« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2015-10-27 12:39:01
Temat: Re: Barwniki spożywczeW dniu 2015-10-27 o 08:27, bbjk pisze:
> W dniu 15-10-27 o 08:17, FEniks pisze:
>
>> Najwięcej zachodu jest z nakładaniem i pieczeniem, zwłaszcza jeśli ma
>> się jedną foremkę/planszę. Po nałożeniu na formę odczekujesz każdorazowo
>> pół godziny przed pieczeniem?
>
> Nie nakładam na żadną formę, wyciskam z rękawa na papier do pieczenia
> położony na blasze. Wychodzą równe kółeczka.
No to gratuluję. Może to kwestia wprawy. Nie tylko w nakładaniu, ale w
przygotowaniu masy, bo jak jest zbyt rzadka, to się rozpływa i nie wyjdą
ładne równe kółeczka.
> Nie odczekuję, od razu jadą do piekarnika.
Podobno dzięki odczekaniu robi się tzw. stopa w makaroniku, co jest
efektem pożądanym. U nas (właściwie to córa robiła, ja tylko doglądałam
;) ) ciasto było odrobinę za rzadkie i nie dało się dużo go nałożyć i
wyszły trochę zbyt płaskie. Dlatego chcę następnym razem spróbować z
kupnymi barwnikami, bo nie rozrzedzą tak masy.
> Zawsze się udają, uważałam je za jedne z najłatwiejszych ciastek, byle
> nie przeciągnąć w piecu.
Ale jeśli ktoś oczekuje idealnego efektu... ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2015-10-27 13:27:05
Temat: Re: Barwniki spożywczeW dniu 15-10-27 o 12:39, FEniks pisze:
> Ale jeśli ktoś oczekuje idealnego efektu... ;)
No, chyba że tak :D
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2015-10-27 13:32:04
Temat: Re: Barwniki spożywczeW dniu 15-10-27 o 12:39, FEniks pisze:
> jak jest zbyt rzadka, to się rozpływa i nie wyjdą
> ładne równe kółeczka.
Aha, to może jeszcze i to: na 20 dag migdałów daję 3 średniej wielkości
białka i 20 dag cukru. Zawsze wielokrotność tej ilości, bo idą jak burza.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2015-10-27 13:47:48
Temat: Re: Barwniki spożywczeW dniu 2015-10-27 o 13:32, bbjk pisze:
> W dniu 15-10-27 o 12:39, FEniks pisze:
>> jak jest zbyt rzadka, to się rozpływa i nie wyjdą
>> ładne równe kółeczka.
>
> Aha, to może jeszcze i to: na 20 dag migdałów daję 3 średniej
> wielkości białka
I tu jest pies pogrzebany chyba. My dałyśmy o połowę mniej migdałów, tak
było w przepisie.
> Zawsze wielokrotność tej ilości, bo idą jak burza.
Idą, idą.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2015-10-27 14:52:54
Temat: Re: Barwniki spożywczeDnia Tue, 27 Oct 2015 12:39:01 +0100, FEniks napisał(a):
> Podobno dzięki odczekaniu robi się tzw. stopa w makaroniku, co jest
> efektem pożądanym.
Pierwszyb raz widzę takie określenie - zawsze spotykałam "koronka".
--
XL
http://www.fronda.pl/a/humanizm-tez-ma-swoje-granice
,56445.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2015-10-27 15:48:33
Temat: Re: Barwniki spożywczeW dniu 2015-10-27 o 14:52, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 27 Oct 2015 12:39:01 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> Podobno dzięki odczekaniu robi się tzw. stopa w makaroniku, co jest
>> efektem pożądanym.
> Pierwszyb raz widzę takie określenie - zawsze spotykałam "koronka".
No, jak kto na stopach koronę nosi... ;-P
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2015-10-27 15:51:19
Temat: Re: Barwniki spożywczeDnia Tue, 27 Oct 2015 15:48:33 +0100, FEniks napisał(a):
> W dniu 2015-10-27 o 14:52, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 27 Oct 2015 12:39:01 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> Podobno dzięki odczekaniu robi się tzw. stopa w makaroniku, co jest
>>> efektem pożądanym.
>> Pierwszyb raz widzę takie określenie - zawsze spotykałam "koronka".
>
> No, jak kto na stopach koronę nosi... ;-P
>
Rzeco?
--
XL
http://www.fronda.pl/a/humanizm-tez-ma-swoje-granice
,56445.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2015-10-27 16:19:05
Temat: Re: Barwniki spożywczeW dniu 2015-10-27 o 15:51, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 27 Oct 2015 15:48:33 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2015-10-27 o 14:52, Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 27 Oct 2015 12:39:01 +0100, FEniks napisał(a):
>>>
>>>> Podobno dzięki odczekaniu robi się tzw. stopa w makaroniku, co jest
>>>> efektem pożądanym.
>>> Pierwszyb raz widzę takie określenie - zawsze spotykałam "koronka".
>> No, jak kto na stopach koronę nosi... ;-P
>>
> Rzeco?
Zależy, czego określenie dotyczy. "Stopa" i "koronka" to z pewnością nie
są określenia tej samej części ciasteczka.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2015-10-27 16:49:00
Temat: Re: Barwniki spożywczeDnia Tue, 27 Oct 2015 16:19:05 +0100, FEniks napisał(a):
> W dniu 2015-10-27 o 15:51, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 27 Oct 2015 15:48:33 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> W dniu 2015-10-27 o 14:52, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Tue, 27 Oct 2015 12:39:01 +0100, FEniks napisał(a):
>>>>
>>>>> Podobno dzięki odczekaniu robi się tzw. stopa w makaroniku, co jest
>>>>> efektem pożądanym.
>>>> Pierwszyb raz widzę takie określenie - zawsze spotykałam "koronka".
>>> No, jak kto na stopach koronę nosi... ;-P
>>>
>> Rzeco?
>
> Zależy, czego określenie dotyczy. "Stopa" i "koronka" to z pewnością nie
> są określenia tej samej części ciasteczka.
>
No więc uzyskałaś koronkę?
--
XL
http://www.fronda.pl/a/humanizm-tez-ma-swoje-granice
,56445.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2015-10-27 20:01:20
Temat: Re: Barwniki spożywczeW dniu 2015-10-27 o 16:49, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 27 Oct 2015 16:19:05 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2015-10-27 o 15:51, Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 27 Oct 2015 15:48:33 +0100, FEniks napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2015-10-27 o 14:52, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Tue, 27 Oct 2015 12:39:01 +0100, FEniks napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Podobno dzięki odczekaniu robi się tzw. stopa w makaroniku, co jest
>>>>>> efektem pożądanym.
>>>>> Pierwszyb raz widzę takie określenie - zawsze spotykałam "koronka".
>>>> No, jak kto na stopach koronę nosi... ;-P
>>>>
>>> Rzeco?
>> Zależy, czego określenie dotyczy. "Stopa" i "koronka" to z pewnością nie
>> są określenia tej samej części ciasteczka.
>>
>
> No więc uzyskałaś koronkę?
Nawet samą koronkę, bez stópki.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |