Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Renata" <r...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Blok
Date: Fri, 26 Jan 2001 13:23:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 38
Message-ID: <94rq02$2b8$1@news.tpi.pl>
References: <94pa28$c3r$1@h1.uw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.244.48.119
X-Trace: news.tpi.pl 980511554 2408 212.244.48.119 (26 Jan 2001 12:19:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Jan 2001 12:19:14 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: Blok
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42070
Ukryj nagłówki
Użytkownik MS <h...@i...org.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:94pa28$c3r$...@h...uw.edu.pl...
> Witam. Czy ktoś mógłby rzucić przepisem na blok, albo może jakimś adresem
> gdzie takowy można znaleźć. Z góry dzięki i pozdrawiam.
> Magdalena Szyszka h...@i...org.pl
> d...@p...com
>
>
Ja robie tak (znajomi twierdzą że jest pyszny..):
Składniki:
-pol szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-2 kostki margaryny zwyklej (wazne zeby byla zwykla twarda a nie taka do
mas)
-0,5 kg mleko w proszku
-male opakowanie kakao
-mala (4-5)paczka wafli
-rodzynki
-orzechy wloskie
Radzę wziąć duży garnek.
Zagotowac mleko z cukrem, wsypac kakao, włożyć margaryne, poczekać aż
margaryna sie rozpuści (mozna jej pomoc) wsypac bakalie (ja i moj mąż lubimy
dużo orzechów), jak juz ostygnie wsypać mleko i wymieszać. Następnie połamac
3-4 wafle i po trochu dodając do masy mieszać (będzie się wydawało że to się
nie da połączyć ale chwilka cierpliwości..). Wyłożyć na wafel i wyrównać.
Posypać to wiórkami albo siekanymi (lub połówkami) orzechami i odstawić w
chłodne miejsce aż "stężeje". Smacznego. Można oczywiście zmienić bakalie
albo dodać coś zapachowego, jak kto woli.
Uwaga. Jeśli doda się mleko w proszku do gorącej masy to może zrobić się
klejąca, a z miękka margaryna może nie być twardy..
Pozdrawiam Renata.
|