Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Atunia " <a...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bułeczki pizzowe Adioli - jeszcze raz do znudzenia
Date: Wed, 18 Jan 2006 19:38:36 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 38
Message-ID: <dqm5fs$c80$1@inews.gazeta.pl>
References: <dqjvsv$s0e$1@inews.gazeta.pl> <4...@n...home.net.pl>
<dqlp31$enn$1@inews.gazeta.pl> <dqlr4p$nt5$1@inews.gazeta.pl>
<dqm0nt$j3l$2@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: top-it.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1137613116 12544 172.20.26.243 (18 Jan 2006 19:38:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 18 Jan 2006 19:38:36 +0000 (UTC)
X-User: atunia
X-Forwarded-For: 172.20.6.165
X-Remote-IP: top-it.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:258252
Ukryj nagłówki
Akulka <s...@g...pl> napisał(a):
> E tam, to co bedę jadła? Ziemniaki tuczą, chleb tuczy, maka tuczy... To
> ptrzy tych mrozach co idą na marchewce daleko nie zajadę....:P
okraś marchewkę smalcem i szybko zamów wiosnę! :))
> Dobra dobra, ty juz wrzuc ten przepis na te rogaliki. Nie mam
> thermomiksu(a), ale głodny zawsze coś wymysli jak przepis poprawić i
> dostosować do własnych potrzeb:-).
Znajoma dostosowała bez problemów, zwykłym robotem ugniotła :)
Rogaliki z różą
500 g mąki
100 ml mleka
1 łyżka cukru
200 g masła
40 g drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka + jedno rozbełtane jajko do smarowania
konfitura z róży jako nadzienie
cukier-puder do posypania
Posiekać mąkę z masłem, dodać pozostałe składniki i wyrabiać. Ciasto schłodzić.
Podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w kształcie (mniej więcej) koła.
Koło podzielić promieniście na 8 części, na każdą nałożyć łyżeczkę konfitury,
zawijać rogaliki zaczynając od zaokrąglonego boku. Posmarować jajkiem, zostawić
chwilę do wyrośnięcia, włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec do
zrumienienia (20-30 minut). W połowie czasu pieczenia, jeśli rogaliki zaczną
się zbyt szybko przyrumieniać, można zmniejszyć do 180 stopni.
Ja zawsze robię z marmoladą z róży rasy Vortnums, czy jakoś tak, rewelacyjna :)
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|