« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2010-01-18 07:02:18
Temat: Re: Chleb po raz kolejny
Użytkownik "w_e" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:hivpsj$1j6$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Frantic Freddie pisze:
>> Stokrotka wrote:
>>> Mo?e za ma?o dro?d?y.
>>>
>> Raczej za dużo. Ciasto przerosło i opadło.
>
> Tyle ile w przepisie czyli kostka świeżych na 1 kg mąki.
> Chociaż z przerośnięciem bym się zgodziła, bo wcześniej wkładałam do pieca
> wcześniej, a tym razem faktycznie urosło po brzegi formy, naiwna myślałam,
> że to będzie dobrze.
1/4 kostki? swiezych drozdzy na 1 kilogram mieszanki do wypieku chleba
(gotowej)... a dokladniej rzecz biorac 12 gramow i 680 gram wody.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2010-01-18 07:49:17
Temat: Re: Chleb po raz kolejny
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:hj116e$bl3$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "w_e" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:hivpsj$1j6$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> > Frantic Freddie pisze:
> >> Stokrotka wrote:
> >>> Mo?e za ma3o dro?d?y.
> >>>
> >> Raczej za dużo. Ciasto przerosło i opadło.
> >
> > Tyle ile w przepisie czyli kostka świeżych na 1 kg mąki.
> > Chociaż z przerośnięciem bym się zgodziła, bo wcześniej wkładałam do
pieca
> > wcześniej, a tym razem faktycznie urosło po brzegi formy, naiwna
myślałam,
> > że to będzie dobrze.
>
> 1/4 kostki? swiezych drozdzy na 1 kilogram mieszanki do wypieku chleba
> (gotowej)... a dokladniej rzecz biorac 12 gramow i 680 gram wody.
Jakiś rzadkie to ciasto - ja daję 600ml wody na 1,2kg mąki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2010-01-18 07:51:46
Temat: Re: Chleb po raz kolejny> 1/4 kostki? swiezych drozdzy na 1 kilogram mieszanki do wypieku chleba
> (gotowej)... a dokladniej rzecz biorac 12 gramow i 680 gram wody.
Mi na zwykłej mące na takiej ilości drożdży by nie wyszło,za mało.
Stawiam, że ma za zimno, więc na jedno wyjdzie,
trudno ciasto dopilnować, więc łatwiej dodać drożdże.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2010-01-18 08:25:31
Temat: Re: Chleb po raz kolejny
"Prawusek" <p...@i...pl> wrote in message
news:hj141c$hi8$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> news:hj116e$bl3$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> >
> > Użytkownik "w_e" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> > news:hivpsj$1j6$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> > > Frantic Freddie pisze:
> > >> Stokrotka wrote:
> > >>> Mo?e za ma3o dro?d?y.
> > >>>
> > >> Raczej za dużo. Ciasto przerosło i opadło.
> > >
> > > Tyle ile w przepisie czyli kostka świeżych na 1 kg mąki.
> > > Chociaż z przerośnięciem bym się zgodziła, bo wcześniej wkładałam do
> pieca
> > > wcześniej, a tym razem faktycznie urosło po brzegi formy, naiwna
> myślałam,
> > > że to będzie dobrze.
> >
> > 1/4 kostki? swiezych drozdzy na 1 kilogram mieszanki do wypieku chleba
> > (gotowej)... a dokladniej rzecz biorac 12 gramow i 680 gram wody.
>
> Jakiś rzadkie to ciasto - ja daję 600ml wody na 1,2kg mąki.
I 1/3 kostki drożdży - chyba, że chcę szybko - wtedy nawe całą kostkę.
Chleb wyrabiam w automacie ale piekę na termoobiegu w kuchence, 1,2 kg maki
to zbyt dużo na automat (dwa mieszadła) - który może wypiec chleb z 600g
mąki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2010-01-18 10:02:21
Temat: Re: Chleb po raz kolejny
Użytkownik "Prawusek" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:hj141c$hi8$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> news:hj116e$bl3$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "w_e" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:hivpsj$1j6$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> > Frantic Freddie pisze:
>> >> Stokrotka wrote:
>> >>> Mo?e za ma3o dro?d?y.
>> >>>
>> >> Raczej za dużo. Ciasto przerosło i opadło.
>> >
>> > Tyle ile w przepisie czyli kostka świeżych na 1 kg mąki.
>> > Chociaż z przerośnięciem bym się zgodziła, bo wcześniej wkładałam do
> pieca
>> > wcześniej, a tym razem faktycznie urosło po brzegi formy, naiwna
> myślałam,
>> > że to będzie dobrze.
>>
>> 1/4 kostki? swiezych drozdzy na 1 kilogram mieszanki do wypieku chleba
>> (gotowej)... a dokladniej rzecz biorac 12 gramow i 680 gram wody.
>
> Jakiś rzadkie to ciasto - ja daję 600ml wody na 1,2kg mąki.
>
dokladnie wg przepisu na torebce... NIe jest wcale zadkie..
Dokladny przepis mowi - pol kilo maki, 340 gram ody, 6 gram drozdzy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2010-01-18 17:01:59
Temat: Re: Chleb po raz kolejnyMisiek pisze:
>
> 1/4 kostki? swiezych drozdzy na 1 kilogram mieszanki do wypieku chleba
> (gotowej)... a dokladniej rzecz biorac 12 gramow i 680 gram wody.
Nie robię z gotowej mieszanki.
Dzisiaj nie pozwoliłam wyrosnąć aż tak mocno i wyszedł w porządku.
--
w_e
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2010-01-18 17:07:29
Temat: Re: Chleb po raz kolejnyStokrotka pisze:
>
> Stawiam, że ma za zimno, więc na jedno wyjdzie,
Eeeeeeee, stoi na szklanej płycie pieca, w tym czasie grzeje się
piekarnik więc i płyta trochę ciepła, zawinięte w koc, jak kasza :)
--
w_e
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2010-01-18 20:15:27
Temat: Re: Chleb po raz kolejnyPiekę swój chleb od lat - z proporcją 100 g drożdży na kilogram mąki.
Przepis "sprzedałam" już niejednej osobie - pieką i też im wychodzi.
Być może ciasto jest zbyt rzadkie.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2010-01-18 21:42:13
Temat: Re: Chleb po raz kolejny
> Co się robi z chlebem zaraz po upieczeniu? Że postawić na jakąś kratkę
> to wiem, ale nakryć płócienną szmatką od góry czy nieprzykryty?
>
Dokładnie tak, postawić na siatce i przykryć suchą szmatką.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2010-01-21 13:11:10
Temat: Re: Chleb po raz kolejny
Użytkownik "Frantic Freddie" <maverickATsl.home.pl> napisał w wiadomości
news:4b54d5ba$1@news.home.net.pl...
>
>> Co się robi z chlebem zaraz po upieczeniu? Że postawić na jakąś kratkę to
>> wiem, ale nakryć płócienną szmatką od góry czy nieprzykryty?
>>
> Dokładnie tak, postawić na siatce i przykryć suchą szmatką.
Stawiam na za dużą ilość drożdży.
Ja zawsze piekę na suszonych (pół torebki) i wtedy wychodzi dobry.
Niestety ostatnio naszło mnie żeby spróbować z surowymi, no i wyszła
kicha...
W 250 ml mleka ze szczyptą cukru rozpuściłam 3 dkg drożdży.
Mąki dałam jak zawsze 600 g (zwykłej Babuni).
Do tego jak zawsze dodałam mocno dojrzałego 1 banana i ćwiartkę masła.
Ciasto najpierw pięknie rosło, po czym zaraz przy pierwszym ruchu mieszadeł
w opiekaczu opadło.
Potem znów trochę podrosło i znów ruch mieszadeł i jak się zapadło to już na
amen.
I tak też się upiekło...
Było bardzo niedobre, gdyż strasznie jechało drożdżami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |