Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cynamon - mniam, mniam.
Date: 3 Nov 2000 19:38:19 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 35
Message-ID: <005801c045c4$cb3f3e40$4fdf4cd5@tea>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 973276699 21350 213.180.128.22 (3 Nov 2000 18:38:19 GMT)
X-Complaints-To: n...@n...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Nov 2000 18:38:19 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id TAA10427 for
<p...@n...pl>; Fri, 3 Nov 2000 19:34:13 +0100
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id TAA10427 for
<p...@n...pl>; Fri, 3 Nov 2000 19:34:13 +0100
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id TAA10427 for
<p...@n...pl>; Fri, 3 Nov 2000 19:34:13 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36627
Ukryj nagłówki
-----Original Message-----
From: Jarek Gala <x...@p...onet.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 2 listopada 2000 20:32
Subject: Cynamon - mniam, mniam.
>Jak ja lubię cynamon, a już tak dawno nie jadłem nic z ową przyprawą. Jeśli
>można prosić o przepis na cośik słodkiego, np. ciasto, ciasteczka,
nadzienie
>do naleśniczków, a może i nawet na jakąś konkretną, mięsną potrawę (choć to
>już raczej nie będzie "coś słodkiego").
>
>--
>Zdrówko,
>Jarek, Iwona i Paulinka
>http://republika.pl/willowx
To ja moze tak niestereotypowo - przepis na miesko z cynamonem. Czesto robie
rodzaj tureckich szaszlyczkow z mielonego miesa - najlepiej jagnieciny, ja
eksperymentowalam tez z cielecina i wyszlo. Miesko mielimy, dodajemy jajko,
sol, pieprz, pol lyzeczki cynamonu i szczypte miety - wyrabiamy dokładnie i
masa oblepiamy drewniane patyczki do szaszłyków (niezbyt grubo, waleczek
powinnien miec ok. 2 cm srednicy). Tak przygotowane szaszlyszki pieke na
grilu albo smaze na patelni na masle (to zima) do czasu, gdy mieso sie
upiecze i przyrumieni. Podaje z tzatziki i ziemniakami pieczonymi we foli +
salatka grecka (ogorek + cebula + pomidor + feta + oliwki). Polecam -
cynamon odpowiednio dozowany (czyt. nie za duzo) nadaje miesku zupelnie
innego wymiaru :-)
Herbatka
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|