 buleczki,
mala cebula,
1 lyzka masla,
1 lyzka smietany,
sol, pieprz.
1. Make wraz z sola przesiac na stolnice. Dodac zimne maslo, drobno posiekac
ostrym nozem wraz z maka. Dodac wode, szybko zagniesc ciasto, uformowac kule
i wstawic do lodowki na 30 min.
2. Mieso i bulke zemlec w maszynce. Cebule obrac, drobno posiekac,
przesmazyc
na rozgrzanym masle. Dodac do miesa, wymieszac ze smietana, przyprawic sola
i pieprzem.
3. Ciasto rozwalkowac na placek grubosci 4 mm. Foremka wyciac lezki, reszte
ciasta ponownie rozwalkowac i pociac na paski szerokosci 2 cm. Na lezce
ulozyc kulke farszu, nakryc ja kawalkiem paska, przyklejajac go odrobina
bialka. Paszteciki nasmarowac rozmaconym jajem. Ulozyc na natluszczonej
blasze,
piec w ogrzanym do temp. 220żC piekarniku przez 25 min.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 44.
From: a...@h...pl (Radku's De Apaczu's)
----------------------------
Paszteciki z miesem (zydowskie)
24 szt. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
1/2 kg mielonego miesa wolowego,
5 lyzek oleju,
1 glowka czosnku,
sok z cytryny,
1 bialko,
lyzeczka cynamonu,
galka muszkatolowa,
sol, pieprz,
12 platkow gotowego ciasta brik lub bardzo cienkich nalesnikow.
1. Wlozyc mieso do miski, dodac drobno posiekany czosnek, sol, pieprz,
cynamon,
galke muszkatolowa i wymieszac.
2. Do garnka z grubym dnem wlac lyzke oleju i lekko podgrzac. Wlozyc mieso,
wlac sok z cytryny i dodac w malych ilosciach reszte oleju stale mieszajac,
az mieso uzyska brazowy kolor. Odstawic do wystygniecia.
3. Gotowe platy ciasta lub nalesniki przekrawac na pol. Na srodek kazdej
polowki nakladac lyzeczke miesa i zaginac w forme malego trojkata. Zaklejac
bialkiem z jajka.
4. Na rozgrzana patelnie wlac 2 lyzki oleju i smazyc rozki do zrumienienia.
Podawac gorace.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona
16.
From: a...@h...pl (Radku's De Apaczu's)
mam nadzieje ze sie kaszana nie zrobila bo robilam metoda kopiuj wklej a ze
jestem chora to mi nmoglo nie wyjsc:)
pozdrawiam
Nea
|