Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Spider.pl" <s...@s...o2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb - pierwsze koty za płoty
Date: Thu, 20 Sep 2007 16:53:15 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <fcu1gr$rdv$1@inews.gazeta.pl>
References: <fcr8io$2csp$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: ablq228.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1190299996 28095 83.7.210.228 (20 Sep 2007 14:53:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Sep 2007 14:53:16 +0000 (UTC)
X-User: spiderpl
In-Reply-To: <fcr8io$2csp$1@opal.icpnet.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070728
Thunderbird/2.0.0.6 Mnenhy/0.7.5.666
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302034
Ukryj nagłówki
Yarael Poof pisze:
> Witam.
> Nie kupiłem jeszcze maszyny do chleba, ale skorzystałem z przepis
> Panslavisty z zeszłego tygodnia który podpowiedział mi w pytaniu o maszynę.
> Ugniatałem więc ręcznie a piekłem w zwykłym elektrycznym piekarniku z
> termoobiegiem. Chleb wyszedł, ale nie jestem do końca zadowolony. Wyrósł
> ładnie, ale ma dwie wady:
> a) jest mimo wszystko za bardzo zbity, zbyt "mięsisty" (robiłem na
> drożdżach w proszku oetkera, może dlatego?)
> b) z podaną ilościa soli trochę za słony, co ciekawe nie tyle sam chleb
> co skórka
> c) skórka jest jak najbardziej jadalna ale bardzo twarda.
>
> Co mogłem zrobić nie tak? Za szybko do pieca? Za późno? Za mało
> ugnieciony? Bo poza tym smak miał fajny, wszyscy w domu zachwyceni no i
> strasznie syty (z 80dkg mąki wyszedl mi chleb 1.2 kilo - tak powinno
> być?). Normalnie mój syn potrafi wciagnąć (12 lat) pół sklepowego
> chleba, tu machnął taki jeden kawałek powiedzmy ze 2cm grubości i miał
> dosyć.
>
> Maciej
Poniżej podaje kilka adresów gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów na
chleby (z maszyny i nie tylko):
http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=3701
http://domowe.forumer.pl/viewforum.php?f=7&sid=872d8
eaa0ae845282104835726e6d042
http://www.chlebpolski.pl/index.php?option=com_conte
nt&task=view&id=23&Itemid=51
http://www.cincin.cc/index.php?showforum=7
http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=73
http://domowe.forumer.pl/viewtopic.php?t=97&sid=4976
f449b7a69e7ebe63c323f688d245
http://domowe.forumer.pl/index.php
http://www.bogutynmlyn.pl/ (ten zwłaszcza polecam)
Tomek
|