Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.polbox.pl!news.
ipartners.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Rena" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cukinia, w salatce?
Date: Wed, 20 Feb 2002 19:28:33 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 159
Message-ID: <a50pjf$2ju6$1@pingwin.acn.pl>
References: <a5072i$obu$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.130.129.54
X-Trace: pingwin.acn.pl 1014229424 85958 10.130.129.54 (20 Feb 2002 18:23:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Feb 2002 18:23:44 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:96838
Ukryj nagłówki
prosze bardzo: 6 przepisow:) z www.puszkkka.vege.pl
SAŁATKA TUNEZYJSKA
===================
Proporcje podane dla 1 osoby.
Składniki:
40 g kaszy kuskus
1 łyżeczka siekanych orzechów włoskich
1 zielona papryka
1 pomidor
kawałek cukinii
2-3 liście sałaty
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka octu winnego
sól i pieprz
oliwa
Przepis:
1.kuskus zalać wrzątkiem i poczekać aż napęcznieje
2.wymieszać sok pomarańczowy, ocet, sól i pieprz oraz oliwę
3.połową sosu zalać ostudzony kuskus
4.paprykę pokroić w paski, cukinię i pomidor w plasterki, sałatkę porozrywać
na kawałki
5. wymieszać składniki i polać resztą sosu, posypać orzechami
Nadesłał(a): kropka , dnia: 2000-07-10
Źródło / autor: "Chudnij z nami" Wydanie Specjalne nr 3/2000 "Super Linii" -
miesięcznika promującego zdrowy tryb życia
SAŁATKA WIOSENNA
==================
"rewia witamin"
Proporcje podane dla 4 osób.
Składniki:
16 małych młodych cebulek
8 młodych marchewek
2 młode cukinie
2 pomidory
różne gatunki zielonej sałaty
6 łyżek oliwy
pół łyżeczki octu winnego
2 łyżki ziół (bazylia, oregano)
pęczek szczypiorku
sól i pieprz
Przepis:
cukinię - po wycięciu części z pestkami - kroimy w małe słupki, marchewki -
w cienkie krążki, a obrane ze skórki pomidory - w kostkę. Cebulki zostawiamy
w całości. Sałatę rwiemy na kawałki. Marchewkę gotujemy przez 5 minut w
kilku łyżkach wrzącej osolonej wody. To samo robimy z cebulkami i cukinią.
Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sosu zrobionego z oliwy i octu (lub
soku z cytryny). Przyprawiamy sałatę, potem warzywa. Wszystko posypujemy
ziołami.
Nadesłał(a): kropka , dnia: 2000-08-02
Źródło / autor: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja
Wydawniczo-Usługowa "Emilia"
SAŁATKA Z CUKINIĄ
==================
Proporcje podane dla 1 osoby.
Składniki:
50 g makaronu typu wstążki (farfalle)
5 czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
1 pomidor
200 g cukinii
2 łyżki soku pomarańczowego
sól i pieprz
oliwa
bazylia
Przepis:
makaron ugotować na półmiękko, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w
drobną kostkę. wymieszać z pokiekanymi oliwkami, zmiażdżonym czosknkiem,
bazylią i sokiem pomarańczowym. cukinię pokroić w cienkie półplasterki i
usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie. wymieszać odcedzony makaron z
pozostałymi składnikami, przyprawić
Nadesłał(a): kropka , dnia: 2000-07-12
Źródło / autor: "Chudnij z nami" Wydanie Specjalne nr 3/2000 "Super Linii" -
miesięcznika promującego zdrowy tryb życia
Sałata lodowa z melonem
=================
Czas przygotowania: 15 min.
Proporcje podane dla 4 osób.
Składniki:
1 Sos sałatkowy koperkowo -ziołowy
4 łyżki oleju
1 sałata lodowa
1 melon
1 mała cukinia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przepis:
Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu. Melona i cukinię obrać, z melona
usunąć nasiona. Pokroić w kostkę. Sałatę oczyścić i porwać na mniejsze
części. Całość połączyć z Sosem sałatkowym. Posypać natką pietruszki.
Nadesłał(a): pat , dnia: 2001-08-15
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Tomek
(c...@i...pl)
Sałatka indyjska
============
Składniki:
100 g soczewicy
100 ml (pół szklanki) bulionu instant
1 łyżka oleju
cukinia (250 g)
dymka
imbir
sok cytrynowy
sól
pieprz
mielona kolendra
zielona sałata
Przepis:
100 g soczewicy ugotować 10 min. w 100 ml (pół szklanki) bulionu instant,
ostudzić. Na 1 łyżce oleju usmażyć pokrojoną w cienkie plasterki cukinię
(250 g) i posiekaną dymkę, przyprawić imbirem, sokiem cytrynowym, solą,
pieprzem i mieloną kolendrą. Dodać rozdrobnioną zieloną sałatę (1 szt.),
wymieszać.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-02-08
Źródło / autor: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr
1/2001
surowka z cukinii
=============
"cukinia zdobywa coraz wieksza popularnosc, ale malo osob wie, ze mozna jesc
ja na surowo. a moze np. z powodzeniem zastepowac w surowkach ogorka, czego
dowodem jest ta surowka :)"
Składniki:
cukinia
papryka kolorowa, moze byc troche zielonej
pomidory
oliwa, sol, ew. pieprz
ew. sok z cytryny
Przepis:
warzywa umyc staranie.
z cukini odciac koncowki i wyciac uszkodzenia skorki. przekroic wzdluz na
cwiartki, a pozniej w cieniutkie plasterki.
papryke posiekac na niewielkie kwadraciki, pomidora tez w miare drobno, ale
ie za drobno.
skropic oliwa, doprawic, wymieszac.
dla smaku mozna skropic jeszcze odrobina soku z cytryny - ale nie
przesadzic!
Wskazówki i uwagi:
cukinia musi byc mloda - z miekka skorka i bez nasion lub z bardzo
mlodziutkimi nasionkami zeby nie byly nieprzyjemne w czasie jedzenia. taka
cukinia jest zazwyczaj wielkosci sredniego lub duzego ogorka, nie za gruba.
kiedy jest coraz starsza ma coraz twardsza skorke i coraz twardsze nasionka.
wobec czego coraz mniej przyjemniej sie ja je. a w koncu trzeba ja obierac
ze skorki i wykrawac srodek (z nasionkami). dlatego najlepiej kupowac mloda
:)
Nadesłał(a): pat , dnia: 2001-10-08
Źródło / autor: podejrzana w w-wskiej vedze, ale z tego co pamietam cos
pozmienialam; niemniej pomysl wykorzystania cukini w surowce powstal dzieki
tamtej surowce :)
|