Data: 2002-12-23 18:30:15
Temat: Re: Bezmięsne ?więta
Od: "Zbigniew Andrzej Gintowt" <z...@n...cable.net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Scalamanca" <s...@N...wp.pl> napisał w wiadomości
news:20021223111344.540A.SCALAMANCA@NOSPAM.wp.pl...
> Zup raczej nie jadam, ale chcętnie tej spróbuję - poproszę o
> przepis. :-) Jeśli nie dla sebie, to dla Lubego. :-)
--------------------------------------
Podany niżej przepis polecam wszystkim (również tym, którzy nie są
wegetarianami:
Zupa ziemniaczana (kartoflanka) na 6 osób.
Składniki:
1. 3 marchewki
2. 2 korzenie pietruszki
3. 1 mały seler
4. 1 mały por
5. 6 dużych ziemniaków
6. 0,25 l śmietany
7. 2 łyżki mąki wrocławskiej
8. 1/4 kostki masła lub margaryny
9. 8 ziaren pieprzu czarnego
10. 3 ziarna ziela angielskiego
11. 2 liście laurowe ("bobkowe")
12. 2 kostki rosołowe
13. 1 łyżka stołowa octu winnego
14. 1 łyżeczka vegety
15. natka pietruszki
15. Do przyprawienia (do smaku) pieprz mielony, cukier, magi w płynie
W 2 litrach wody lekko osolonej gotować włoszczyznę z ziarnami pieprzu,
ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i masłem. Dodać ziemniaki obrane,
pokrojone w plasterki, a plasterki w cienkie paseczki i uprzednio sparzone
wrzątkiem. Kiedy warzywa ugotują się do miękkości, wyjąć je, pokroić drobno
(jak ziemniaki) i włożyć z powrotem do wywaru. Dodać zaprawkę zrobioną z
mąki i śmietany. Na koniec dodać do smaku ocet winny, szczyptę cukru, pieprz
mielony, vegetę i magi. Wsypać drobno pokrojoną nać pietruszki. Podczas
doprawiania do smaku nie gotować już zupy.
Jest trochę pracy, ale rzadko który z gości częstowany taką zupką nie
poprosił o dolewkę...
A tak w ogóle, to chyba pierwszy i ostatni raz wnikam w tajemnice kuchni...
Pozdrawiam Wszystkich i przepraszam, że późno się wywiazuję ale ganiałem z
językiem na wierzchu cały dzien w sprawach służbowych.
Zbig A Gintowt
|