« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-20 21:27:18
Temat: Cepeliny "Kuchnia Bozenki" :o)Mam chwile, wiec wklepie przepis na moje ulubione cepeliny, zreszta nie
tylko moje - cala Litwa je uwielbia :o)))
Potrzeba nie wiele skladnikow i troche cierpliwosci :o)
1kg ziemniakow
3-4 ugotowane ziemniaki (u mnie w domu zamianiamy je kilkoma lyzkami kaszy
mannej zalanej wczesniej mlekiem i odstawionej na jakis czas)
sol
Nadzienie rozne. Najbardziej popularne to miesne, ale moga byc np. grzyby,
ser, wedlina, usmazony boczek.
Ziemniaki obrac, zetrzec, odcisnac. Sok z ziemniakow nie wylewac, a odstawic
i poczekac az osiadzie krochmal, wtedy wode zlewamy, a krochmal wkladamy do
masy ziemniaczanej. Rowniez dodajemy sol i kasze manna lub zmielone gotowane
ziemniaki. To tyle na temat ciasta.
Teraz formujemy podluzne (wielkosci kulaka).... hmm i tu nie wiem jak to
nazwac... cos w rodzaju pyz, nadziewane naszym fraszem. Na bierzaco nasze
cepeliny wrzucamy do gotujacej sie juz posolonej wody (UWAGA!!! woda powinna
caly czas sie gotowac, inaczej cepeliny sie rozpadna). Gotujemy ok 30 min.
ostroznie mieszajac co jakis czas. Sparawdzic, czy juz gotowe, najlepiej na
zywca, tzn. wyjmujac jeden i probujac.
Sos do tego:
Pokroic sloninke lub boczek i cebulke usmazyc, ma byc duuuzo tluszczyku
(wiem niezdrowe, ale dobre) do tego dodac duuuzo smietany. Takim sosikiem
polewa sie cepeliny mniammm, mniammmm.....
Nadzienia:
Miesne - to zwykle przyprawione mielone, moze byc z dodatkiem lyzki smietany
i gotowanego ziemniaka.
Serowe:
300 gr sera bialego
1 jajko
1 lyzka smietany
20 gr drobno pokrojonej i usmazonej sloninki
20 gr masla
1/2 lyzeczki miety
sol
Zycze smacznego!! :o)
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-21 05:53:24
Temat: Re: Cepeliny "Kuchnia Bozenki" :o)
Użytkownik "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:9lrvbu$si5$1@julia.coi.pw.edu.pl...
> Mam chwile, wiec wklepie przepis na moje ulubione cepeliny, zreszta nie
> tylko moje - cala Litwa je uwielbia :o)))
>
> Potrzeba nie wiele skladnikow i troche cierpliwosci :o)
>
> 1kg ziemniakow
> 3-4 ugotowane ziemniaki (u mnie w domu zamianiamy je kilkoma lyzkami kaszy
> mannej zalanej wczesniej mlekiem i odstawionej na jakis czas)
> sol
> Ziemniaki obrac, zetrzec, odcisnac. Sok z ziemniakow nie wylewac, a
odstawic
> i poczekac az osiadzie krochmal, wtedy wode zlewamy, a krochmal wkladamy
do
> masy ziemniaczanej. Rowniez dodajemy sol i kasze manna lub zmielone
gotowane
> ziemniaki. To tyle na temat ciasta.
wiem, że to niezgodne z przepisem, ale jakby dodac jedno jajko, to ciasto
się nie rozleci w garnku...czy tp profanacja przepisu?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-21 11:55:18
Temat: Re: Cepeliny "Kuchnia Bozenki" :o)>From: "Bozena" b...@s...pw.edu.pl
>Mam chwile, wiec wklepie przepis na moje ulubione cepeliny, zreszta nie
>tylko moje - cala Litwa je uwielbia :o)))
Bozenko, czy te cepeliny to nie to samo co kartacze? Na to mi wyglada z
przepisu, a od dawna juz rozgladam sie za kartaczami ;)
dzieki z gory za swietne przepisy :)
Katarzyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-21 17:08:38
Temat: Re: Cepeliny "Kuchnia Bozenki" :o)
> wiem, że to niezgodne z przepisem, ale jakby dodac jedno jajko, to ciasto
> się nie rozleci w garnku...czy tp profanacja przepisu?
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
Wszelkie wariacje dozwolone :o)))
Nigdy czegos takiego nie spotkalam, ale moze warto sprobowac. Jezeli
wyprobujesz, to daj znac, co wyszlo.
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-21 23:27:34
Temat: Re: Cepeliny "Kuchnia Bozenki" :o) Użytkownik "FeLicja" <f...@a...com> napisał w wiadomości
news:20010821075518.06614.00003602@mb-fc.aol.com...
> Bozenko, czy te cepeliny to nie to samo co kartacze? Na to mi wyglada z
> przepisu, a od dawna juz rozgladam sie za kartaczami ;)
> dzieki z gory za swietne przepisy :)
AFAIK to cepeliny często w polskiej części Suwalszczyzny zwie się właśnie
kartaczami, choć nazwa cepeliny też się pojawia.
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
b...@w...pdi.net Otwarte okna"
www.kjb.w.pl John Irving
UIN:27412398 Hotel New Hampshire
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-21 23:45:48
Temat: Re: Cepeliny "Kuchnia Bozenki" :o)>From: =?iso-8859-2?Q?Konrad_Brywczy=F1ski?= b...@w...pdi.net
>AFAIK to cepeliny często w polskiej części Suwalszczyzny zwie się właśnie
> kartaczami, choć nazwa cepeliny też się pojawia.
Ja pochodze wlasnie z Suwalszczyzny, ale nigdy nie spotkalam sie z nazwa
"cepeliny". Dzieki za wyjasnienie :)
pozdrawiam
Katarzyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 06:03:31
Temat: Re: Cepeliny "Kuchnia Bozenki" :o) Użytkownik "FeLicja" <f...@a...com> napisał w wiadomości
news:20010821194548.18775.00007028@mb-mv.aol.com...
> >AFAIK to cepeliny czesto w polskiej cze?ci Suwalszczyzny zwie sie w3a?nie
> > kartaczami, choa nazwa cepeliny te? sie pojawia.
> Ja pochodze wlasnie z Suwalszczyzny, ale nigdy nie spotkalam sie z nazwa
> "cepeliny". Dzieki za wyjasnienie :)
Może trochę obszary pokręciłem. Spotkałem się z tą nazwą trochę bardziej
na południe (B-stok), używa jej też mój kolega z Olsztyna (Warmia, żeby nie
było, że uważam O. za Suwalszczyznę) i on też nazywa je cepelinami, choć
jego rodzina pochodzi jednak z Litwy, a któryś przodek chyba nawet hymn
Litwy skomponował, czy też słowa do niego napisał. :-)
--
Konrad J. Brywczyński
"Nie tylko rozmiar sie liczy! Każda dziewczyna ci to powie."
Ł. Jakubowski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 06:18:34
Temat: Re: Cepeliny "Kuchnia Bozenki" :o)FeLicja <f...@a...com> wrote:
> >From: =?iso-8859-2?Q?Konrad_Brywczy=F1ski?= b...@w...pdi.net
>
> >AFAIK to cepeliny często w polskiej części Suwalszczyzny zwie się w"aśnie
> > kartaczami, choć nazwa cepeliny też się pojawia.
>
> Ja pochodze wlasnie z Suwalszczyzny, ale nigdy nie spotkalam sie z nazwa
> "cepeliny". Dzieki za wyjasnienie :)
> pozdrawiam
> Katarzyna
Nazwa "cepeliny" od dawna minie intryguje. Przeciez moze pochodzic
dopiero z XX wieku. Czy wiec cepeliny sa tak mloda potrawa, wymyslona
na czesc sterowcow grafa Zeppelina, czy nazwe nadano pozniej, znanej
wczesniej potrawie -- np. owym kartaczom?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 09:42:49
Temat: Re: Cepeliny "Kuchnia Bozenki" :o) Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1eyj6yu.1mi1samaxjvu1N%wlos@tele.com.pl...
> Nazwa "cepeliny" od dawna minie intryguje. Przeciez moze pochodzic
> dopiero z XX wieku. Czy wiec cepeliny sa tak mloda potrawa, wymyslona
> na czesc sterowcow grafa Zeppelina, czy nazwe nadano pozniej, znanej
> wczesniej potrawie -- np. owym kartaczom?
Pewnie tak.
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 09:58:26
Temat: Re: Cepeliny "Kuchnia Bozenki" :o)in article 1eyj6yu.1mi1samaxjvu1N%w...@t...com.pl, Wladyslaw Los at
w...@t...com.pl wrote on 8/22/01 8:18 AM:
> FeLicja <f...@a...com> wrote:
>
>>> From: =?iso-8859-2?Q?Konrad_Brywczy=F1ski?= b...@w...pdi.net
>>
>>> AFAIK to cepeliny często w polskiej części Suwalszczyzny zwie się w"aśnie
>>> kartaczami, choć nazwa cepeliny też się pojawia.
>>
>> Ja pochodze wlasnie z Suwalszczyzny, ale nigdy nie spotkalam sie z nazwa
>> "cepeliny". Dzieki za wyjasnienie :)
>> pozdrawiam
>> Katarzyna
>
> Nazwa "cepeliny" od dawna minie intryguje. Przeciez moze pochodzic
> dopiero z XX wieku. Czy wiec cepeliny sa tak mloda potrawa, wymyslona
> na czesc sterowcow grafa Zeppelina, czy nazwe nadano pozniej, znanej
> wczesniej potrawie -- np. owym kartaczom?
>
> Wladyslaw
Mickiewicz w Panu Tadeuszu ich nie wymienia wiec chyba ich nie znal. Nie
wiem czy przepis na nie byl w Kucharzu Doskonalym ale mysle, ze nie bo
wieszcz by chyba skorzystal z okazji by wymienic to najbardziej litewskie z
dan. Nawiasem mowiac na Podlasiu gdzie ta potrawa jest rowniez znana
kartacze bywaja nazywane brzydko szczurami. Ciekawostka jest, ze kartacze w
sosie grzybowym byly podawane papiezowi podczas jego odpoczynku w Wigrach w
czasie ostatniej pielgrzymki. Podobno bardzo je lubi od czasow splywow
kajakowych po Suwalszczyznie
Czarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |