Data: 2009-08-14 01:52:23
Temat: Re: Czekolada
Od: Jarosław Kazimierz Grzyb <g...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Tomek263D" <t...@o...pl> wrote in message
news:9e622eaa-5bc3-464b-be85-c339fe02e9f3@s6g2000vbp
.googlegroups.com...
> ..
Niestety mam podobny problem. Całe życie przyjmowałem ogromne ilości
czekolady i spowodowało to teraz jej wzmożoną nietolerancję. O ile magnez i
potas można (i polecam Panu) uzupełniać w tabletkach o tyle gorsze w
skutkach może być przyzwyczajanie organizmu do zmainy ścieżki
metabolicznych.
To, ile magnezu jest w czekoladzie jest sporne. Ja polecam tabletki z
magnezem i potasem, które kosztują około 5 zł a których nazwę zapomniałem (a
jeszcze nie muszę pamięć :P ale farmaceuta będzie wiedział o jakie chodzi),
ich dawki są małe i można je stosować "zapobiegawczo".
Ad poziomu magnezu i potasu ważne pytanie : czy ma Pan jakieś objawy
związane z ich niedoborem? Bo możliwe jest, że po prostu organizm ma teraz
"swoje optimum" tych elementów - a wachania są naturalne zwłaszcza przy
różnej diecie, warunkach pogodowych, stresie (wakacje są w końcu). Jeśli nie
ma objawów to proszę ich nie szukać. Jeśli są to przyjmować suplement diety
(stąd jego nazwa). Oczywiście jeśli ma Pan możliwość naturalnego
przyjmowania witamin, to najlepsze są świerze owoce i niektóre pestki.
Zresztą na wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Magnez jest to wspaniale
opisane.
Nawet poczytałem na wikipedii (en) i tam polecają szpinak, ze względu na
zawrtość żelaza które także zwiększa wchłanianie magnezu.
Pozdrawiam.
--
Jarosław K. Grzyb
http://user-maat-re.blogspot.com/
|