Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chwalę "Bagatelkę" :-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chwalę "Bagatelkę" :-)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 29


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2013-09-28 16:32:12

Temat: Re: Chwalę "Bagatelkę" :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 27 Sep 2013 12:25:10 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):

> A to ja się takimi zajadałam:
>
> http://www.goahead.co.uk/crispy-slices.html

http://www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=2
66304867
Hmm, za gramanicą Tesco handluje tym, a nuż i w naszym się znajdzie?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2013-09-28 16:42:04

Temat: Re: Chwalę "Bagatelkę" :-)
Od: Feniks z popiołów <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-09-28 15:41, Ikselka pisze:
> Ano przed chwilą w sumie podałam :-)

Dzięki.

> PS. Obecnie ulepszyłam sprawę - masło TWARDE ścieram na tarce,
> oprószając tarkę i każdą warstwę utartego masła mąką - braną z
> odmierzonej ilości mąki do pieczenia, żeby potem się ilości zgadzało.
> Dłoń (którą trzymam kostkę masła) w bawełnianej rękawiczce wkładam w
> torebkę foliową, żeby masło się nie topiło od dłoni i żeby się nim nie
> umazać :-)

Hm... a w sumie po co to? Ja kruche ciasto zwykle po zagnieceniu
schładzam w lodówce lub nawet w zamrażalniku, żeby potem właśnie zetrzeć
na tarce (np. jak robię "pleśniaka").

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2013-09-28 16:45:37

Temat: Re: Chwalę "Bagatelkę" :-)
Od: Feniks z popiołów <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-09-28 16:32, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 27 Sep 2013 12:25:10 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
>
>> A to ja się takimi zajadałam:
>>
>> http://www.goahead.co.uk/crispy-slices.html
> http://www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=2
66304867
> Hmm, za gramanicą Tesco handluje tym, a nuż i w naszym się znajdzie?

Coś mi się wydaje, że jest. O oczy mi się gdzieś obiło.
Niewykluczone wprawdzie, że też zagramanicą.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2013-09-28 20:22:33

Temat: Re: Chwalę "Bagatelkę" :-)
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

To samo sobie pomyślałam. Że trzeba by było w Tesco sprawdzić...

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2013-09-28 23:57:05

Temat: Re: Chwalę "Bagatelkę" :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 28 Sep 2013 16:42:04 +0200, Feniks z popiołów napisał(a):

> Hm... a w sumie po co to? Ja kruche ciasto

MASŁO ścieram na tarce, nie ciasto. Mowa jest o cieście półFRANCUSKIM
śmietanowym oczywiście, a nie o półkruchym śmietanowym - moja pomyłka,
poprawiam.
Półfrancuskie śmietanowe to jest ciasto listkujące mniej wyraźnie niż to
widać we francuskim, ale listkowanie jest. Uzyskuje się je przez
zagniecenie bryłek masła z mąką (i śmietaną jako lepiszczem), bez całego
tego ambarasu z wywałkowywaniem dwóch składanych razem rodzajów ciasta.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2013-09-28 23:59:23

Temat: Re: Chwalę "Bagatelkę" :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 28 Sep 2013 11:22:33 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):

> To samo sobie pomyślałam. Że trzeba by było w Tesco sprawdzić...

Zdaje się, że lepiej, abym akurat ja tego nie sprawdzała ;-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2013-09-29 09:06:43

Temat: Re: Chwalę "Bagatelkę" :-)
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2013-09-28 16:18, obywatel czeremcha uprzejmie donosi:
> Kupiłam dziś "Szarlotkę".
>
> Nie umywa się do GoAhead...

No cusz... nie miałam przyjemności porównywać

Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2013-09-29 11:01:11

Temat: Re: Chwalę "Bagatelkę" :-)
Od: Feniks z popiołów <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-09-28 23:57, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 28 Sep 2013 16:42:04 +0200, Feniks z popiołów napisał(a):
>
>> Hm... a w sumie po co to? Ja kruche ciasto
> MASŁO ścieram na tarce, nie ciasto. Mowa jest o cieście półFRANCUSKIM
> śmietanowym oczywiście, a nie o półkruchym śmietanowym - moja pomyłka,
> poprawiam.

A, no chyba że tak. Jednak mnie się wydaje, że w tej "Bagatelce" to
ciasto bardziej zbliżone jest do kruchego lub nawet podpłomyka, niż
francuskiego.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2013-09-29 12:58:31

Temat: Re: Chwalę "Bagatelkę" :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 29 Sep 2013 11:01:11 +0200, Feniks z popiołów napisał(a):

> że w tej "Bagatelce" to
> ciasto bardziej zbliżone jest do kruchego lub nawet podpłomyka, niż
> francuskiego.

O PÓŁfrancuskim mówię. Ono nie jest jak francuskie, jedynie podobnie
trzeszczy, choć nie ma tak wyraźnego listkowania, lecz bardziej
"rozproszone". Spróbuj kiedyś je zrobić, ciasto półfrancuskie znaczy, to
sama ocenisz. Swoją drogą polecam je do wszelkich wyrobów - paszteciki,
rogaliki, szlafroki do jabłek itp. Dla mnie hit wszechczasów :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

No tak...
Lippia !;}
Kto się wściekł na fast foody?
Zachować bazylię...
Top szef kuchni, czy jakoś tam....

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »