« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2006-01-05 21:48:25
Temat: Re: Cóş ciekawego zo zapiekacza sandwitchów w przerwie w pracy??
Le jeudi 5 janvier 2006 ? 19:24:15, dans <dpjnps$ifs$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>> Owszem, ale tutaj zawsze do tego typu rzeczy uzywa sie serow twardych
>> (no i plesniowych, do sosow). Nie znam ani jednego tradycyjnego
>> przepisu, ani potrawy, w ktorej uzywa sie serow miekkich do potraw na
>> goraco.
>> Nie sadzisz ze cos w tym jest ?
> A co z tymi potrawami które zostaly przytoczone przez Kota?
> pozdr.
> Basia
Serow miekkich mozna uzyc do wszystkiego. Ale przyjedz do Francji i
poszukaj w knajpach tarty z brie... lepiej wez dluzszy urlop ;)
ps. w sumie jest jedna potrawa tradycyjna francuska uzywajaca
miekkiego sera : tartiflette. Teraz mi wrocilo do glowy. Ale to
naprawde jedyna.
Przypuszczam ze po prostu francuski brie czy camembert jest
wystarczajaco dobry "na zimno"...
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2006-01-06 15:22:47
Temat: Re: Cóż ciekawego zo zapiekacza sandwitchów w przerwie w pracy??JerzyN wrote:
>Kot napisał(a):
>
>
>>Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>>
>>
>>
>>>*Normalny* brie rozplywa sie z czasem sam z siebie (jak tez zreszta
>>>camembert i inne tego typu sery). Francja jest jedynym krajem ktory
>>>znam w ktorym nikt nie praktykuje pieczenia serow (bo i po co).
>>>
>>>
>>Ps. A na stronie 362 w tymze Larusie znalazlam przepis na "crottins de
>>Chavignol rotis", QED, dalej juz nie szukam.
>>
>>
>
>A babeczki czekoladowe z czekoladą i Brie na gorąco?
>pozdr. Jerzy
>
>
>
>
Tego nie znalam... Naprawde cos takiego istnieje ??? Musze poszukac ;)
Kot
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2006-01-06 15:23:08
Temat: Re: Cóż ciekawego zo zapiekacza sandwitchów w przerwie w pracy??Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>Le jeudi 5 janvier 2006 ŕ 17:54:41, dans <4...@g...pl> vous écriviez
:
>
>
>
>
>>>*Normalny* brie rozplywa sie z czasem sam z siebie (jak tez zreszta
>>>camembert i inne tego typu sery). Francja jest jedynym krajem ktory
>>>znam w ktorym nikt nie praktykuje pieczenia serow (bo i po co).
>>>Ogolnie pytanie ktore sobie zadaje jest nastepujace : czy mozna nazwac
>>>"brie" ser ktory muysi byc podgrzany aby zaczal sie rozplywac.
>>>
>>>
>
>
>
>>Eeee, a tarta z brie i porami? A w Larusie pisza, ze il permet aussi de
>>preparer des bouchees, des croquettes et des canapes, no to jak, na
>>surowo te croquettes?
>>
>>
>
>A przepis jakis daja ?
>
>
Na takie z brie nie podaja, niestety...
>
>
>> A moze sie pomylili? A na kazdym rogu sprzedaja
>>podgrzewane kanapki z kozim serem, moze glupio robia?
>>
>>
>
>
>A od kiedy to crottin jest miekkim serem ?
>
>
Hmmm, pisza o nim, ze jest "ferme", nie "dure"...
Kot
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |