Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Buraki cukrowe
Date: Mon, 1 Dec 2003 09:31:26 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 32
Message-ID: <bqeu8s$cn0$1@inews.gazeta.pl>
References: <0...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1070267484 13024 81.210.11.210 (1 Dec 2003 08:31:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 1 Dec 2003 08:31:24 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:181289
Ukryj nagłówki
Użytkownik "kudlata" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:03112922172110@polnews.pl...
> Witam po dluuuugiej nieobecnosci. Mam wreszcie stale lacze w domu i to od
paru
> zaledwie godzin.
Gratuluję. :-)
> No i mam pytanie: jak domowym sposobem spozytkowac buraki cukrowe?
> Moja mma dostala 3 sztuki, znalazlam w archiwum przepisy, ale jak zrobic
syrop
> buraczany alias melase?
Słód buraczany robi się tak, że buraki się obiera , kroi w kostkę, wrzuca to
do gara, zalewa wodą i gotuje do skutku.
Gdzieś opisywał to ks. Grande - najpierw się toto zrobi szaro-bure, ale po
dłuższym gotowaniu cukier zawarty w burakach zacznie się karmelizować i
zrobi się taka brunatna - brązowa pulpa - trzeba to przecedzić i ma się słód
buraczany.
W trakcie gotowania trzeba co jakiś czas uzupełniać wodę i mieszać.
Niestety nie wiem jak długo się to gotuje, zamierzałam zrobić cos takiego w
tym roku, bo słody w sprzedaży są koszmarnie drogie, ale nie potrafiłam
zdobyć buraków - dla mieszczucha to wręcz rarytas na miarę gwiazdki z nieba.
Jak zrobisz to napisz choćby na priwa ( minisowa(at)wp.pl ) jak wyszło, będę
wdzięczna. :-)
Sowa
|