Data: 2007-06-18 15:16:34
Temat: Re: Crohn?
Od: Piotr Kasztelowicz <p...@a...torun.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 18 Jun 2007, Dr.Endriu wrote:
> ...oraz całkowitą eliminację chleba opartego na drożdżach, ze względu na
> występowanie zjawiska "wydymania po posiłku" pięknie opisanego przez Jurka
> Mierzyńskiego ..
ale chleb oparty na drożdżach jemy od wielu wieków i cała populacja
nie choruje na celiakię czy Crohna, więc nie prostego przełożenia.
Moim zdaniem negowania zasad dietetycznych opartych na wielowiekowej
tradycji i próba zastępowania ich nowymi "wynalazkami" jest bardzo
ryzykowna. Można promować chleb razowy z grubego przemiału jako
zdrowszy, czy kaszę gryczaną ale te produkty nie są niczym nowym
lecz oparte są na wielowiekowej tradycji. Można promować dietę
środziemnomorską (pierwsza w Polsce robiła to Bona Sforza z dość
dobrym efektem) ale jako całość - to ma sesn bo jest to sprawdzone
przez wieloletnią tradycję.
P.
--
Piotr Kasztelowicz P...@a...torun.pl
http://www.am.torun.pl/~pekasz
http://www.am.torun.pl
PGP Key IDs: DH/DSS:0xF3EED8AF
|