Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "QBA" <q...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co przygotowac - czyli Raaatunkuuu!!!!
Date: Mon, 19 May 2003 23:49:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 78
Message-ID: <babj40$e8j$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ba8o8i$1ao$1@news.onet.pl> <ba8u7e$4h8$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qc51.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1053380545 14611 217.99.12.51 (19 May 2003 21:42:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 19 May 2003 21:42:25 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:156874
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Agata N." <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ba8u7e$4h8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Strumik" <s...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:ba8o8i$1ao$1@news.onet.pl...
> > Witam wszystkich i prosze o porade w nastepujacym temacie.
> > Jutro wieczorem moja lepsza polowa wraca z podrózy "zagramanicznej" i
> > chcialbym ja olsnic wlasnorecznie przygotowana niebanalna (tzn cos
wiecej
> > niz zwykle kanapki) kolacja.
>
> Naradzilismy sie z mezem i oto, co zesmy uradzili ;-)
>
> Wieczor wloski ;-)))
>
> Kup (wszystko dostaniesz w hipermarkecie dowolnego typu):
> Na przystawke:
> kulke mozarelli (prawdziwej, nie polskiej),
> 1 dojrzaly pomidor,
> bazylie (jesli uda Ci sie dostac swieza, to dobrze, jak nie - suszona, ta
Ci
> sie przyda pozniej),
> suszone oregano,
> oliwe z oliwek extra vergine
> jesli lubicie - oliwki bez pestek
> ciabatta, ewentualnie bagietka
> Do dania glownego:
> paczke spaghetti (najlepsze Agnesi)
> 0,5 l kartonik sosu (przecieru) pomidorowego - Valfrutta, Davia lub Primo
> Gusto
> swiezy czosnek
> suszona bazylie, oregano, oliwe juz masz
> parmezan (grana padano) oryginalny
> maslo
> cukier,
> czerwone wytrawne wino
>
> Przystawka:
> Pomidory i mozarelle w plasterki, poukladac na talerzu - warstwa
pomidorów,
> na to warstwa sera. posypac bazylia i oregano, przybrac oliwkami. Wstawic
do
> lodowki. Jak wrocicie z lotniska - posolic i skropic oliwa (koniecznie w
tej
> kolejnosci) - podac z
> pieczywem, otworzyc wino, wlaczyc A. Bocelli na cd i do kuchni :-)
> Spaghetti z sosem pomidorowym:
> sos wylac z kartonika na patelnie teflonowa (ewentualnie do garnka, w
ktorym
> sie nie przypali), dodac stolowa lyzke suszonej bazylii, tyle samo
oregano,
> lyzke cukru, szczypte soli, ok.100 ml wina - wymieszac, odparowywac na
> srednim gazie nie mieszajac, zeby nie pryskalo - do momentu, az slad
> zrobiony lyzka zostanie chwile i nie zaleje sie od razu sosem. Starty na
> drobnej tarce do jarzyn czosnek (1 zabek) podsmazyc leciutko (nie
> rumienic!!!) na oliwie (ok. 50 ml) z lyzka masla. Dodac do odparowanego
> sosu, pomieszac - gotowe. Parmezan zetrzec na drobnej tarce do jarzyn,
> przesypac do miseczki, odstawic na bok. Obrac jeszcze 1 zabek czosnku.
> Reszta roboty po powrocie z lotniska.
> Lepsza polowa z kieliszkiem wina w rece sprawdza, czy kwiatki nie uschly,
a
> Ty w kuchni wstawiasz wode na makaron (duzo wody, osolonej) i podajesz
> uprzednio przygotowana przystawke (patrz wyzej, nie zapomnij o swiecach).
> Wrzucasz pol paczki (zaleznie od apetytu) spaghetti do wrzatku. Gotujesz
do
> pozadanej miekkosci, odcedzasz. W miedzyczasie podgrzewasz sos pomidorowy.
> Na goracy makaron scierasz zabek czosnku, mieszasz, wykladasz na talerze
> (pamietaj, zeby talerze nie byly zimne, bo Wam kluchy od razu wystygna).
> Polewasz goracym sosem, posypujesz utartym wczesniej parmezanem, niesiesz
na
> stol. Smacznego. Bardzo smaczne, proste, acz wykwintne! Pozdrowienia -
Agata
> i Marcin (fanatyk makaronu z sosem pomidorowym)
>
> no jak to było proste to ja dziekuję:)
|