Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Asienka P" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bliny rosyjskie
Date: Tue, 20 Jul 2004 15:57:39 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 77
Sender: j...@p...onet.pl@chello062179023194.chello.pl
Message-ID: <cdj83k$l6g$1@news.onet.pl>
References: <cdj67q$l7t$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179023194.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1090331572 21712 62.179.23.194 (20 Jul 2004 13:52:52 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Jul 2004 13:52:52 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:208310
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Tomasz" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cdj67q$l7t$1@news.onet.pl...
> Czy ktoś z Was zna przepis na prawdziwe bliny rosyjskie z mąki gryczanej?
>
Mam, ale nie testowałam, jakoś tak przymierzam się do zrobienia blinów
jakochkolwiek, ale na chęciach się kończy ;)
Wybieraj:
Bliny I
Składniki
szklanka mąki gryczanej, szklanka mąki pszennej, 3 dag drożdży, 3 jaja,
szklanka gęstej śmietany, szklanka mleka, sól, woda
Sposób przyrządzania
Z mąki pszennej, drożdży i kilku łyżek ciepłego mleka robi się rozczyn i
odstawia w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaje
się mąkę gryczaną, żółtka, śmietanę, sól i rozprowadza mlekiem, a całość
ostrożnie miesza z ubitymi białkami. Ciasto ponownie odstawia się, aby
urosło. Na rozgrzaną patelnię leje się olej, następnie przeciera się ją
nadzianą na widelec cebulą lub surowym kartoflem, aby zebrać nadmiar
tłuszczu. Ciasto cienką warstwą rozlewa się na całą patelnię i smaży jak
naleśniki z obu stron. Bliny układa się warstwami na półmisku (smarując
cienko masłem, aby się nie sklejały).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bliny II
Składniki
2 szklanki mąki gryczanej, 1 3/4 szklanki mleka, jajko, 2,5 dag masła, 2,5
dag drożdży, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 4 łyżki oleju, 1 1/2 łyżki
masła
Sposób przyrządzania
Mąkę przesiać do miski. W szklance letniego mleka rozpuścić drożdże, wsypać
łyżeczkę cukru, dodać jedną szklankę mąki i wymieszać. Naczynie przykryć
ściereczką i postawić w cieple do wyrośnięcia. Kiedy dwukrotnie zwiększy
objętość, dodać ciepłe, stopione masło, cukier i żółtko. Dokładnie wymieszać
trzepaczką, nakryć i ponownie postawić w ciepłym miejscu na 2-3 h do
wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn zamieszać, wlać resztę ciepłego mleka,
stopniowo wsypać pozostałą mąkę i dodać szczyptę soli. Ciasto wyrobić łyżką
i znów pozostawić do wyrośnięcia. Z białka ubić sztywną pianę i porcjami
dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję
śmietany. Patelnię mocno podgrzać i dno obficie posypać solą. Sól uprażyć,
wysypać, a patelnię lekko ostudzić i wytrzeć ściereczką. Ten zabieg jest po
to, żeby bliny nie przywierały. Gorącą patelnię posmarować olejem. Smażyć
cienkie bliny z obu stron, tak jak naleśniki, każdy posmarować masłem i
kłaść jeden na drugi.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bliny gryczane z masłem i śmietaną
Składniki
500 g maki gryczanej, 3 jaja, łyżka masła, 250 ml mleka, 40 g świeżych
drożdży, 350 ml letniej wody, sól, 150 g masła do smażenia, 100 ml
stopionego masła, 200 g bitej śmietany do gotowych blinów
Sposób przyrządzania
350 g przesianej maki wyrobić z rozpuszczonymi w wodzie drożdżami. Zaczyn
wlać do dużej miski, przykryć serwetką, odstawić na 2 godz. w cieple miejsce
do wyrośnięcia. Osolić, dodać resztę mąki, łyżkę masła i 2 żółtka. Wyrobić
starannie, ponownie odstawić do wyrośnięcia, na 1 godz. Zalać ciasto wrzącym
mlekiem, wyrobić raz jeszcze. Odstawić na 1,5 godz. Białka z 3 jaj ubić na
sztywna pianę i dodać do wyrośniętego ciasta. Odstawić na 30 min. Gotowe
ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż zwykłe ciasto
naleśnikowe. Masło do pieczenia roztopić, wlać do osobnego naczynia.
Rozgrzać mocno patelnię (najlepiej żeliwną) i smarować ją bardzo cienko
masłem. Szybko nalewać ciasto, którego warstwa powinna mieć ok. 5 mm
grubości. Smażyć, póki blin się nie zarumieni od spodniej strony. Odwrócić i
dosmażać do zrumienienia drugiej strony. Gotowe bliny układać na serwecie.
Trzymać w
ciepłym miejscu aż do podania. Podawać gorące, z bitą śmietaną i roztopionym
masłem.
Asieńka P.
|