Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co to za przyprawa (włoska)?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co to za przyprawa (włoska)?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-01-25 10:43:27

Temat: Co to za przyprawa (włoska)?
Od: m...@c...med.pl (Marek Wasilewski) szukaj wiadomości tego autora

Jak w tytule- do sałaty (mieszanej- w orginale insalata mista) dodajš coœ o
intensywnym, korzennym smaku. Z wyglšdu nieco przypomina mniszka (ale zupełnie
nie ten smak i inaczej, bo piętrowo ułożone listki).
kelnerzy zapytani cóż to odpowiadali (próba zapisu fonetycznego) 'rikola' lub
'rukola'. Po powrocie z Neapolu usiłowałem rozszyfrować. W słowniku włosko-
angielskim i potem angielsko- polskim znalazłem, zanotowałem. Pamięć nie ta,
charakter pisma mam nędzny i nie mogę odcyfrować: rutew (czy rukiew?) siewna.
Poratujcie- co to być może, jak hodować czy gdzie kupić.

Marek Wasilewski
Wojewódzki Szpital ZakaŸny
Warszawa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-01-25 11:03:56

Temat: Re: Co to za przyprawa (włoska)?
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


. Pamięć nie ta,
>charakter pisma mam nędzny i nie mogę odcyfrować: rutew (czy rukiew?)
siewna.
>Poratujcie- co to być może, jak hodować czy gdzie kupić.


Ruta Siewna lub ruta zwyczajna

Kupić ?? może w sklepach zielarskich - poza właściwościami smakowymi posiada
rownież lecznicze


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-25 11:40:57

Temat: Re: Co to za przyprawa (włoska)?
Od: Malgorzata Krzyzaniak <z...@f...cgs.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 25 Jan 2000, Marek Wasilewski wrote:

> Jak w tytule- do sałaty (mieszanej- w orginale insalata mista) dodajš coœ o
> intensywnym, korzennym smaku. Z wyglšdu nieco przypomina mniszka (ale zupełnie
> nie ten smak i inaczej, bo piętrowo ułożone listki).
> kelnerzy zapytani cóż to odpowiadali (próba zapisu fonetycznego) 'rikola' lub
> 'rukola'. Po powrocie z Neapolu usiłowałem rozszyfrować. W słowniku włosko-
> angielskim i potem angielsko- polskim znalazłem, zanotowałem. Pamięć nie ta,
> charakter pisma mam nędzny i nie mogę odcyfrować: rutew (czy rukiew?) siewna.

Warzywko nazywa się rokietta (rucola). W ostatnim (?) 2/2000
numerze "Wysokich obcasów" jest zdjęcie carpaccio z tym rokiettą.

Zuzanka

--
.:*Z*:._.:*U*:._.:*Z*:._.:*A*:._.:*N*:._.:*K*:._.:*A
*:.
Małgorzata Krzyżaniak ..... z...@p...eu.org
http://www.venco.com.pl/~zuzanka/
Well when I called her evil she just laughed

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-25 11:56:52

Temat: Re: Co to za przyprawa (włoska)?
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

No sprawdziłem i faktycznie jest jeszcze rokieta siewna - w krajach
śródziemnomorskich liście spożywane jako sałata - w polsce rośnie dziko

--
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------
Warzywko nazywa się rokietta (rucola). W ostatnim (?) 2/2000
numerze "Wysokich obcasów" jest zdjęcie carpaccio z tym rokiettą.

Zuzanka

--
.:*Z*:._.:*U*:._.:*Z*:._.:*A*:._.:*N*:._.:*K*:._.:*A
*:.
Małgorzata Krzyżaniak ..... z...@p...eu.org
http://www.venco.com.pl/~zuzanka/
Well when I called her evil she just laughed



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-25 12:23:51

Temat: Re: Co to za przyprawa (włoska)?
Od: "Monia" <m...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

właśnie niedawno jadłam sałatę z rukoli z parmezanem z takim pysznym
balsamicznym sosem słodko- kwaśnym (jakby trącał lekko maliną?) i
pomidorkami koktailowymi - i choć wyglądało to jak liście mleczu - smakowało
rewelacyjnie..
a tak przy okazji - jakis pomysł na to co to mógł być za sos??

monia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-25 13:04:19

Temat: Re: Co to za przyprawa (włoska)?
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

