Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto francuskie - jakie naprawde ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto francuskie - jakie naprawde ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-15 15:37:55

Temat: Ciasto francuskie - jakie naprawde ?
Od: "Szymko" <Algedi@_spam_friko7.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam grupowiczow :)

Chcialem zapytac co uwazacie za ciasto francuskie ?
Moj problem wynika stad, iz ja uwazam za ciasto francuskie takie, ktore sie
listkuje. W ostatnio widzianym przepisie na poledwiczki w ciascie francuskim
bylo one jednolite. Nie wiem co jest prawidlowe.
A swoja zna ktos przepis na takie jednolite ciasto ?

Pozdrawiam
Szymko


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-07-16 17:35:03

Temat: Re: Ciasto francuskie - jakie naprawde ?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Szymko wrote:
>
> Witam grupowiczow :)
>
> Chcialem zapytac co uwazacie za ciasto francuskie ?
> Moj problem wynika stad, iz ja uwazam za ciasto francuskie takie, ktore sie
> listkuje. W ostatnio widzianym przepisie na poledwiczki w ciascie francuskim
> bylo one jednolite. Nie wiem co jest prawidlowe.
> A swoja zna ktos przepis na takie jednolite ciasto ?
>
> Pozdrawiam
> Szymko


Ciasto francuskie sklada sie z wielu warstw, ktore osiaga sie poprzez
walkowanie masla pomiedzy warstwami ciasta, skladanie i ponowne
walkowanie, wiele razy. Dzieki temu uzyskuje sie te listki czyli platki.
Zrobilam raz, tak jak raz zrobilam strucle, a nawet sekacz, ale musze
powiedziec, ze na sama mysl o robieniu francuskiego ciasta jade do
sklepu i kupuje gotowe.

Nie bardzo rozumiem, co chcesz powiedziec przez jednolite ciasto. Czy
ono potem tez mialo listki, tylko oczywiscie nie takie, jak prawdziwe
francuskie, tylko takie malutkie?

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-17 13:06:54

Temat: Re: Ciasto francuskie - jakie naprawde ?
Od: "Slavek Siegmund" <s...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

Chyba sekacz to troche inna technologia i ciasto.

pozdrawiam,

Slav

Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote in message
news:3B5325C4.42FED69D@west.net...
> Ciasto francuskie sklada sie z wielu warstw, ktore osiaga sie poprzez
> walkowanie masla pomiedzy warstwami ciasta, skladanie i ponowne
> walkowanie, wiele razy. Dzieki temu uzyskuje sie te listki czyli platki.
> Zrobilam raz, tak jak raz zrobilam strucle, a nawet sekacz, ale musze
> powiedziec, ze na sama mysl o robieniu francuskiego ciasta jade do
> sklepu i kupuje gotowe.
>
> Nie bardzo rozumiem, co chcesz powiedziec przez jednolite ciasto. Czy
> ono potem tez mialo listki, tylko oczywiscie nie takie, jak prawdziwe
> francuskie, tylko takie malutkie?
>
> Magdalena Bassett


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wedzenie w naturze oraz przepis ze splywu
Karas
Kiszone grzyby
kombiwar
Kuchnia w TV

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »