Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Kamil Raczynski <r...@r...yupe.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Blacha z piekarnika a pizza - pyt. techniczne
Date: Fri, 18 Mar 2005 10:31:56 +0100
Organization: Organizacja Osób Niezorganizowanych
Lines: 26
Message-ID: <d1e76c$a8f$1@inews.gazeta.pl>
References: <d1e19i$rkd$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: raczek.b7net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1111138316 10511 80.53.167.220 (18 Mar 2005 09:31:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Mar 2005 09:31:56 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Agent 2.0/32.652
X-User: kunajn
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235311
Ukryj nagłówki
"cherokee" <c...@n...o2.pl> nakibordził(a):
> Piekł ktoś pizzę na blasze z piekarnika?
> Chciałabym upiec jedną dużą pizzę, ale obawiam się,że mi się przyklei do
> blachy i będę musiała ją odskrobywać łopatką.
Ostatnio piekłem pizzę z przepisu (mniej więcej) znalezionego gdzieś w
Internecie. Nie pamiętam strony, ale był tam opisany sposób pieczenia:
"Na spód piekarnika należy połozyć do góry nogami blachę do pieczenia,
najlepiej jakąś w miarę grubą. Następnie rozgrzewamy piekarnik (okolo 20
minut) do temp. conajmniej 250 stopni.
Kiedy temperatura jest odpowiednia pizzę wkładamy do piekarnika.
Bezpośrednio na odwróconą blachę lub po prostu na innej (najlepiej cienkiej)
blaszce.
Piec należy od 9 do 12 minut w zależnosci od tego, jakie składniki znajdują
się na wierzchu i jak grube jest ciasto.
Wysoka temperatura pieczenia (>250) to warunek uzyskania pizzy podobnej jak
w pizzerii."
Dodam jeszcze, że nie używałem żadnej oliwy, papieru itd. Po prostu
podsypałem mąką i upiekłem. Nic nie przywarło - wyszła świetna :o)
--
Kamil 'Raczek' Raczyński ----> http://kamil.b7net.pl/
Co Usenetowicz wiedzieć powinien: http://evil.pl/pip/
|