« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2013-12-29 15:38:47
Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.>... dodatkowe 20 osób w domu też wymaga przygotowania się....
>... żeby wiedziały, jak dom
> ma wyglądać - ma być pełen ludzi, ciepła i miłości.
To za dużo.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2013-12-29 15:54:46
Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.Dnia Sun, 29 Dec 2013 15:38:47 +0100, Stokrotka napisał(a):
>>... dodatkowe 20 osób w domu też wymaga przygotowania się....
>>... żeby wiedziały, jak dom
>> ma wyglądać - ma być pełen ludzi, ciepła i miłości.
> To za dużo.
Czego "za dużo"?
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2013-12-29 16:04:03
Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.Dnia Sun, 29 Dec 2013 15:36:47 +0100, Sara napisał(a):
> W dniu 2013-12-29 15:10, Ikselka pisze:
>
>> 2 szklanki mleka
>> cukier waniliowy, zapach migdałowy i pomarańczowy //koniecznie ta
>> kompozycja
>
> Ciasto do mnie zupełnie nie przemawia, kojarzy mi się filmowym z
> "Weselem" Smarzowskiego, ale każdy ma swój gust, nie o to chodzi.
Ciasto jest wspaniałe - po "przegryzieniu". Mój mąż, któy generalnie jada
tylko i wyłącznie moje ciasta (nigdzie i nigdy innych), to ciasto je
szczególnie chętnie - na śniadanie, obiad i kolację. No i TO jest dla mnie
najważniejsze, a nie to, co się Tobie kojarzy :-)
> Pytanie: dlaczego dajesz te ohydne sztuczne zapachy? przecież jesli juz
> je robisz i chcesz, by było dobre, można dać skórkę z pomarańczy smażoną
> lub startą świeżą i kilka zmielonych gorzkich migdałów.
> Nigdy nie daję olejków do ciast, mają wyczuwalny, wstrętny posmak.
Zależy której firmy, zależy też ile.
Do tego ciasta daję - i tylko do tego. Tu nie ma gdzie tej skórki wetknąć,
niby jak ją wetknąć do masy, która ma być biała i gładka, i CAŁA
aromatyzowana równo? A migdałowy aromat też musi być intensywny. Z migdałów
domowym sposobem nie sposób go uzyskać, chyba że spróbować zrobić
spirytusowy wyciąg, jak od lat robię z lasek wanilii. Ale też wątpię.
> Chyba, że was to nie razi lub nie czujecie.
> Teraz, gdy wszystko można kupić, nie jest problemem aromatyzowanie
> naturalnymi produktami.
To jest ciasto z czasów, kiedy niczego nie było. Robiło się je na
zdobycznej margarynie i sztucznym miodzie, no, miód akurat miałąm od ojca z
pasieki.
Na tamte czasy wspaniałe. I takie pozostaje dziś. To także mój pomnik dla
mężowskiej wspaniałej Cioci Jadzi, która nawet w najcieższych czasach
osiągała Wspaniałość w kuchni i życiu.
Moze Ci się nie podobać, skoro nie robiłaś. Twoja strata.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2013-12-29 16:06:07
Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.
Użytkownik "Sara" <s...@g...com> napisał w wiadomości
news:l9pc1u$oq3$1@node1.news.atman.pl...
>W dniu 2013-12-29 15:10, Ikselka pisze:
> Ciasto do mnie zupełnie nie przemawia, kojarzy mi się filmowym z "Weselem"
> Smarzowskiego, ale każdy ma swój gust, nie o to chodzi. Pytanie: dlaczego
> dajesz te ohydne sztuczne zapachy? przecież jesli juz je robisz i chcesz,
> by było dobre, można dać skórkę z pomarańczy smażoną lub startą świeżą i
> kilka zmielonych gorzkich migdałów.
> Nigdy nie daję olejków do ciast, mają wyczuwalny, wstrętny posmak. Chyba,
> że was to nie razi lub nie czujecie.
> Teraz, gdy wszystko można kupić, nie jest problemem aromatyzowanie
> naturalnymi produktami.
Ty smażysz skórkę pomarańczową z dostępnych w handlu pomarańczy? Jeśli tak,
to podziwiam, odważna jesteś.
ja przywożę skórkę i owoce kandyzowane z Izraela, ale to trochę drogo
wychodzi ;))))
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2013-12-29 16:10:40
Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.Dnia Sun, 29 Dec 2013 16:06:07 +0100, Stefan napisał(a):
> Ty smażysz skórkę pomarańczową z dostępnych w handlu pomarańczy? Jeśli tak,
> to podziwiam, odważna jesteś.
Tysprowda.
Ja smażę też, ale napierw szoruję mydłem pomarańcze, płuczę, sparzam,
zdejmuję skórkę, moczę w kilkakrotnie zmienianej wodzie, obgotowuję, wodę
odlewam i dopiero smażę.
> ja przywożę skórkę i owoce kandyzowane z Izraela,
Jeśli Ci się wydaje, że tam nie używają środków chemicznych do oprysków
(drzew i owoców), to się grubo mylisz 3333-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2013-12-29 16:21:50
Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.Dnia Sun, 29 Dec 2013 15:10:00 +0100, Ikselka napisał(a):
> plus do przełozenia dżem, gęsty jakiś, nie sama pektyna
...i nie taki z całymi owocami, bo nie ma jak smarować; najlepszy jest taki
o konsystencji marmolady, tzn w miarę jednolitej, bez dużych elementów.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2013-12-29 16:28:17
Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.W dniu 2013-12-29 16:06, Stefan pisze:
> Ty smażysz skórkę pomarańczową z dostępnych w handlu pomarańczy? Jeśli
> tak, to podziwiam, odważna jesteś.
Szoruję solidnie.
> ja przywożę skórkę i owoce kandyzowane z Izraela, ale to trochę drogo
> wychodzi ;))))
Uwielbiam Izrael i też tam jeżdzę Z tego, co piszesz, wynika, zę jesteś
tam stałym gościem. Gdzie najczęściej bywasz? Mam rodzinę w Tel Avivie i
w Hajfie, ale najbardziej lubię Złotą Jerozolimę.
Widziałam tam plantacje cytrusów w Cezarei, podobnie w innych krajach.
Niestety, opryskują wszędzie. Te u nas też w sklepach bywają izraelskie,
firmy Jafa - piękne miejsce zresztą.
Sara :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2013-12-29 16:34:19
Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:uth78231pe74.1dbid8g94uh6n$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 29 Dec 2013 16:06:07 +0100, Stefan napisał(a):
> Jeśli Ci się wydaje, że tam nie używają środków chemicznych do oprysków
> (drzew i owoców), to się grubo mylisz 3333-)
> --
syn kolegi z podstawówki niedaleko Tyberiady ma gospodarstwo ekologiczne
typu organic farm 3-))
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2013-12-29 16:42:49
Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.Dnia Sun, 29 Dec 2013 16:34:19 +0100, Stefan napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:uth78231pe74.1dbid8g94uh6n$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 29 Dec 2013 16:06:07 +0100, Stefan napisał(a):
>> Jeśli Ci się wydaje, że tam nie używają środków chemicznych do oprysków
>> (drzew i owoców), to się grubo mylisz 3333-)
>> --
> syn kolegi z podstawówki niedaleko Tyberiady ma gospodarstwo ekologiczne
> typu organic farm 3-))
> pozdr
> Stefan
Ma atesty? Jakie?
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2013-12-29 16:48:51
Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.Dnia 2013-12-29 15:10, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Sun, 29 Dec 2013 14:08:35 +0100, Fragile napisał(a):
>
>> Narobiłaś mi apetytu :) Można prosić przepis?
>
> Już wstukuję, zdjątka wieczorem, bo muszę sobie na Fotosik wrzucic, bo
> teraz nie mam za bardzo czasu.
Koniecznie wrzuć.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |