« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-15 16:03:23
Temat: Ciasto francuskieHejka,
Jaki jest prawdziwy przepis na prawdziwe ciasto francuskie??
Znalazłem kilka przepisów, ale różniących się między sobą i nie wiem, z
którego wyjdzie mi prawdziwe ciasto...
Pozdrówka...
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-15 16:24:20
Temat: Re: Ciasto francuskieDans la news:bhj06u$g0q$1@news.onet.pl,
Marian <m...@p...onet.pl> a écrit:
> Hejka,
>
> Jaki jest prawdziwy przepis na prawdziwe ciasto francuskie??
> Znalazłem kilka przepisów, ale różniących się między sobą i nie wiem,
> z którego wyjdzie mi prawdziwe ciasto...
Skladniki zawsze te same : maka, maslo (duzo masla...) i woda.
Potem istnieja rozmaite techniki zeby otrzymac warstewki masla w surowym
ciescie, ktore goracym (bardzo) piekarniku spowoduja listkowanie ciasta.
Ewcia
ps. ja robilam wg przpisu z "Kuchni Polskiej" i wyszlo ok.
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-15 17:43:17
Temat: Re: Ciasto francuskieUżytkownik "Marian" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bhj06u$g0q$1@news.onet.pl...
> Hejka,
>
> Jaki jest prawdziwy przepis na prawdziwe ciasto francuskie??
> Znalazłem kilka przepisów, ale różniących się między sobą i nie wiem, z
> którego wyjdzie mi prawdziwe ciasto...
>
> Pozdrówka...
> Mariusz
>
z maslem jest problem, w restauracjahc francuskich uzywa sie jakiegos
specjlanego masla, ktore wolniej sie topi i latwiej nim robic. A przepisow
sporo, choc idea wspolna. zrob jakikolwiek i modyfikuj :)
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-16 17:58:15
Temat: Re: Ciasto francuskie
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:3f3d0856$0$16186$626a54ce@news.free.fr...
> ps. ja robilam wg przpisu z "Kuchni Polskiej" i wyszlo ok.
Ja też korzystałam z tego przepisu i też wyszło mi ładnie porozwarstwiane.
Masło tylko musi być bardzo zime (wsadzałam na jakiś czas do zamrażalnika) i
nie wolno zbyt dokładnie i długo zagniatać.
Przesiekać składniki nożem aż siędokładnie przemieszają, szybciutko zagnieść
w jwdną całość i już.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-16 18:03:50
Temat: Re: Ciasto francuskie
> Przesiekać składniki nożem aż się dokładnie przemieszają, szybciutko
zagnieść
> w jwdną całość i już.
>
Nie pomyliło Ci się coś Sowo?
--
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk; GG 5420750
www.marusinski.prv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-16 18:57:20
Temat: Re: Ciasto francuskie
Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bhlrm6$5ph$1@news.onet.pl...
> Nie pomyliło Ci się coś Sowo?
Nieee.....
Chyba. :-)
A jak to robisz?
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-16 19:19:11
Temat: Re: Ciasto francuskie
> Nieee.....
> Chyba. :-)
>
> A jak to robisz?
jak tak robię to mi wychodzi kruche :)
Ciasto rozwałkowuje do grubości ciasta na pierogi, na ciasto nożem
skrobie bardzo zimne masło, składam na pół, wałkuje, składam, wałkuje,
składam.....i tak parę razy
--
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk; GG 5420750
www.marusinski.prv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-16 19:27:08
Temat: Re: Ciasto francuskieTo znaczy: kruche mi wychodzi Twoim sposobem :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-16 19:48:36
Temat: Re: Ciasto francuskie
Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bhluqe$bfj$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bhlrm6$5ph$1@news.onet.pl...
>
> > Nie pomyliło Ci się coś Sowo?
>
> Nieee.....
> Chyba. :-)
>
> A jak to robisz?
>
> Sowa
z tego co pamiętam z egzaminu na czeladnika to ciasto francuskie sie
wałkuje.
aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-16 19:54:57
Temat: Re: Ciasto francuskie
Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bhm03e$dkf$1@news.onet.pl...
>
> Ciasto rozwałkowuje do grubości ciasta na pierogi, na ciasto nożem
> skrobie bardzo zimne masło, składam na pół, wałkuje, składam, wałkuje,
> składam.....i tak parę razy
>
> --
ciasto rozwałkowuje sie w formie krzyża. środkowa część powinna być 4 x
grubsza niż ramiona. na środek kładziemy masło, margarynę kiedyś to sie na
omie robiło, i przykrywamy bokami. wałkujemy uważając żeby sie nigdzie
ciasto nie rozerwało. potem boki do środka, i na pół znowu wałkujemy i tak 4
razy. to tak w skrócie
aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |