Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.man.poznan.pl!news-f
ra1.dfn.de!npeer.de.kpn-eurorings.net!newsfeed.freenet.de!news2.euro.net!newsho
sting.com!news-xfer1.atl.newshosting.com!newsfeed-east.nntpserver.com!nntpserve
r.com!sn-xit-03!sn-xit-01!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-m
ail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb w doniczkach
Date: Fri, 17 Oct 2003 08:27:16 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <3...@o...com> <bmoa0b$pud$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 32
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176685
Ukryj nagłówki
Kyllyan wrote:
>
> >. Zrobilam probny chleb, dosc luzne ciasto,
>
> To może przy okazji przepis na ten chleb, tzn ciasto chlebowe :-)
Wczoraj zrobilam znow te doniczki, tym razem z serem i wyszlo pyszne.
Kiedys robilam ten chleb jako chleb, w doniczkach sie sprawdzil dobrze,
tyle, ze trzeba go zjesc tego samego dnia.
Chleb serowy
pol szklanki cieplej wody lub piwa
50 gr drozdzy
pol lyzeczki cukru
2 szklanki maki albo ile wejdzie
pol lyzeczki soli
1 lyzeczka kminku
2/3 szklanki startego sera, ostrego
Zalac drozdze ciepla woda, dodac troche maki i cukier i poczekac, az sie
spienia. Dodac reszte maki i wyrobic tak, zeby bylo bardzo miekkie,
prawie klejace ciasto. Dodac kminek i sol w czasie wyrabiania, a na
koniec rozplaszczyc ciasto, posypac grubo i nierowno startym serem i
zarobic szybko i z grubsza tak, zeby gdzie niegdzie pozostaly "gniazda"
sera, a reszta bedzie zarobiona. Odrazu podzielic i wlozyc w foremki i
do cieplego pieca. Gdy wyrosnie co najmniej podwojnie, piec w goracym
piecu az wierzch zbrazowieje. Ten chleb jest najlepszy jedzony na cieplo
i tego samego dnia.
Magdalena Bassett
|