Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Gamon'" <r...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co z botwinki?
Date: Tue, 17 May 2005 15:45:46 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 37
Message-ID: <d6csiq$j5p$1@inews.gazeta.pl>
References: <d69ud1$91s$1@news.onet.pl> <d6a100$l23$1@inews.gazeta.pl>
<d6ckd0$f5e$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: ksala.coi.pw.edu.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1116337562 19641 194.29.128.85 (17 May 2005 13:46:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 17 May 2005 13:46:02 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: robaczyfka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239646
Ukryj nagłówki
Czesc!
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d6ckd0$f5e$1@news.onet.pl...
>> 1. botwinke ;) - u mnie tak nazywa sie zupa podobna do czerwonego
>> barszczu
>> 2. chlodnik (mmmnnnn...juz mi slinka cienkie, zaraz sobie dzis
>> zrobie) - z jogurtu lub kefiru lub maslanki (jak kto lubi), moze
>> byc z
>> dodatkami albo bez (mi taki najbardziej smaczy)
>> 3. "jarzynke" na cieplo do miesa lub sama
>> 4. zapiekanke (??? - tworze) jak ze szpinaku
>
> Mogę prosić o przepisiki?
Z tym bedzie klopot - robie wedlgu uznania.
ad. 1. gotuje botwine + jakis wywar (mieso/drob) albo kostka rosolowa
(od biedy mozna po prostu dodac masla, jesli ma byc ekspresowo) +
przyprawy i jelsi ktos lubi "zaprawka" (smietana lub zoltko) - ja wole
czysta ;) botwine, rzecz jasna; do tego podajesz na talerzu ziemniaki
i ewentualnie cos do nich (jajko sadzone, miecho)
ad. 2. kefir/jogurt/maslanka + botwina (na surowo lub obgotowana) +
przyprawy i ewentualnie jajo na twardo; niektorzy miksuja skladniki,
ja wole cos, co nie wyglada jak zarcie dla psow
ad. 3. kroisz botwine, dusisz przez chwile (tyle, zeby nieco zmiekla)
w odrobinie wody lub obsmazasz na masle, doprawiasz przyprawami i
podajesz sama lub do czego chcesz
ad. 4. zapiekanka jak ze szpinaku - ciekasz, przekladasz do
nasmarowanej maslem formy/naczynia zaroodpornego, posypujesz wierzch
parmezanem lub dowolnym startym zoltym serem; obok ukladasz obgotowane
i nastepnie pokrojone w plastry ziemniaki, wszystko posypujesz
przyprawami, jakie lubisz i do pieca
To tyle. :)
Pozdrawiam,
robal.
|