« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-18 07:46:43
Temat: Blacha z piekarnika a pizza - pyt. technicznePiekł ktoś pizzę na blasze z piekarnika?
Chciałabym upiec jedną dużą pizzę, ale obawiam się,że mi się przyklei do
blachy i będę musiała ją odskrobywać łopatką.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-18 08:24:38
Temat: Re: Blacha z piekarnika a pizza - pyt. techniczne
Użytkownik "cherokee" <c...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:d1e19i$rkd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Piekł ktoś pizzę na blasze z piekarnika?
> Chciałabym upiec jedną dużą pizzę, ale obawiam się,że mi się przyklei do
> blachy i będę musiała ją odskrobywać łopatką.
>
Użyj papieru do pieczenia. Sprawdza się o wiele lepiej niż folia aluminiowa.
--
pozdrawiam, misiczka
Nie stawiaj sprawy na ostrzu noża, bo możesz ją zarżnąć
http://www.misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-18 08:24:42
Temat: Re: Blacha z piekarnika a pizza - pyt. techniczneNic takiego sie nie zdarzy, pamietaj tylko zeby blache wysmarowac oliwą/
olejem.
Pozdrawiam
Andrzej
Użytkownik "cherokee" <c...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:d1e19i$rkd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Piekł ktoś pizzę na blasze z piekarnika?
> Chciałabym upiec jedną dużą pizzę, ale obawiam się,że mi się przyklei do
> blachy i będę musiała ją odskrobywać łopatką.
>
> pozdr
>
> cherokee
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-18 08:33:47
Temat: Re: Blacha z piekarnika a pizza - pyt. techniczne
Użytkownik "cherokee" <c...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:d1e19i$rkd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Piekł ktoś pizzę na blasze z piekarnika?
Piekłam, tylko blachę smaruję oliwą. Nic nie przywiera :)
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-18 08:34:17
Temat: Re: Blacha z piekarnika a pizza - pyt. techniczne
Użytkownik "Andrzej Podraza" <a...@s...com.pl> napisał w wiadomości
news:d1e3ga$ehg$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Nic takiego sie nie zdarzy, pamietaj tylko zeby blache wysmarowac oliwą/
> olejem.
Aha, ok, dzięki. Moje foremki do pizzy chyba się lekko zuzyły i a
satysfakcjonujących mnie jeszcze nie znalazłam w marketach.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-18 08:48:23
Temat: Re: Blacha z piekarnika a pizza - pyt. techniczne1. Blaszkę obsmarować cienko masłem (margaryną) i lekko oprószyć bułką
tartą.
2. Użyć papieru do pieczenia (czysto, szybko i niezawodnie)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-18 09:31:56
Temat: Re: Blacha z piekarnika a pizza - pyt. techniczne"cherokee" <c...@n...o2.pl> nakibordził(a):
> Piekł ktoś pizzę na blasze z piekarnika?
> Chciałabym upiec jedną dużą pizzę, ale obawiam się,że mi się przyklei do
> blachy i będę musiała ją odskrobywać łopatką.
Ostatnio piekłem pizzę z przepisu (mniej więcej) znalezionego gdzieś w
Internecie. Nie pamiętam strony, ale był tam opisany sposób pieczenia:
"Na spód piekarnika należy połozyć do góry nogami blachę do pieczenia,
najlepiej jakąś w miarę grubą. Następnie rozgrzewamy piekarnik (okolo 20
minut) do temp. conajmniej 250 stopni.
Kiedy temperatura jest odpowiednia pizzę wkładamy do piekarnika.
Bezpośrednio na odwróconą blachę lub po prostu na innej (najlepiej cienkiej)
blaszce.
Piec należy od 9 do 12 minut w zależnosci od tego, jakie składniki znajdują
się na wierzchu i jak grube jest ciasto.
Wysoka temperatura pieczenia (>250) to warunek uzyskania pizzy podobnej jak
w pizzerii."
Dodam jeszcze, że nie używałem żadnej oliwy, papieru itd. Po prostu
podsypałem mąką i upiekłem. Nic nie przywarło - wyszła świetna :o)
--
Kamil 'Raczek' Raczyński ----> http://kamil.b7net.pl/
Co Usenetowicz wiedzieć powinien: http://evil.pl/pip/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-18 11:13:51
Temat: Re: Blacha z piekarnika a pizza - pyt. techniczne
Użytkownik "Kamil Raczynski" <r...@r...yupe.net> napisał w wiadomości
news:d1e76c$a8f$1@inews.gazeta.pl...
> "cherokee" <c...@n...o2.pl> nakibordził(a):
>
> > Piekł ktoś pizzę na blasze z piekarnika?
> > Chciałabym upiec jedną dużą pizzę, ale obawiam się,że mi się przyklei do
> > blachy i będę musiała ją odskrobywać łopatką.
>
> Ostatnio piekłem pizzę z przepisu (mniej więcej) znalezionego gdzieś w
> Internecie. Nie pamiętam strony, ale był tam opisany sposób pieczenia:
>
> "Na spód piekarnika należy połozyć do góry nogami blachę do pieczenia,
> najlepiej jakąś w miarę grubą. Następnie rozgrzewamy piekarnik (okolo 20
> minut) do temp. conajmniej 250 stopni.
> Kiedy temperatura jest odpowiednia pizzę wkładamy do piekarnika.
> Bezpośrednio na odwróconą blachę lub po prostu na innej (najlepiej
cienkiej)
> blaszce.
> Piec należy od 9 do 12 minut w zależnosci od tego, jakie składniki
znajdują
> się na wierzchu i jak grube jest ciasto.
> Wysoka temperatura pieczenia (>250) to warunek uzyskania pizzy podobnej
jak
> w pizzerii."
>
> Dodam jeszcze, że nie używałem żadnej oliwy, papieru itd. Po prostu
> podsypałem mąką i upiekłem. Nic nie przywarło - wyszła świetna
he, a ja mam piekarnik elektryczny włoskiej firmy ariston. jest m.in.
funkcja pieczenia pizzy (niby wiecej ciepła z dołu i inne bajery).
no niestety jestem tym rozczarowany, bo wcześniej robiłem w zwykłym
piekarniku (góra, dół max. temp.) i było ok, a z tą opcją pizza była twarda
ja szlag. muszę jeszcze pokombinować z wysokością, ale coś nie mam na razie
do tego zdrowia.
a może któś ma z tym jakieś doswiadczenie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-18 11:26:09
Temat: Re: Blacha z piekarnika a pizza - pyt. techniczne
Użytkownik "mlk" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:d1ed5c$8ro$1@inews.gazeta.pl...
> he, a ja mam piekarnik elektryczny włoskiej firmy ariston. jest m.in.
> funkcja pieczenia pizzy (niby wiecej ciepła z dołu i inne bajery).
> no niestety jestem tym rozczarowany, bo wcześniej robiłem w zwykłym
> piekarniku (góra, dół max. temp.) i było ok, a z tą opcją pizza była
twarda
Ja tez mam od niedawna piekarnik elektryczny i musze piec pizzę w wyzszej
temperaturze niz w gazowym.
Nie mam funkcji pizza, ale włączam funkcję grill pod koniec pieczenia i
bardzo fajnie spieka mi ser od góry.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-18 17:36:51
Temat: Re: Blacha z piekarnika a pizza - pyt. technicznecherokee wrote:
> Piekł ktoś pizzę na blasze z piekarnika?
> Chciałabym upiec jedną dużą pizzę, ale obawiam się,że mi się przyklei do
> blachy i będę musiała ją odskrobywać łopatką.
zawsze robięna blasze i problemów nie ma. Blacha lekko olejem
posmarowana, no i olej w cieście też jest.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |