From: "Mapet" <l...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <a5072i$obu$1@news.onet.pl>
Subject: Re: Cukinia, w salatce?
Date: Thu, 21 Feb 2002 12:04:28 -0800
Lines: 36
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
NNTP-Posting-Host: router.techland.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: router.techland.com.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1014289463 router.techland.com.pl (21 Feb 2002 12:04:23 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.task.gda.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:96965
Ukryj nagłówki
Ja z cukinii robie takie cos:
Biore cukinie, obieram ze skorki, przekrawam, wydrazam pestki i kroje na
dosc spore kosteczki.
Sole te kosteczki o odstawiam na jakis czas - cukinia puszcza sok.
Cebulke spora (moga byc dwie - jak kto lubi) w drobna kostke.
Papryk slodkich kilka: ja biore zielone i czerwone - zeby bylo ladnie -
pokroic na paseczki po owczesniejszym wydrazeniu srodkow.
Cebulke przysmazam na szklisto na oleju, dodaje cukinie i jak troche
podmieknie (ale troche), dokladam papryke i wszystko dusze pod przykryciem,
az bedzie miekkie.
Rozrabiam w niezbyt duzej ilosci wody 2 lub 3 puszeczki (te malutkie)
koncentratu pomidorowego (jak ktos ma domowej roboty, to lepiej) i dodaje do
cukinii i papryki. Wszystko sie dalej dusi. Na koniec sole (jesli jest malo
slone), pieprze (sorry), dodaje bazylii i oregano.
Wysmienite do ryzu. Ponoc jest to leczo.
Pozdrawiam. Mapet
"m0lly" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:a5072i$obu$1@news.onet.pl...
> Witam!
>
> Slyszalam, ze cukinia jest pyszna, a najlepsza w salatkach. Niestety nie
mam
> zadnych przepisow na jej przygotowanie. Bardzo prosze o wsparcie.
>
> Dzieki bardzo
>
> m0lly
>
>
|