Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto sylwestrowe.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto sylwestrowe.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 61


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2013-12-29 15:38:47

Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

>... dodatkowe 20 osób w domu też wymaga przygotowania się....
>... żeby wiedziały, jak dom
> ma wyglądać - ma być pełen ludzi, ciepła i miłości.
To za dużo.

--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2013-12-29 15:54:46

Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 29 Dec 2013 15:38:47 +0100, Stokrotka napisał(a):

>>... dodatkowe 20 osób w domu też wymaga przygotowania się....
>>... żeby wiedziały, jak dom
>> ma wyglądać - ma być pełen ludzi, ciepła i miłości.
> To za dużo.

Czego "za dużo"?
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2013-12-29 16:04:03

Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 29 Dec 2013 15:36:47 +0100, Sara napisał(a):

> W dniu 2013-12-29 15:10, Ikselka pisze:
>
>> 2 szklanki mleka
>> cukier waniliowy, zapach migdałowy i pomarańczowy //koniecznie ta
>> kompozycja
>
> Ciasto do mnie zupełnie nie przemawia, kojarzy mi się filmowym z
> "Weselem" Smarzowskiego, ale każdy ma swój gust, nie o to chodzi.

Ciasto jest wspaniałe - po "przegryzieniu". Mój mąż, któy generalnie jada
tylko i wyłącznie moje ciasta (nigdzie i nigdy innych), to ciasto je
szczególnie chętnie - na śniadanie, obiad i kolację. No i TO jest dla mnie
najważniejsze, a nie to, co się Tobie kojarzy :-)


> Pytanie: dlaczego dajesz te ohydne sztuczne zapachy? przecież jesli juz
> je robisz i chcesz, by było dobre, można dać skórkę z pomarańczy smażoną
> lub startą świeżą i kilka zmielonych gorzkich migdałów.
> Nigdy nie daję olejków do ciast, mają wyczuwalny, wstrętny posmak.

Zależy której firmy, zależy też ile.
Do tego ciasta daję - i tylko do tego. Tu nie ma gdzie tej skórki wetknąć,
niby jak ją wetknąć do masy, która ma być biała i gładka, i CAŁA
aromatyzowana równo? A migdałowy aromat też musi być intensywny. Z migdałów
domowym sposobem nie sposób go uzyskać, chyba że spróbować zrobić
spirytusowy wyciąg, jak od lat robię z lasek wanilii. Ale też wątpię.

> Chyba, że was to nie razi lub nie czujecie.
> Teraz, gdy wszystko można kupić, nie jest problemem aromatyzowanie
> naturalnymi produktami.

To jest ciasto z czasów, kiedy niczego nie było. Robiło się je na
zdobycznej margarynie i sztucznym miodzie, no, miód akurat miałąm od ojca z
pasieki.
Na tamte czasy wspaniałe. I takie pozostaje dziś. To także mój pomnik dla
mężowskiej wspaniałej Cioci Jadzi, która nawet w najcieższych czasach
osiągała Wspaniałość w kuchni i życiu.
Moze Ci się nie podobać, skoro nie robiłaś. Twoja strata.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2013-12-29 16:06:07

Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sara" <s...@g...com> napisał w wiadomości
news:l9pc1u$oq3$1@node1.news.atman.pl...
>W dniu 2013-12-29 15:10, Ikselka pisze:
> Ciasto do mnie zupełnie nie przemawia, kojarzy mi się filmowym z "Weselem"
> Smarzowskiego, ale każdy ma swój gust, nie o to chodzi. Pytanie: dlaczego
> dajesz te ohydne sztuczne zapachy? przecież jesli juz je robisz i chcesz,
> by było dobre, można dać skórkę z pomarańczy smażoną lub startą świeżą i
> kilka zmielonych gorzkich migdałów.
> Nigdy nie daję olejków do ciast, mają wyczuwalny, wstrętny posmak. Chyba,
> że was to nie razi lub nie czujecie.
> Teraz, gdy wszystko można kupić, nie jest problemem aromatyzowanie
> naturalnymi produktami.
Ty smażysz skórkę pomarańczową z dostępnych w handlu pomarańczy? Jeśli tak,
to podziwiam, odważna jesteś.
ja przywożę skórkę i owoce kandyzowane z Izraela, ale to trochę drogo
wychodzi ;))))
pozdr
Stefan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2013-12-29 16:10:40

Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 29 Dec 2013 16:06:07 +0100, Stefan napisał(a):

> Ty smażysz skórkę pomarańczową z dostępnych w handlu pomarańczy? Jeśli tak,
> to podziwiam, odważna jesteś.

Tysprowda.
Ja smażę też, ale napierw szoruję mydłem pomarańcze, płuczę, sparzam,
zdejmuję skórkę, moczę w kilkakrotnie zmienianej wodzie, obgotowuję, wodę
odlewam i dopiero smażę.

> ja przywożę skórkę i owoce kandyzowane z Izraela,

Jeśli Ci się wydaje, że tam nie używają środków chemicznych do oprysków
(drzew i owoców), to się grubo mylisz 3333-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2013-12-29 16:21:50

Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 29 Dec 2013 15:10:00 +0100, Ikselka napisał(a):

> plus do przełozenia dżem, gęsty jakiś, nie sama pektyna

...i nie taki z całymi owocami, bo nie ma jak smarować; najlepszy jest taki
o konsystencji marmolady, tzn w miarę jednolitej, bez dużych elementów.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2013-12-29 16:28:17

Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.
Od: Sara <s...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-12-29 16:06, Stefan pisze:

> Ty smażysz skórkę pomarańczową z dostępnych w handlu pomarańczy? Jeśli
> tak, to podziwiam, odważna jesteś.

Szoruję solidnie.

> ja przywożę skórkę i owoce kandyzowane z Izraela, ale to trochę drogo
> wychodzi ;))))
Uwielbiam Izrael i też tam jeżdzę Z tego, co piszesz, wynika, zę jesteś
tam stałym gościem. Gdzie najczęściej bywasz? Mam rodzinę w Tel Avivie i
w Hajfie, ale najbardziej lubię Złotą Jerozolimę.

Widziałam tam plantacje cytrusów w Cezarei, podobnie w innych krajach.
Niestety, opryskują wszędzie. Te u nas też w sklepach bywają izraelskie,
firmy Jafa - piękne miejsce zresztą.
Sara :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2013-12-29 16:34:19

Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:uth78231pe74.1dbid8g94uh6n$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 29 Dec 2013 16:06:07 +0100, Stefan napisał(a):
> Jeśli Ci się wydaje, że tam nie używają środków chemicznych do oprysków
> (drzew i owoców), to się grubo mylisz 3333-)
> --
syn kolegi z podstawówki niedaleko Tyberiady ma gospodarstwo ekologiczne
typu organic farm 3-))
pozdr
Stefan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2013-12-29 16:42:49

Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 29 Dec 2013 16:34:19 +0100, Stefan napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:uth78231pe74.1dbid8g94uh6n$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 29 Dec 2013 16:06:07 +0100, Stefan napisał(a):
>> Jeśli Ci się wydaje, że tam nie używają środków chemicznych do oprysków
>> (drzew i owoców), to się grubo mylisz 3333-)
>> --
> syn kolegi z podstawówki niedaleko Tyberiady ma gospodarstwo ekologiczne
> typu organic farm 3-))
> pozdr
> Stefan

Ma atesty? Jakie?
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2013-12-29 16:48:51

Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2013-12-29 15:10, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Sun, 29 Dec 2013 14:08:35 +0100, Fragile napisał(a):
>
>> Narobiłaś mi apetytu :) Można prosić przepis?
>
> Już wstukuję, zdjątka wieczorem, bo muszę sobie na Fotosik wrzucic, bo
> teraz nie mam za bardzo czasu.

Koniecznie wrzuć.

Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
BABY I CHŁOPY!! Kurcyna w Galaretce..
Przysmaki sylwestrowe.
Rozpierdzielamy tę grupę ?!
Happy Christmas & Merry New Year ;)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »