Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.t
ask.gda.pl!not-for-mail
From: panta_rei <j...@c...znajdzie>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co się pojawi u Was na świątecznym stole?
Date: Wed, 4 Apr 2007 21:26:34 +0200
Organization: CI TASK http://news.task.gda.pl/
Lines: 37
Message-ID: <s...@c...znajdzie>
References: <eute5b$rli$1@inews.gazeta.pl> <euub8b$58t$1@node4.news.atman.pl>
<ev0nlc$ccu$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-312.elblag.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.task.gda.pl 1175714612 8500 81.168.191.56 (4 Apr 2007 19:23:32 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Apr 2007 19:23:32 +0000 (UTC)
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
User-Agent: slrn/0.9.8.1pl1 (Linux)
X-Original-Organization: sztrandek.int.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294463
Ukryj nagłówki
Świadomie, albo i nie KSZYCHOOO napisał(a):
> Paulinka napisał(a):
>
>> Sałatka ... pieczarkowa
Sałatka świąteczna (wielkanocna)
8-10 jaj gotowanych na twardo kroimy w dość toporną kostkę. Sięgamy do
lodówki po wszystko co na święta zostało przygotowane :)) Kawałek
wędzonki, kawałek boczku (wędzonego lub pieczonego), kawałek kiełbaski,
koniecznie! kawałek
pieczonego niezbyt chudego mięsiwa. Najlepsze są oczywiście wędliny
wyrobu własnego, ale i te kupowane nie będą złe, pod warunkiem
zastosowania kawałka pieczeniny (moim zdaniem bez niej sałatka jest
całkowicie bezpłciowa) i należy uważać na kupowany boczek wędzony może
zepsuć całą sałatkę. Wszystkie składniki kroimy w niezgrabną kostkę-
nie może być drobno!! to ma się z łatwością na widelec nabijać.
Wszystkich składników mięsnych powinno być do 2/3 zawartości sałatki.
Wrzucamy wszystko do jednej michy z jajkami, uprzednio troszkę
posolonymi. Do całości dodajemy świeży chrzan, najlepiej naskrobać go
nożem, chrzanu nie żałować ma go być sporo. Całość kropimy octem
(niestety żaden zamiennik nie jest w stanie go zastąpić) dość solidnie.
Mieszamy do momentu aż wszystko w misce będzie oblepione żółtkami jajka,
i podajemy bezpośrednio na talerzyki.
Smacznego!!
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
|