Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.trzebnica.net!news.k.pl!news.biskupin.w
roc.pl!not-for-mail
From: "Vicky S." <v...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto z kwaśnego mleka (P)
Date: Fri, 5 Jul 2002 15:09:42 +0200
Organization: Siec Komputerowa Biskupin -- http://www.biskupin.wroc.pl
Lines: 42
Message-ID: <ag45pj$c8$1@opat.biskupin.wroc.pl>
References: <ag1sv9$vml$1@opat.biskupin.wroc.pl>
Reply-To: "Vicky S." <v...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.6.18.100
X-Trace: opat.biskupin.wroc.pl 1025874548 392 10.6.18.100 (5 Jul 2002 13:09:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@b...wroc.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Jul 2002 13:09:08 +0000 (UTC)
X-Notice3: Wiadomosc zostala wyslana przy uzyciu serwera news Sieci Komputerowej
Biskupin
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:115253
Ukryj nagłówki
Miało być tak....
Witajcie
Nie pamiętam czy już kiedyś podawałam ten super prosty przepisik, ale
podaję, bo właśnie u mnie w kuchni studzi się blacha ciasta. :-))))
Ciasto z kwaśnego mleka
3 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 łyżki kakao (płaskie)
2 łyżeczki sody oczyszczonej (albo proszku do pieczenia)
1/2 litra kwaśnego mleka (albo maślanki)
2 łyżeczki cynamonu
Margarynę roztopić i ostudzić. Składniki wymieszać bardzo dokładnie. Masa
jest gotowa gdy pojawiają się na niej bąbelki powietrza. Masę wlać do formy
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 30-40 minut w
temperaturze 200-250 st. C.
Uwagi. Ciasto jest pyszne z malinami na wierzchu. Albo z wiórkami kokosowymi
dodanymi do masy. Jeśli ktoś nie lubi cynamonu można obejść się bez tego
składnika. Choć wiem, że cynamon dodaje ciastu aromatu i smakuje lepiej.
Niestety mój Pan i Władca ;-) nie lubi cynamonu więc oszczędziłam mu tych
katuszy ;-))) Natomiast dzisiejsze wydanie ciasta jest z wiórkami
kokosowymi.
Ciasto robi się naprawdę bardzo szybko - sipu wszystko do gara wymiksować i
na blachę.(o wymiarach ok. 20x40cm)
Polecam i smacznego!!!
Vicky S.
Szykująca się na dwa miesiące rozłąki z netem i grupami :-((
Przepraszam za zamieszanie, ale po zablokowaniu poczty zaczęły się dziać
różne dziwne rzeczy w moim komputerze.
Pozdrawiam jeszcze raz, Vicky S
|