A kolor, smak ( poza słodko kwaśnym ?) - wyczułaś jakieś konkretne
przyprawy, konsystencja ( balsamiczny czy oznacza gęty ale raczej
przejrzysty ???
Moja mam robi pyszny sos do kapusty ( sałaty ?) pekińskej - tylko krojonej
na kawałki

oliwa ( podstawa sosu - proponuję olej z nasion winogron ) - pół szklanki na
michę sałaty ), 2 ząbki czosnku rozgniecione ma miazgę z solą, peiprz
czarny, odrobina cukru do smaku, odrobina siekanej bazyli i musztarda Dijon
( właściwei to chodzi tu tylko o tą gorczycę ;) - wszytkie składniki
dokładnie zmiksowane , na koniec dodajemy musztardę i kmiewzamy ( nie
miksujemy )

--
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------
Monia napisał(a) w wiadomości: <86k4ag$efa$1@news.ipartners.pl>...
>właśnie niedawno jadłam sałatę z rukoli z parmezanem z takim pysznym
>balsamicznym sosem słodko- kwaśnym (jakby trącał lekko maliną?) i
>pomidorkami koktailowymi - i choć wyglądało to jak liście mleczu -
smakowało
>rewelacyjnie..
>a tak przy okazji - jakis pomysł na to co to mógł być za sos??
>
>monia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-25 15:01:40

Temat: Re: Co to za przyprawa (włoska)?
Od: "Monia" <m...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

tak, był względnie gęsty - to znaczy gęstawy.. i właśnie zkonsultowałam się
z kolerzanką, którą ten sos też zachwycił .. wg mnie sos miał posmak
malinowy.. a wg. niej - truskawkowy - blisko.. poza tym był przejrzysty i
wydaje mi isę, że mógł zawierać śladowe ilości bazylii ..
a poza tym już rozpuściłam wici .. i mam nadzieję nibawem wiedzieć, więc
oczywiście się podzielę... ale gdyby ktoś wpadła na to wcześniej...
wiadomo...

monia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-25 21:53:49

Temat: Re: Co to za przyprawa (w3oska)?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Monia wrote:

> tak, by3 względnie gęsty - to znaczy gęstawy.. i w3aśnie zkonsultowa3am się
> z kolerzanką, którą ten sos też zachwyci3 .. wg mnie sos mia3 posmak
> malinowy.. a wg. niej - truskawkowy - blisko.. poza tym by3 przejrzysty i
> wydaje mi isę, że móg3 zawierać śladowe ilości bazylii ..
> a poza tym już rozpuści3am wici .. i mam nadzieję nibawem wiedzieć, więc
> oczywiście się podzielę... ale gdyby ktoś wpad3a na to wcześniej...
> wiadomo...
>
> monia

Wyglada mi to na malinowa vinaigrette.
2 lyzki wody
2 lyzki soku z rozmrozonych malin
2 lyzki extra virgin oliwy
2 lyzki octu balsamicznego
duza szczypta pieprzu
mala szczypta soli
mala szczypta cukru

Wymieszac dokladnie w butecle, mocno potrzasajac, wylac na podarta salate,
wymieszac, posypac parmezanem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-26 12:03:46

Temat: Re: Co to za przyprawa (w3oska)?
Od: "Monia" <m...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wydaje mi sie, ze to moze byc to!!!!!!
a parmezan nie byl tary tylko krojony ( a raczej skrobany)w baaardzo cienki
skrawki, prawie wiorki, potwornie twardy i strasznie (wybaczcie smakosze)
smierdzacy, ale z salaa i sosikiem - p y c h o t k a

monia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-26 14:05:06

Temat: Re: Co to za przyprawa (w3oska)?
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Monia <m...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:86mngr$2tdo$...@n...ipartners.pl...
> Wydaje mi sie, ze to moze byc to!!!!!!
> a parmezan nie byl tary tylko krojony ( a raczej skrobany)w baaardzo
cienki
> skrawki, prawie wiorki, potwornie twardy i strasznie (wybaczcie smakosze)
> smierdzacy, ale z salaa i sosikiem - p y c h o t k a
>
> monia
>

Bo fachowo parmezan powinno sie koniecznie strugac a nie trzec na tarce

Przemyslaw Koziarski
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Chinskie ciasto
Watrobka drobiowa
Kuchnia indyjska.
placek węgierski
Sekacz (sękacz) - szukam wszystko o .....

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »