Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
From: "W.Przybylski" <z...@z...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <MdVo4.3938$Q3.99384@news.tpnet.pl> <XMVo4.4046$Q3.103285@news.tpnet.pl>
Subject: Re: Commandaria
Lines: 29
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.71.1712.3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.71.1712.3
Message-ID: <9WUp4.12395$Q3.318778@news.tpnet.pl>
Date: Mon, 14 Feb 2000 15:11:01 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.117.44.160
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 950541061 195.117.44.160 (Mon, 14 Feb 2000 16:11:01 MET)
NNTP-Posting-Date: Mon, 14 Feb 2000 16:11:01 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:23158
Ukryj nagłówki
COMMANDARIA (czytaj: komanderyja)
Znakomite cypryjskie, likierowe wino - jedno z najstarszych produkowanych w
niezmiennej postaci do dziś. Wyprodukowane ze szczepów winogron Mavro i
Xynisteri uprawianych na południowych stokach gór Troodos ( okolice
Limasoll ) w znakomitych warunkach klimatyczno-glebowych.
Wino to produkowane jest od 4000 tysięcy lat ( udowodnione ) a zostało
rozreklamowane przez króla Ryszarda Lwie Serce i zakon Templariuszy od 1191
roku. Produkuje się je z winogron wyselekcjonowanych pod każdym względem.
Posiada charakterystyczny zbliżomy do madeiry smak i aromat.
Po selekcji są suszone na słońcu i wyciskane. Wino dojrzewa w beczkach
dębowych minimum trzy lata.
Jeszcze nie dostępne na rynku polskim, ale jest przywożone przez turystów.
Marcin M napisał(a) w wiadomości: ...
>Nie. Co to - szczep, rejon, producent. nazwa fantazyjna???
>
>MM
>
>
>Użytkownik W.Przybylski <z...@z...com.pl> w wiadomości do grup
>dyskusyjnych napisał:MdVo4.3938$Q...@n...tpnet.pl...
>> Czy znacie takie wino?
>> Pozdrawiam-Włodek
>>
>>
>
>
|