Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co w te święta na plus, a co na minus?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co w te święta na plus, a co na minus?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 64


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2010-12-29 12:17:06

Temat: Re: Co w te święta na plus, a co na minus?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 29 Dec 2010 12:54:32 +0100, Qrczak napisał(a):

> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Dnia Wed, 29 Dec 2010 09:46:39 +0100, medea napisał(a):
>>> W dniu 2010-12-28 23:50, Ikselka pisze:
>>>
>>>> Wzmacniam smak barszczu burakowego gęstym smakiem z gotowania grzybów
>>>> suszonych - jest to kompozycja wspaniała, tradycyjna. Ponadto
>>>> zakwaszenie barszczu (kwaskiem cytrynowym lub octem, jak kto lubi)
>>>> powoduje intensyfikację barwnika buraków.
>>>
>>> W moim też był wywar z suszonych grzybów plus kilka grzybów.
>>> Kiedy robiłam "z samych buraków", też zakwaszałam kwaskiem lub octem.
>>>
>>> A bronić będę wyższości barszczu na domowym zakwasie nad barszczem "z
>>> samych buraków" własną piersią do upadłego. ;)
>>>
>>
>> Ja tam mam dwie piersi ;-PPP
>
> A ja upadłam.

Upadek drobiu? Spoko, bez paniki, sytuacja jeszcze nie nosi znamion klęski:

"Obaw nie powinien budzić pojedynczy tzw. upadek drobiu. Dopiero padnięcie
minimum 5 sztuk w tym samym czasie może zrodzić podejrzenie jakiejś
choroby. Trzeba wtedy natychmiast zawiadomić służby weterynaryjne,
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Płocku mieści się przy ul. Pięknej 6,
tel. 262-77-92.
Wymienione nakazy obowiązywać będą do czasu ustąpienia zagrożenia. Kto ich
nie będzie przestrzegał, musi liczyć się z sankcjami."
http://www.tp.com.pl/aktualnosci/czy-drob-nam-zaszko
dzi.html

;-PPPPP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2010-12-29 12:19:06

Temat: Re: Co w te święta na plus, a co na minus?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 29 Dec 2010 13:07:01 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2010-12-29 12:38, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 29 Dec 2010 09:46:39 +0100, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2010-12-28 23:50, Ikselka pisze:
>>>
>>>> Wzmacniam smak barszczu burakowego gęstym smakiem z gotowania grzybów
>>>> suszonych - jest to kompozycja wspaniała, tradycyjna. Ponadto zakwaszenie
>>>> barszczu (kwaskiem cytrynowym lub octem, jak kto lubi) powoduje
>>>> intensyfikację barwnika buraków.
>>>
>>> W moim też był wywar z suszonych grzybów plus kilka grzybów.
>>> Kiedy robiłam "z samych buraków", też zakwaszałam kwaskiem lub octem.
>>>
>>> A bronić będę wyższości barszczu na domowym zakwasie nad barszczem "z
>>> samych buraków" własną piersią do upadłego. ;)
>>>
>>
>> Ja tam mam dwie piersi ;-PPP
>
> W barszczu?

Nie, własne, te do bronienia: jedną - barszczu na zakwasie, drugą - tego na
samych burakach :-D

> Wigilijny powinien być bezmięsny. ;-P
>

No, po obronie barszczu to dwa grzybki, a nie dwie piersi w barszcz ;-PPP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2010-12-29 12:27:52

Temat: Re: Co w te święta na plus, a co na minus?
Od: "Qrczak" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Dnia Wed, 29 Dec 2010 12:54:32 +0100, Qrczak napisał(a):
>> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Dnia Wed, 29 Dec 2010 09:46:39 +0100, medea napisał(a):
>>>> W dniu 2010-12-28 23:50, Ikselka pisze:
>>>>
>>>>> Wzmacniam smak barszczu burakowego gęstym smakiem z gotowania grzybów
>>>>> suszonych - jest to kompozycja wspaniała, tradycyjna. Ponadto
>>>>> zakwaszenie barszczu (kwaskiem cytrynowym lub octem, jak kto lubi)
>>>>> powoduje intensyfikację barwnika buraków.
>>>>
>>>> W moim też był wywar z suszonych grzybów plus kilka grzybów.
>>>> Kiedy robiłam "z samych buraków", też zakwaszałam kwaskiem lub octem.
>>>>
>>>> A bronić będę wyższości barszczu na domowym zakwasie nad barszczem "z
>>>> samych buraków" własną piersią do upadłego. ;)
>>>>
>>>
>>> Ja tam mam dwie piersi ;-PPP
>>
>> A ja upadłam.
>
> Upadek drobiu? Spoko, bez paniki, sytuacja jeszcze nie nosi znamion
> klęski:
>
> "Obaw nie powinien budzić pojedynczy tzw. upadek drobiu. Dopiero padnięcie
> minimum 5 sztuk w tym samym czasie może zrodzić podejrzenie jakiejś
> choroby. Trzeba wtedy natychmiast zawiadomić służby weterynaryjne,
> Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Płocku mieści się przy ul. Pięknej 6,
> tel. 262-77-92.
> Wymienione nakazy obowiązywać będą do czasu ustąpienia zagrożenia. Kto ich
> nie będzie przestrzegał, musi liczyć się z sankcjami."
> http://www.tp.com.pl/aktualnosci/czy-drob-nam-zaszko
dzi.html
>
> ;-PPPPP

Zwłaszcza, że wcześniej nie kaszlałam, wcale a wcale.

Qra, limitowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2010-12-29 12:34:33

Temat: Re: Co w te święta na plus, a co na minus?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 29 Dec 2010 13:27:52 +0100, Qrczak napisał(a):

> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Dnia Wed, 29 Dec 2010 12:54:32 +0100, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> Dnia Wed, 29 Dec 2010 09:46:39 +0100, medea napisał(a):
>>>>> W dniu 2010-12-28 23:50, Ikselka pisze:
>>>>>
>>>>>> Wzmacniam smak barszczu burakowego gęstym smakiem z gotowania grzybów
>>>>>> suszonych - jest to kompozycja wspaniała, tradycyjna. Ponadto
>>>>>> zakwaszenie barszczu (kwaskiem cytrynowym lub octem, jak kto lubi)
>>>>>> powoduje intensyfikację barwnika buraków.
>>>>>
>>>>> W moim też był wywar z suszonych grzybów plus kilka grzybów.
>>>>> Kiedy robiłam "z samych buraków", też zakwaszałam kwaskiem lub octem.
>>>>>
>>>>> A bronić będę wyższości barszczu na domowym zakwasie nad barszczem "z
>>>>> samych buraków" własną piersią do upadłego. ;)
>>>>>
>>>>
>>>> Ja tam mam dwie piersi ;-PPP
>>>
>>> A ja upadłam.
>>
>> Upadek drobiu? Spoko, bez paniki, sytuacja jeszcze nie nosi znamion
>> klęski:
>>
>> "Obaw nie powinien budzić pojedynczy tzw. upadek drobiu. Dopiero padnięcie
>> minimum 5 sztuk w tym samym czasie może zrodzić podejrzenie jakiejś
>> choroby. Trzeba wtedy natychmiast zawiadomić służby weterynaryjne,
>> Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Płocku mieści się przy ul. Pięknej 6,
>> tel. 262-77-92.
>> Wymienione nakazy obowiązywać będą do czasu ustąpienia zagrożenia. Kto ich
>> nie będzie przestrzegał, musi liczyć się z sankcjami."
>> http://www.tp.com.pl/aktualnosci/czy-drob-nam-zaszko
dzi.html
>>
>> ;-PPPPP
>
> Zwłaszcza, że wcześniej nie kaszlałam, wcale a wcale.
>

A nie, to wygląda wobec tego na zwykłe zakrztuszenie "paszą kukurydzianą
eksplodowaną" - popić z poidełka i przejdzie ;-PPP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2010-12-29 15:21:42

Temat: Re: Co w te święta na plus, a co na minus?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-28 23:22, Stokrotka pisze:

>>>> Powinnaś pisać "Nie dodałam suli" - skoro nie uznajesz wymiany "ó" na
>>>> "o".
>>>> :->
> Czyli sugerujesz: sul -> suli, nie wolno mi bowiem według ciebie użyć tu
> "o".

Skoro nie uznajesz "ó", to tak jakbyś nie uznawała o.

>>> Rozumiem, że gadasz "kitiuś",
> kot -> kitiuś,
> bo nie wolno wymienić t-> c według twego ortodoksyjnego myślenia,
> i w konsekwencji nie może być kot-> kiciuś.

Widzę, że już Qra udzieliła stosownej informacji, ale uzupełnię jeszcze
(tak ja to widzę):

Kot - kotek, kociak, kocię, kociątko, kocica, kocur.
Kici (kici) - kiciuś (dla przypomnienia), kicia, kiciek.

>>> a ortodoksyjni ortografiści napiszą jeszcze kreskę nad t?
>> Nie widzę analogii.
> NO właśnie , piszesz kreseczkę nad t w słowie kitiuś?

A Twoja samozwańcza katedra alternatywnego słowotwórstwa zna takie
pojęcia jak zdrobnienie/zmiękczenie/spieszczenie? I odróżnia je od
wymiany m.in. ó na o czyli oboczności? Bo coś mię się nie wydawa.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2010-12-29 16:43:44

Temat: Re: Co w te święta na plus, a co na minus?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:iffjm5$b1b$1@news.onet.pl...


Kocik...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


57. Data: 2010-12-29 16:47:53

Temat: Re: Co w te święta na plus, a co na minus?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-29 17:43, Panslavista pisze:

> Kocik...

Kocik z rurką... straszne wspomnienie z dzieciństwa :)

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


58. Data: 2010-12-29 19:36:58

Temat: Re: Co w te święta na plus, a co na minus?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wystarczy ciepła pszegotowana woda, pokrojone buraki , czysty słuj i sul.
I ciepłe miejsce do kiszenia. W tym roku było trudno bo były mrozy.
Ani razowy , ani czosnek nie są potszbne , a właściwie psują sprawę.
Czosnek bardzo pasuje, ale po ukiszeniu , już w garnku.


--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


59. Data: 2010-12-29 19:50:00

Temat: Re: Co w te święta na plus, a co na minus?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 29 Dec 2010 20:36:58 +0100, Stokrotka napisał(a):

> Wystarczy ciepła pszegotowana woda, pokrojone buraki , czysty słuj i sul.

A jak ktoś nie ma słuja i sula?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


60. Data: 2010-12-29 19:53:00

Temat: Re: Co w te święta na plus, a co na minus?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-29 20:50, Ikselka pisze:

>> Wystarczy ciepła pszegotowana woda, pokrojone buraki , czysty słuj i sul.
> A jak ktoś nie ma słuja i sula?

To wszuca do butelki i dodaje piepsza.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ] . 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

DOBRYM LUDZIOM...
Świątecznie.
placek - makowiec
herbata
the game featuring 50 cent | the game ft 50 cent | the game ft 50 cent mp3

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »