Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!peer01.iad.highwinds-media.c
om!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting.
com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-
a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Ciasto sylwestrowe.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1c5tvd1ng80ex$.123vgm2hl2uhj$.dlg@40tude.net>
<zo7g715irq9r$.zhwqs0wskb9l$.dlg@40tude.net>
<7...@4...net>
<l9pc1u$oq3$1@node1.news.atman.pl>
Date: Sun, 29 Dec 2013 16:04:03 +0100
Message-ID: <1jm144nlrpcuz.y3ds7p03eto3$.dlg@40tude.net>
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.9.59.170
X-Trace: 1388329440 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2167 83.9.59.170:1144
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2949
X-Received-Body-CRC: 682517633
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353721
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 29 Dec 2013 15:36:47 +0100, Sara napisał(a):
> W dniu 2013-12-29 15:10, Ikselka pisze:
>
>> 2 szklanki mleka
>> cukier waniliowy, zapach migdałowy i pomarańczowy //koniecznie ta
>> kompozycja
>
> Ciasto do mnie zupełnie nie przemawia, kojarzy mi się filmowym z
> "Weselem" Smarzowskiego, ale każdy ma swój gust, nie o to chodzi.
Ciasto jest wspaniałe - po "przegryzieniu". Mój mąż, któy generalnie jada
tylko i wyłącznie moje ciasta (nigdzie i nigdy innych), to ciasto je
szczególnie chętnie - na śniadanie, obiad i kolację. No i TO jest dla mnie
najważniejsze, a nie to, co się Tobie kojarzy :-)
> Pytanie: dlaczego dajesz te ohydne sztuczne zapachy? przecież jesli juz
> je robisz i chcesz, by było dobre, można dać skórkę z pomarańczy smażoną
> lub startą świeżą i kilka zmielonych gorzkich migdałów.
> Nigdy nie daję olejków do ciast, mają wyczuwalny, wstrętny posmak.
Zależy której firmy, zależy też ile.
Do tego ciasta daję - i tylko do tego. Tu nie ma gdzie tej skórki wetknąć,
niby jak ją wetknąć do masy, która ma być biała i gładka, i CAŁA
aromatyzowana równo? A migdałowy aromat też musi być intensywny. Z migdałów
domowym sposobem nie sposób go uzyskać, chyba że spróbować zrobić
spirytusowy wyciąg, jak od lat robię z lasek wanilii. Ale też wątpię.
> Chyba, że was to nie razi lub nie czujecie.
> Teraz, gdy wszystko można kupić, nie jest problemem aromatyzowanie
> naturalnymi produktami.
To jest ciasto z czasów, kiedy niczego nie było. Robiło się je na
zdobycznej margarynie i sztucznym miodzie, no, miód akurat miałąm od ojca z
pasieki.
Na tamte czasy wspaniałe. I takie pozostaje dziś. To także mój pomnik dla
mężowskiej wspaniałej Cioci Jadzi, która nawet w najcieższych czasach
osiągała Wspaniałość w kuchni i życiu.
Moze Ci się nie podobać, skoro nie robiłaś. Twoja strata.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|