Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Mariolkka" <k...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Burito, Torrtilla (placek) - pomóżcie...
Date: Mon, 13 Sep 2004 14:45:52 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 56
Message-ID: <ci44pu$fvk$1@inews.gazeta.pl>
References: <chui9v$iqg$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62-128-187-137.direcpceu.com
X-Trace: inews.gazeta.pl 1095079552 16372 62.128.187.137 (13 Sep 2004 12:45:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 13 Sep 2004 12:45:52 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: mariolkka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:214610
Ukryj nagłówki
Buritos:
Farsz:
1 pierś z kurczaka
2 puszki czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
2-3 cebule
2 ząbki czosnku
20-30 dkg sera żółtego
1 papryczka chili lub przyprawa chili
przyprawa papryka na ostro
szczypior
pieprz, sól, bazylia, oregano, szczypta cynamonu
oliwa
Ciasto:
mąka, woda, oliwa
Farsz:
1. Kurczaka przyprawiamy na ostro i zostawiamy na parę godzin (taki jest
najlepszy, ale można odrazu smażyć).
2. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę na dużym ogniu.
3. Przekładamy do naczynia i smażymy pokrojony w kostkę czosnek i cebulę
skrojoną w krążki.
4. Fasolę odcedzamy i wrzucamy na patelnię i wszystko razem smażymy.
5. Dodajemy pomidory i dalej smażymy.
6. Wszystkie składniki z patelni wrzucamy do naczynia z kurczakiem,
doprawiamy DUZĄ ILOŚCIĄ papryki chili, papryką na ostro, pieprzem, itp. i
wszystko dusimy ok. 10 min. Na koniec, przed podaniem wrzucamy pokrojony
szczypior i bazylię.
(Jednak jesli chodzi o fasole to radze wrzucic ja na patelnie na sam
koniec, bo jak robilam to danie w sobote to fasolka niestety troche sie
rozwalila :(( a wiec radze ostroznie )
Ciasto:
1. Ugniatamy ciasto z mąki i wody (proporcje wg uznania, zależy ile jest
osób) z dodatkiem odrobiny oliwy. Ciasto musi być sprężyste, miękkie.
2. Jeśli się klei, dosypujemy mąki.
3. Rozwałkowujemy kawałeczki ciasta na cienki, okrągły placek.
4. Taki placek pieczemy chwilę na małym ogniu na suchej patelni, przewracamy
na drugą stronę.
Na gotowy placek sypiemy starty ser (dużo sera), farsz, składamy w pół, lub
zawijamy i zjadamyalbo polewamy sosem salsa - jeśli akurat mamy, śmietaną
czy kechupem. Można jeszcze posypać serem i zapiec 3-5 min. w piekarniku -
ale to wersja dla cierpliwych.
Można jeść także z ryżem lub z ziemniakami, ale nie będzie to już tak
oryginalne. Ta proporcja starcza na 5-6 osób. Można przyrządzać także z
innym mięsem. Polecam!
Jednak polecam kupic gotowe ciasto albo zrobic z nalesnikiem, ja w sobote
robilam ze zwyklymi nalesnikami oczywiscie na ostro :)) i pamietajcie zeby
nie kroic za grubo piersi z kurczaka :))
Mariolkka
|