Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "AniaM" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bułeczki pizzowe Adioli - jeszcze raz do znudzenia
Date: Wed, 18 Jan 2006 23:18:51 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 66
Message-ID: <dqmesh$ub7$1@news.onet.pl>
References: <dqjvsv$s0e$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: chello084010169237.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1137622737 31079 84.10.169.237 (18 Jan 2006 22:18:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 18 Jan 2006 22:18:57 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: jrYyGyjS8D9YqgXoEraVdCIFUQW2yF1z
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:258275
Ukryj nagłówki
"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:dqjvsv$s0e$1@inews.gazeta.pl...
>A więc dziś popełniłam i wstyd się przyznać, ale jeszcze jestem pod ich
> wpływem (Boże, która godzina). Popełniłam, bo miałam dziś zachciankę (puk,
> puk - odpukać) na coś dobrego i ciepłego zarazem. Dotąd czytałam jedynie
> opisy innych "zawodniczek" i podchodziłam dość sceptycznie. Bo jak coś
> wielu
> osobom wychodzi i jest ech i ach, to moja przekorna natura mówi mi, ze to
> nieprawda i mnie na pewno się nie udają, a te echy i achy to tylko
> podlizywanie się. Bleee.
>
> A więc zrobiłam dziś te bułeczki - niech tam będzie pomyślałam, najwyżej
> znów zjem coś łykowatego i pomarudzę na przepisy z sieci. Pobawiłam się
> więc
> tymi dl-mi, wszystko wymieszałam i tu pierwsze zdziwienie. Ciasto
> połączyło
> mi się niewiarygodnie proporcjonalnie. Po wyrobieniu nadal było lepkie,
> ale
> takie, ze nie zostawiało śladów swojej obecności na rękach. Porządnie je
> wychlastałam, zarabiałam ok 10 min. A że wydawało całkiem głośne dźwięki,
> to
> wyobrażałam sobie, że takiemu jednemu w mordę daję - oj ja już wiem komu i
> za co...:P
> Zostawiłam, odczekałam aż wyrośnie przy kaloryferze. Farsz zrobiłam inny -
> przesmażone składniki, to: cebulka w kostkę, pocięte drobno pieczarki,
> kiełbaska w kostkę, trochę startego żółtego sera. Na koniec dodałam trochę
> przecieru pomidorowego i wymieszałam. Ciasto wywałkowałam (tzn. zrobiłam z
> niego równy wałek na blacie), pokroiłam na magiczne 20 kawałków, a te w
> dłoniach rozklepałam na placuszki. Kurcze, mąka była zbyteczna, nic mi się
> do rąk nie kleiło. Wręcz czysta przyjemność pracy. Farsz naładowałam -
> starczyło mi na 17 bułeczek i zlepiłam zgrabnie bułeczki zawijając brzegi
> ku
> górze i nadając kształt kulki. Bułeczki na blachę, trochę odsapnęły przy
> kaloryferze i do pieca. Te 3 ostatnie krążki nadziałam mieszaniną powidła
> śliwkowe+dżem morelowy, coby się ciasto nie marnowało. Niestety piec
> musiałam na 2 tury.
>
> Niniejszym ODSZCZEKUJĘ, że nie ma przepisów na tej grupie fantastycznych i
> przepysznych, a są dobre i bardzo dobre i to tylko zależy od produktów,
> umiejętności kucharzącego i subiektywnego smaku jedzącego. Odszczekuję, bo
> bułki mnie urzekły. Są fantastyczne - Adiola, jeśli jeszcze czytujesz tę
> grupę, chwała ci kobieto za przepis. Za miesiąc będę cię przeklinać pewnie
> za dodatkowe kilogramy:P Bułeczki wyszły naprawdę przepyszne. Puszyste,
> mięciutkie, pachnące, wprost chce się je jeść wbrew rozsądkowi. A propos,
> ja
> już nie mam co jeść. Pocieszam się faktem, że oprócz mnie zżarły je
> jeszcze
> 2 inne osoby. Każdy zachwycony i gładzi się po brzuszku.
>
> Dobra, to kończę. Jak przesadziłam coś, to wiecie, jeszcze jestem pod
> wpływem:P;-) Ale nie przesadziłam. To najlepsze bułeczki drożdżowe, jakie
> upiekłam w całym swoim życiu.:)
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
>
> P.S. Jak myślicie, śmiało można zrobić z tego ciasta calzone?
> P.S.2 Te bułeczki z owocowym farszem mi przepuściły i trochę się wylało.
> Robił ktoś inne słodkie nadzienie do tego ciasta?
>
>Mam pytanie - co w przepisie na rogaliki znaczy 2 dl wody, 9 dl maki ? Co
>to jest dl ?
Anna
|