| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-25 10:43:27
Temat: Co to za przyprawa (włoska)?Jak w tytule- do sałaty (mieszanej- w orginale insalata mista) dodajš co o
intensywnym, korzennym smaku. Z wyglšdu nieco przypomina mniszka (ale zupełnie
nie ten smak i inaczej, bo piętrowo ułożone listki).
kelnerzy zapytani cóż to odpowiadali (próba zapisu fonetycznego) 'rikola' lub
'rukola'. Po powrocie z Neapolu usiłowałem rozszyfrować. W słowniku włosko-
angielskim i potem angielsko- polskim znalazłem, zanotowałem. Pamięć nie ta,
charakter pisma mam nędzny i nie mogę odcyfrować: rutew (czy rukiew?) siewna.
Poratujcie- co to być może, jak hodować czy gdzie kupić.
Marek Wasilewski
Wojewódzki Szpital Zakany
Warszawa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-25 11:03:56
Temat: Re: Co to za przyprawa (włoska)?
. Pamięć nie ta,
>charakter pisma mam nędzny i nie mogę odcyfrować: rutew (czy rukiew?)
siewna.
>Poratujcie- co to być może, jak hodować czy gdzie kupić.
Ruta Siewna lub ruta zwyczajna
Kupić ?? może w sklepach zielarskich - poza właściwościami smakowymi posiada
rownież lecznicze
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-25 11:40:57
Temat: Re: Co to za przyprawa (włoska)?On Tue, 25 Jan 2000, Marek Wasilewski wrote:
> Jak w tytule- do sałaty (mieszanej- w orginale insalata mista) dodajš co o
> intensywnym, korzennym smaku. Z wyglšdu nieco przypomina mniszka (ale zupełnie
> nie ten smak i inaczej, bo piętrowo ułożone listki).
> kelnerzy zapytani cóż to odpowiadali (próba zapisu fonetycznego) 'rikola' lub
> 'rukola'. Po powrocie z Neapolu usiłowałem rozszyfrować. W słowniku włosko-
> angielskim i potem angielsko- polskim znalazłem, zanotowałem. Pamięć nie ta,
> charakter pisma mam nędzny i nie mogę odcyfrować: rutew (czy rukiew?) siewna.
Warzywko nazywa się rokietta (rucola). W ostatnim (?) 2/2000
numerze "Wysokich obcasów" jest zdjęcie carpaccio z tym rokiettą.
Zuzanka
--
.:*Z*:._.:*U*:._.:*Z*:._.:*A*:._.:*N*:._.:*K*:._.:*A
*:.
Małgorzata Krzyżaniak ..... z...@p...eu.org
http://www.venco.com.pl/~zuzanka/
Well when I called her evil she just laughed
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-25 11:56:52
Temat: Re: Co to za przyprawa (włoska)?No sprawdziłem i faktycznie jest jeszcze rokieta siewna - w krajach
śródziemnomorskich liście spożywane jako sałata - w polsce rośnie dziko
--
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------
Warzywko nazywa się rokietta (rucola). W ostatnim (?) 2/2000
numerze "Wysokich obcasów" jest zdjęcie carpaccio z tym rokiettą.
Zuzanka
--
.:*Z*:._.:*U*:._.:*Z*:._.:*A*:._.:*N*:._.:*K*:._.:*A
*:.
Małgorzata Krzyżaniak ..... z...@p...eu.org
http://www.venco.com.pl/~zuzanka/
Well when I called her evil she just laughed
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-25 12:23:51
Temat: Re: Co to za przyprawa (włoska)?właśnie niedawno jadłam sałatę z rukoli z parmezanem z takim pysznym
balsamicznym sosem słodko- kwaśnym (jakby trącał lekko maliną?) i
pomidorkami koktailowymi - i choć wyglądało to jak liście mleczu - smakowało
rewelacyjnie..
a tak przy okazji - jakis pomysł na to co to mógł być za sos??
monia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-25 13:04:19
Temat: Re: Co to za przyprawa (włoska)?A kolor, smak ( poza słodko kwaśnym ?) - wyczułaś jakieś konkretne
przyprawy, konsystencja ( balsamiczny czy oznacza gęty ale raczej
przejrzysty ???
Moja mam robi pyszny sos do kapusty ( sałaty ?) pekińskej - tylko krojonej
na kawałki
oliwa ( podstawa sosu - proponuję olej z nasion winogron ) - pół szklanki na
michę sałaty ), 2 ząbki czosnku rozgniecione ma miazgę z solą, peiprz
czarny, odrobina cukru do smaku, odrobina siekanej bazyli i musztarda Dijon
( właściwei to chodzi tu tylko o tą gorczycę ;) - wszytkie składniki
dokładnie zmiksowane , na koniec dodajemy musztardę i kmiewzamy ( nie
miksujemy )
--
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------
Monia napisał(a) w wiadomości: <86k4ag$efa$1@news.ipartners.pl>...
>właśnie niedawno jadłam sałatę z rukoli z parmezanem z takim pysznym
>balsamicznym sosem słodko- kwaśnym (jakby trącał lekko maliną?) i
>pomidorkami koktailowymi - i choć wyglądało to jak liście mleczu -
smakowało
>rewelacyjnie..
>a tak przy okazji - jakis pomysł na to co to mógł być za sos??
>
>monia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-25 15:01:40
Temat: Re: Co to za przyprawa (włoska)?tak, był względnie gęsty - to znaczy gęstawy.. i właśnie zkonsultowałam się
z kolerzanką, którą ten sos też zachwycił .. wg mnie sos miał posmak
malinowy.. a wg. niej - truskawkowy - blisko.. poza tym był przejrzysty i
wydaje mi isę, że mógł zawierać śladowe ilości bazylii ..
a poza tym już rozpuściłam wici .. i mam nadzieję nibawem wiedzieć, więc
oczywiście się podzielę... ale gdyby ktoś wpadła na to wcześniej...
wiadomo...
monia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-25 21:53:49
Temat: Re: Co to za przyprawa (w3oska)?
Monia wrote:
> tak, by3 względnie gęsty - to znaczy gęstawy.. i w3aśnie zkonsultowa3am się
> z kolerzanką, którą ten sos też zachwyci3 .. wg mnie sos mia3 posmak
> malinowy.. a wg. niej - truskawkowy - blisko.. poza tym by3 przejrzysty i
> wydaje mi isę, że móg3 zawierać śladowe ilości bazylii ..
> a poza tym już rozpuści3am wici .. i mam nadzieję nibawem wiedzieć, więc
> oczywiście się podzielę... ale gdyby ktoś wpad3a na to wcześniej...
> wiadomo...
>
> monia
Wyglada mi to na malinowa vinaigrette.
2 lyzki wody
2 lyzki soku z rozmrozonych malin
2 lyzki extra virgin oliwy
2 lyzki octu balsamicznego
duza szczypta pieprzu
mala szczypta soli
mala szczypta cukru
Wymieszac dokladnie w butecle, mocno potrzasajac, wylac na podarta salate,
wymieszac, posypac parmezanem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-26 12:03:46
Temat: Re: Co to za przyprawa (w3oska)?Wydaje mi sie, ze to moze byc to!!!!!!
a parmezan nie byl tary tylko krojony ( a raczej skrobany)w baaardzo cienki
skrawki, prawie wiorki, potwornie twardy i strasznie (wybaczcie smakosze)
smierdzacy, ale z salaa i sosikiem - p y c h o t k a
monia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-26 14:05:06
Temat: Re: Co to za przyprawa (w3oska)?
Użytkownik Monia <m...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:86mngr$2tdo$...@n...ipartners.pl...
> Wydaje mi sie, ze to moze byc to!!!!!!
> a parmezan nie byl tary tylko krojony ( a raczej skrobany)w baaardzo
cienki
> skrawki, prawie wiorki, potwornie twardy i strasznie (wybaczcie smakosze)
> smierdzacy, ale z salaa i sosikiem - p y c h o t k a
>
> monia
>
Bo fachowo parmezan powinno sie koniecznie strugac a nie trzec na tarce
Przemyslaw Koziarski
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |