« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-29 14:43:23
Temat: Co to za potrawa.. (z kurczaka)...??Witam,
Mam takie pytanie.
Nieraz na różnych bankietach spotkałem się z
taką potrawą:
Małe kawałki kurczaka (chyba pierś) w panierce,
ponabijane na wykałaczki. To się maczało w jakimś
sosie (różne sosy)... Podawane albo na ciepło,
albo na zimno (na zimno częściej spotykane)..
Cóż to jest i jaki jest na to przepis..
Nie jestem kucharzem, ale chcialbym cos takiego
przygotować na imprezę sylwestrową jako przekąskę.
Pozdrawiam
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-29 22:42:15
Temat: Re: Co to za potrawa.. (z kurczaka)...??Jacq wrote:
> Witam,
>
> Mam takie pytanie.
> Nieraz na różnych bankietach spotkałem się z
> taką potrawą:
>
> Małe kawałki kurczaka (chyba pierś) w panierce,
> ponabijane na wykałaczki. To się maczało w jakimś
> sosie (różne sosy)... Podawane albo na ciepło,
> albo na zimno (na zimno częściej spotykane)..
>
> Cóż to jest i jaki jest na to przepis..
> Nie jestem kucharzem, ale chcialbym cos takiego
> przygotować na imprezę sylwestrową jako przekąskę.
>
> Pozdrawiam
> Jacek
A czy te sosy sa w odcieniu orientalnym? Np. mozna tak robic kurczaka z
sosem z orzeszkow ziemnych (tahini) albo z sosem teriyaki (cos w rodzaju
sojowego) albo z sosem smietanowo-czosnkowym. Najprosciej pociac kurze
mieso w paski, nadziac na bambusowe patyczki umoczyc w ciescie
nalesnikowym na wodzie sodowej i smazyc w glebokim oleju.
Czy potrzebne sa Ci szczegolowe opisy skladnikow, przygotowania,
proporcji, etc?
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-29 22:48:55
Temat: Re: Co to za potrawa.. (z kurczaka)...??Magdalena Bassett wrote:
> Jacq wrote:
>
>> Witam,
>>
>> Mam takie pytanie.
>> Nieraz na różnych bankietach spotkałem się z
>> taką potrawą:
>>
>> Małe kawałki kurczaka (chyba pierś) w panierce,
>> ponabijane na wykałaczki. To się maczało w jakimś
>> sosie (różne sosy)... Podawane albo na ciepło,
>> albo na zimno (na zimno częściej spotykane)..
>>
>> Cóż to jest i jaki jest na to przepis..
>> Nie jestem kucharzem, ale chcialbym cos takiego
>> przygotować na imprezę sylwestrową jako przekąskę.
>>
>> Pozdrawiam
>> Jacek
>
>
> A czy te sosy sa w odcieniu orientalnym? Np. mozna tak robic kurczaka z
> sosem z orzeszkow ziemnych (tahini) albo z sosem teriyaki (cos w rodzaju
> sojowego) albo z sosem smietanowo-czosnkowym. Najprosciej pociac kurze
> mieso w paski, nadziac na bambusowe patyczki umoczyc w ciescie
> nalesnikowym na wodzie sodowej i smazyc w glebokim oleju.
> Czy potrzebne sa Ci szczegolowe opisy skladnikow, przygotowania,
> proporcji, etc?
> Magdalena Bassett
Brzmi ciekawie... szczególnie to z tym sosem śmietanowo czosnkowym...
Jednak doświadczenia w kuchni nie mam... i o ile moge poprosic jakas
kobiete w domu o drobna pomoc ;) (choc chce sie wykazac samodzielnoscia
;) ) To moze jakies bardziej szczegolowe przepisy z pewnoscia ulatwilyby
mi sprawe :)
POZDRAWIAM
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-29 22:52:37
Temat: Re: Co to za potrawa.. (z kurczaka)...??Jacq napisał(a):
>> Czy potrzebne sa Ci szczegolowe opisy skladnikow, przygotowania,
>> proporcji, etc?
>
> ;) ) To moze jakies bardziej szczegolowe przepisy z pewnoscia ulatwilyby
> mi sprawe :)
Błagam, tylko nie na priv.
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-30 08:00:08
Temat: Re: Co to za potrawa.. (z kurczaka)...??Użytkownik Jacq napisał:
> Witam,
>
> Mam takie pytanie.
> Nieraz na różnych bankietach spotkałem się z
> taką potrawą:
Nie wiem jakie jadles na bankietach ale ja lubie takie :
- piers kurczaka kroje w kostke (wielkosc zalezy od upodoban)
- dodaje przyprawy (wedle gustu m.in. curry)
- dodaje starty na tarce ser zolty
- robie ciasto jak na nalesniki ale troche gesciejsze
maczam kurczaka w ciescie i na patelnie (tu posluguje sie lyzka)
jak sie usmaza sa gotowe do jedzenia na cieplo i zimno (mozna nadziac na
wykalaczki)
dip czosnkowy (do maczania w nim kurczaka)
- po "kubku": (majonezu, smietany) - "kubek"- np. taki sloiczek jak
maly majonez babuni.
- pol "kubka" musztardy
- 3 glowki (nie zabki) czosnku wycisnac przez praske ( ilosc wg upodoban
i smakow, mozna dodawac i probowac )
- koperek posiekac
wszystko wymieszac.
To jest taki dip troche gesty robilam go do chipsow, kulek z
ziemniakow... . Jak za gesty to dodaj troche smietany.
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń [usun_to_xxx] z mojego adresu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-31 01:12:28
Temat: Re: Co to za potrawa.. (z kurczaka)/PrzepisJacq wrote:
>> A czy te sosy sa w odcieniu orientalnym? Np. mozna tak robic kurczaka
>> z sosem z orzeszkow ziemnych (tahini) albo z sosem teriyaki (cos w
>> rodzaju sojowego) albo z sosem smietanowo-czosnkowym. Najprosciej
>> pociac kurze mieso w paski, nadziac na bambusowe patyczki umoczyc w
>> ciescie nalesnikowym na wodzie sodowej i smazyc w glebokim oleju.
>> Czy potrzebne sa Ci szczegolowe opisy skladnikow, przygotowania,
>> proporcji, etc?
>> Magdalena Bassett
>
>
> Brzmi ciekawie... szczególnie to z tym sosem śmietanowo czosnkowym...
> Jednak doświadczenia w kuchni nie mam... i o ile moge poprosic jakas
> kobiete w domu o drobna pomoc ;) (choc chce sie wykazac samodzielnoscia
> ;) ) To moze jakies bardziej szczegolowe przepisy z pewnoscia ulatwilyby
> mi sprawe :)
>
Chcesz zablysnac? OK, no to cyk. Acha, koniecznie napisz, co Ci wyszlo :))
Dwie piersi kurzece przeciac na plasko, jakby sie przekrawalo bulke, na
plastry, ile wyjdzie, 2 lub 3. Te plastry pociac we wstazki szerokosci 4
cm.
Kazda wstazke nadziac na bambusowe patyczki, jak na tym zdjeciu:
http://images.google.com/images?hl=en&lr=&q=chicken+
satay&btnG=Search
Zrobic ciasto
1/2 szklanki maki
1/2 szklanki wody sodowej
1 jajko
Dokladnie wymieszac mikserem lub widelcem i dodac tyle wody sodowej,
zeby bylo luzne ciasto o konsystencji smietanki.
W glebokiej patelni w ktorej zmieszcza sie patyczki z miesem na plasko
(skrocic patyczki nozem czy nozyczkami w razie potrzeby) rozgrzac 2 cm
oleju, gdy goracy*, maczac mieso na patyczkach w ciescie i od razu klasc
na patelnie, bardzo uwazajac, bo pryska. Odwrocic po chwili, gdy zlote i
smazyc az mieso bedzie na wylot usmazone (naciac w najgrubszym miejscu i
sprawdzic).
Podawac gorace (mozna trzymac w cieplym piecu do podania) z sosem
Sos #1
1/4 szklanki kwasnej smietany
2 zabki czosnku
szczypta soli
pol lyzeczki kruszonego pieprzu
lyzeczka siekanego koperku (jak kto lubi)
Wymieszac dokladnie, i jeszcze raz tuz przed podaniem
Sos #2 (sos satay)
1/2 szklanki masla orzechowego gladko mielonego (peanut butter)
3 lyzki sosu sojowego
2 lyzki soku z limonki
1/4 wrzatku
Wymieszac dokladnie.
Podac patyczki z miesem na talerzach wyscielanych salata, na kazdym
talerzu lub obok malutki talerzyk czy miseczka z sosem do maczania, zeby
kazdy mial swoj. Obok podac goracy bialy ryz.
*Zeby sprawdzic, czy olej jest wystarczajaco gotowy do smazenia, nalezy
ustawic w nim bambusowy - jak do jedzenia chinskich potraw - patyczek
pionowo na srodku patelni. Jesli olej jest wystarczajaco goracy, babelki
powietrza formuja sie u podstawy zanuzonego patyczka.
Smacznego
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |