Data: 2005-11-12 11:51:41
Temat: Re: Basia Kulesz
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bpjea napisał(a):
> "Nawożenie ludowe" <b...@p...onet.pl> wrote in message
> news:442b.00000108.43747678@newsgate.onet.pl...
>> Zetknęłam się z dość głupawym chemicznym problemem. Jeśli nawozi się
>> kwiaty doniczkowe wodą po gotowaniu warzyw (uprzedzam chichot: nie ja),
>> szczególnie strączkowych - czy taka woda zawiera dużo związków azotu?
Taka woda zawiera mniej lub wiecej [w zależności od tego jak długo
gotujesz fasolę i do jakiej miękkości] rozpuszczalnych: białka,
większość witamin i troche związków mineralnych.
> Jesli zawiera bialko, to zawiera tez azot. Zeby stal sie przyswajalny,
> musza go przerobic mikroby.
> Obawiam sie, ze po podlaniu takim wywarem moze sie pojawic plesn w
> doniczce.
Chyba, że dużo gotujesz fasoli i codziennie podlewasz tylko tym wywarem.
W rozsądnych ilościach może to być całkiem dobry nawóz.
pozdr. Jerzy
|