« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-03-28 11:49:49
Temat: Re: Ciemny chleb
> Bede drazyl dalej. Jak zrobic taki karmel. I w jakich proprcajch dodac go do
> chleba? W jakim momencie procesu wyrabiania dodac do ciasta.
Tutaj masz przepis na ciemny chleb z karmelem:
http://www.sys21.de/viewtopic.php?t=8818
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-03-28 12:31:47
Temat: Re: Ciemny chleb
"Marek" <m...@...tkb.pl> wrote in message
news:e0asn6$oq9$1@atlantis.news.tpi.pl...
>A jak zrobic ciemne pieczywo?
>
> MP
Prawdziwy ciemny chleb to mąka z grubego przemiału, a nie zabarwiany
karmelem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-03-28 15:27:31
Temat: Re: Ciemny chlebOn Tue, 28 Mar 2006 12:34:08 +0200 I had a dream that Dominik Jan Domin
<d...@p...onet.pl> wrote:
>>>>A jak zrobic ciemne pieczywo?
>>>Dodać karmelu.
>> Eh, kolega raczy żartować.
>Nie, kolega napisał poprawnie. "Ciemny chleb" z piekarni barwiony jest
>karmelem. Co innego zaś chleb pełnoziarnisty (choć nieraz i tak barwiony
>dodatkowo).
Oj to zależy. Są różne ciemne pieczywa - niektóre są barwione (i jest to
oszustwo), a niektóre są z np. z mąki razowej.
Chleb barwiony to to samo co "masło roślinne", "sojowy schabowy" i tym
podobne wynalazki.
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-03-29 07:54:53
Temat: Re: Ciemny chlebUżytkownik "Grzegorz Janoszka"
<G...@S...pro.onet.pl> napisał w wiadomości
news:slrne2ilf3.nc7.Grzegorz.Janoszka@galaxy.agh.edu
.pl...
> On Tue, 28 Mar 2006 12:34:08 +0200 I had a dream that Dominik Jan Domin
> <d...@p...onet.pl> wrote:
>>>>>A jak zrobic ciemne pieczywo?
>>>>Dodać karmelu.
>>> Eh, kolega raczy żartować.
>>Nie, kolega napisał poprawnie. "Ciemny chleb" z piekarni barwiony jest
>>karmelem. Co innego zaś chleb pełnoziarnisty (choć nieraz i tak barwiony
>>dodatkowo).
>
> Oj to zależy. Są różne ciemne pieczywa - niektóre są barwione (i jest to
> oszustwo), a niektóre są z np. z mąki razowej.
> Chleb barwiony to to samo co "masło roślinne", "sojowy schabowy" i tym
> podobne wynalazki.
>
A pumpernikiel? Czarny tylko od ciemnej mąki? Pewny jesteś?
Pozdrawiam
FJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-03-29 12:19:37
Temat: Re: Ciemny chlebOn Wed, 29 Mar 2006 09:54:53 +0200 I had a dream that Filip J <f...@o...pl> wrote:
>A pumpernikiel? Czarny tylko od ciemnej mąki? Pewny jesteś?
Pumpernikiel bywa barwiony karmelem, ale nie zawsze. A dodatek miodu
to raczej nie tylko barwnik.
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-03-29 12:23:58
Temat: Re: Ciemny chlebUżytkownik "Grzegorz Janoszka"
<G...@S...pro.onet.pl> napisał w wiadomości
news:slrne2kuqp.q1p.Grzegorz.Janoszka@galaxy.agh.edu
.pl...
> On Wed, 29 Mar 2006 09:54:53 +0200 I had a dream that Filip J <f...@o...pl>
> wrote:
>>A pumpernikiel? Czarny tylko od ciemnej mąki? Pewny jesteś?
>
> Pumpernikiel bywa barwiony karmelem, ale nie zawsze. A dodatek miodu
> to raczej nie tylko barwnik.
Ale przy długim wypieku się karmelizuje.
Pozdrawiam
FJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |