Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Barwniki spożywcze

Grupy

Szukaj w grupach

 

Barwniki spożywcze

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 73


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2015-10-27 12:39:01

Temat: Re: Barwniki spożywcze
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-10-27 o 08:27, bbjk pisze:
> W dniu 15-10-27 o 08:17, FEniks pisze:
>
>> Najwięcej zachodu jest z nakładaniem i pieczeniem, zwłaszcza jeśli ma
>> się jedną foremkę/planszę. Po nałożeniu na formę odczekujesz każdorazowo
>> pół godziny przed pieczeniem?
>
> Nie nakładam na żadną formę, wyciskam z rękawa na papier do pieczenia
> położony na blasze. Wychodzą równe kółeczka.

No to gratuluję. Może to kwestia wprawy. Nie tylko w nakładaniu, ale w
przygotowaniu masy, bo jak jest zbyt rzadka, to się rozpływa i nie wyjdą
ładne równe kółeczka.

> Nie odczekuję, od razu jadą do piekarnika.

Podobno dzięki odczekaniu robi się tzw. stopa w makaroniku, co jest
efektem pożądanym. U nas (właściwie to córa robiła, ja tylko doglądałam
;) ) ciasto było odrobinę za rzadkie i nie dało się dużo go nałożyć i
wyszły trochę zbyt płaskie. Dlatego chcę następnym razem spróbować z
kupnymi barwnikami, bo nie rozrzedzą tak masy.

> Zawsze się udają, uważałam je za jedne z najłatwiejszych ciastek, byle
> nie przeciągnąć w piecu.

Ale jeśli ktoś oczekuje idealnego efektu... ;)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2015-10-27 13:27:05

Temat: Re: Barwniki spożywcze
Od: bbjk <b...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 15-10-27 o 12:39, FEniks pisze:

> Ale jeśli ktoś oczekuje idealnego efektu... ;)

No, chyba że tak :D
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2015-10-27 13:32:04

Temat: Re: Barwniki spożywcze
Od: bbjk <b...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 15-10-27 o 12:39, FEniks pisze:
> jak jest zbyt rzadka, to się rozpływa i nie wyjdą
> ładne równe kółeczka.

Aha, to może jeszcze i to: na 20 dag migdałów daję 3 średniej wielkości
białka i 20 dag cukru. Zawsze wielokrotność tej ilości, bo idą jak burza.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2015-10-27 13:47:48

Temat: Re: Barwniki spożywcze
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-10-27 o 13:32, bbjk pisze:
> W dniu 15-10-27 o 12:39, FEniks pisze:
>> jak jest zbyt rzadka, to się rozpływa i nie wyjdą
>> ładne równe kółeczka.
>
> Aha, to może jeszcze i to: na 20 dag migdałów daję 3 średniej
> wielkości białka

I tu jest pies pogrzebany chyba. My dałyśmy o połowę mniej migdałów, tak
było w przepisie.

> Zawsze wielokrotność tej ilości, bo idą jak burza.

Idą, idą.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2015-10-27 14:52:54

Temat: Re: Barwniki spożywcze
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 27 Oct 2015 12:39:01 +0100, FEniks napisał(a):

> Podobno dzięki odczekaniu robi się tzw. stopa w makaroniku, co jest
> efektem pożądanym.

Pierwszyb raz widzę takie określenie - zawsze spotykałam "koronka".
--
XL
http://www.fronda.pl/a/humanizm-tez-ma-swoje-granice
,56445.html

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2015-10-27 15:48:33

Temat: Re: Barwniki spożywcze
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-10-27 o 14:52, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 27 Oct 2015 12:39:01 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> Podobno dzięki odczekaniu robi się tzw. stopa w makaroniku, co jest
>> efektem pożądanym.
> Pierwszyb raz widzę takie określenie - zawsze spotykałam "koronka".

No, jak kto na stopach koronę nosi... ;-P

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2015-10-27 15:51:19

Temat: Re: Barwniki spożywcze
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 27 Oct 2015 15:48:33 +0100, FEniks napisał(a):

> W dniu 2015-10-27 o 14:52, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 27 Oct 2015 12:39:01 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> Podobno dzięki odczekaniu robi się tzw. stopa w makaroniku, co jest
>>> efektem pożądanym.
>> Pierwszyb raz widzę takie określenie - zawsze spotykałam "koronka".
>
> No, jak kto na stopach koronę nosi... ;-P
>

Rzeco?


--
XL
http://www.fronda.pl/a/humanizm-tez-ma-swoje-granice
,56445.html

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2015-10-27 16:19:05

Temat: Re: Barwniki spożywcze
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-10-27 o 15:51, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 27 Oct 2015 15:48:33 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2015-10-27 o 14:52, Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 27 Oct 2015 12:39:01 +0100, FEniks napisał(a):
>>>
>>>> Podobno dzięki odczekaniu robi się tzw. stopa w makaroniku, co jest
>>>> efektem pożądanym.
>>> Pierwszyb raz widzę takie określenie - zawsze spotykałam "koronka".
>> No, jak kto na stopach koronę nosi... ;-P
>>
> Rzeco?

Zależy, czego określenie dotyczy. "Stopa" i "koronka" to z pewnością nie
są określenia tej samej części ciasteczka.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2015-10-27 16:49:00

Temat: Re: Barwniki spożywcze
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 27 Oct 2015 16:19:05 +0100, FEniks napisał(a):

> W dniu 2015-10-27 o 15:51, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 27 Oct 2015 15:48:33 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> W dniu 2015-10-27 o 14:52, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Tue, 27 Oct 2015 12:39:01 +0100, FEniks napisał(a):
>>>>
>>>>> Podobno dzięki odczekaniu robi się tzw. stopa w makaroniku, co jest
>>>>> efektem pożądanym.
>>>> Pierwszyb raz widzę takie określenie - zawsze spotykałam "koronka".
>>> No, jak kto na stopach koronę nosi... ;-P
>>>
>> Rzeco?
>
> Zależy, czego określenie dotyczy. "Stopa" i "koronka" to z pewnością nie
> są określenia tej samej części ciasteczka.
>


No więc uzyskałaś koronkę?
--
XL
http://www.fronda.pl/a/humanizm-tez-ma-swoje-granice
,56445.html

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2015-10-27 20:01:20

Temat: Re: Barwniki spożywcze
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-10-27 o 16:49, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 27 Oct 2015 16:19:05 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2015-10-27 o 15:51, Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 27 Oct 2015 15:48:33 +0100, FEniks napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2015-10-27 o 14:52, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Tue, 27 Oct 2015 12:39:01 +0100, FEniks napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Podobno dzięki odczekaniu robi się tzw. stopa w makaroniku, co jest
>>>>>> efektem pożądanym.
>>>>> Pierwszyb raz widzę takie określenie - zawsze spotykałam "koronka".
>>>> No, jak kto na stopach koronę nosi... ;-P
>>>>
>>> Rzeco?
>> Zależy, czego określenie dotyczy. "Stopa" i "koronka" to z pewnością nie
>> są określenia tej samej części ciasteczka.
>>
>
> No więc uzyskałaś koronkę?

Nawet samą koronkę, bez stópki.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Granice dobrej woli!
A Ewę przepraszam.
Grzybobranie
Włoski tort makaronowy
Placki ziemniaczane inaczej :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »