Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.astercity.n
et!news.aster.pl!not-for-mail
Date: Sun, 01 Feb 2009 22:32:37 +0100
From: RobiZ <wills@bez_spamu.onet.eu>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.19 (Windows/20081209)
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb z maszyny problem
References: <glkn33$gq7$1@atlantis.news.neostrada.pl> <497f577f$1@news.home.net.pl>
<oibrvbn0rr17.lxpo3gezc4yi$.dlg@40tude.net>
In-Reply-To: <oibrvbn0rr17.lxpo3gezc4yi$.dlg@40tude.net>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Antivirus: avast! (VPS 090201-0, 2009-02-01), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 63
Message-ID: <4986150c$0$29474$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Date: 01 Feb 2009 21:33:00 GMT
NNTP-Posting-Host: 82.210.164.77
X-Trace: 1233523980 mamut2.aster.pl 29474 82.210.164.77:63779
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:319813
Ukryj nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 27 Jan 2009 19:50:14 +0100, Przemysław napisał(a):
>
>>> Czy ma ktos na to jakis sposob ???
>>> Pozdrawiam
>> IMHO za dużo drożdży lub zbyt rzadkie ciasto
>>
>
> Stawiam na to drugie.
Zbyt rzadkie ciasto? Nie sądzę... no chyba, że ktoś eksperymentuje ze
składnikami i/lub programami pieczenia. Z doświadczenia wiem, że może
być kilka przyczyn zapadania się ciasta:
1. za dużo drożdży - wyrasta ponad miarę i odbija się od pokrywy
maszyny, po czym zapada;
2. drożdże instant - z nimi jest zawsze problem, lepsze są żywe,
piekarnicze w kostce;
3. temperatura wody w której rozpuszczamy drożdże - ma być letnia - nie
za gorąca nie za zimna. Nie wlewamy wody z drożdżami od razu, lepiej
niech sobie postoją w letniej wodzie z 5-10 minut;
4. otwieramy często pokrywę w trakcie pieczenia - dostaje się
chłodniejsze powietrze;
5. eksperymentalna mieszanka (o tym już pisałem) lub ścisłe trzymanie
się przepisu (dotyczy gotowych mieszanek) - zwykle w gotowcach podają za
małą o ok. 1/3 ilość drożdży, pominę fakt, iż polecają głównie drożdże
instant vide pkt. 2.;
Moje tips&tricks:
1. Polecam dodać dużą (może być czubata) łyżkę stołową musztardy
(jakiejkolwiek, choć ja dodaję ostrą typu dijon) - dzięki temu na pewno
wyrośnie porządnie i nie opadnie, przy okazji wyostrzy smak chleba;
2. Wysmarować śmigło małym kawałkiem margaryny np. Kasia (takiej akurat
używam ale może być jakakolwiek inna) - dzięki temu jest szansa, że
wyjmując chleb z maszyny śmigło zostanie w formie;
3. Piec na programie podstawowym. Nawet jeśli producent poleca specjalne
programy dla np. bułek czy razowca. Na tych specjalnych programach
wychodzą zwykle zakalce lub chleb się zapada. O dziwo, taka sama
mieszanka na programie podstawowym wyrasta prawidłowo;
4. Używać wyłącznie drożdży w kostce (o tym już pisałem).
Moje powyższe wypociny wynikają z kilkumiesięcznej zabawy w domowego
piekarza jak również znalezionych w sieci porad - np. tej dotyczącej
musztardy (to działa)!
|