Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia,pl.soc.wegetarianizm
Subject: Re: Brukselka palce lizac
Date: Wed, 1 Nov 2000 17:51:58 +0100
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 30
Message-ID: <1ejfi0x.1pt3i32qbmbggN%wlos@tele.com.pl>
References: <8tcdas$581$1@news.tpi.pl> <8...@p...net>
<3...@i...ca> <8...@p...net>
<3...@i...ca> <8...@p...net>
<1ejay9s.cbcilsbno2qcN%wlos@tele.com.pl> <8...@p...net>
<1ejdrmy.104poscssd78sN%wlos@tele.com.pl> <8...@p...net>
<1ejdzrq.gd2bi31444p7pN%wlos@tele.com.pl> <8...@p...net>
NNTP-Posting-Host: pm228.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 973097467 1824 213.76.108.228 (1 Nov 2000 16:51:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Nov 2000 16:51:07 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 221 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36506 pl.soc.wegetarianizm:29916
Ukryj nagłówki
Pszemol <P...@P...com> wrote:
> "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message news:
> > Ja wogole o innej krowie! Przenosnie zrozumialem, ale nie zwrocilem
> > uwagi na to, ze moja odpowiedz tez jest o krowie. Ot nieporozumienie.
> > Wiec: Kon tez nie tawi trawy bez pomocy bakterii, a jest niewatpliwym
> > roslnozerca. :-) W kazdym razie z tego, ze czlowiek potrzebuje do
> > strawienia straczkowych pomocy bakterii nie wynikaja argumenty
> > przeciwko wegetarianom.
>
> Jakich to bakterii potrzebuje czlowiek do trawienia straczkowych?
> Gdzie te straczkowe fermentuja/gnija u czlowieka przy pomocy bakterii?
Przeciez napisalem wczesniej w tym watku, cytuje:
Wzdecia owodowane sa przez gromadzenie sie w jelitach gazow --
produktow procesow gnilnych w jelicie grubym, gdzie ulegaja rozkladowi
przez bakterie substancje niestrawione we wczesniejszych fazach
trawienia. Te substancje moga byc niestrawione z przyczyn "obiektywnych"
-- tzn. dlatego, ze organizm ludzki nie produkuje enzymow potrzebych do
ich trawienia, tak jest np. z roslinami straczkowymi, ktore zawieraja
weglowodany rafinoze i stachyoze, nietrawione przez czlowieka.
> Skad sie tam biora?
Razem z jedzeniem. Np. dobrze jest organizmowi doszarczac bakterii wasu
mlekowego, wraz z kwasnym mlekiem, ogorkami kapusta itp., by te bakterie
domnowaly nad gnilnymi.
Wladyslaw
|