Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czemu tak tu cicho i spokojnie?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czemu tak tu cicho i spokojnie?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-30 12:45:41

Temat: Czemu tak tu cicho i spokojnie?
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak w temacie... Ostatnio bardzo malo postow przychodzi na grupe,
czyzby wszyscy przeniesli sie do Cafe albo tez nic ciekawego sie nie
dzieje nigdzie? ;-)

Aby nieco ozywic atmosfere, chce sie pochwalic, ze zrobilam wczoraj
pyszne ciasto zebre. Znacie takie ciasto w paski?

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-30 12:50:25

Temat: Re: Czemu tak tu cicho i spokojnie?
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora

> Jak w temacie... Ostatnio bardzo malo postow przychodzi na grupe,
> czyzby wszyscy przeniesli sie do Cafe albo tez nic ciekawego sie nie
> dzieje nigdzie? ;-)
>
> Aby nieco ozywic atmosfere, chce sie pochwalic, ze zrobilam wczoraj
> pyszne ciasto zebre. Znacie takie ciasto w paski?
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>

Zgadzam sie w zupelnosci - chyba nasza Cafe zrobila grupie konkurencje:)) Ja
sie jeszcze w Cafe nie udzielam, bo mnie przerazaja te ilosci sympatycznych
skad inad postow, nie daje rady tego przerobic:(((

Daj przepis na ciasto w paski, dla pocieszenia:)))

Kalina


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 12:51:02

Temat: Re: Czemu tak tu cicho i spokojnie?
Od: "Joanna Slocka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9u7v1j$fpk$1@news.lublin.pl...
> Jak w temacie...
> Aby nieco ozywic atmosfere, chce sie pochwalic, ze zrobilam wczoraj
> pyszne ciasto zebre. Znacie takie ciasto w paski?

Daj nam poznać:-)

Cicho, bo trzeba trochę pokucharzyć by mieć o czym pisać.
Ja jestem na etapie sprawdzania grupowych przepisów (ale tego jest...!)
w niedzielę robiłam ciasto czekoladowe [mi osobiście nie przypadło do gustu
i jest zbyt drogie jak na efekt końcowy (6 jaj, 2 czekolady)], a wczoraj
po raz pierwszy z ciasta M.Bassett nie wyszedł zakalec:-)
Zapiekanki warzywne nie wiem dlaczego wcale po zapiekaniu nie robią
się zapiekankami, a luźno zapieczonymi warzywami:-( Może ktoś ma jakiś
pomysł jak zrobić by się trzymały razem, poza beszamelem, który
nie dość że psuje smak, to nie działa.
I zajadamy pyszny żurek grzybowy, baardzo grzybowy (polecam!, bardzo
przypomina o zbliżających się Świętach).
--
Pozdrawiam
Asia Słocka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 12:55:05

Temat: Re: Czemu tak tu cicho i spokojnie?
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Aby nieco ozywic atmosfere, chce sie pochwalic, ze zrobilam wczoraj
> pyszne ciasto zebre. Znacie takie ciasto w paski?
>

Ja kiedys u kogos widzialam, ale zawsze wydawalo mi sie, ze jest piekielnie
czasochlonne...wepchniesz mi przez SDI kawalek, bo akurat kawe
zrobilam...;-)))

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 12:58:50

Temat: Re: Czemu tak tu cicho i spokojnie?
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Basia <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> Ja kiedys u kogos widzialam, ale zawsze wydawalo mi sie, ze jest piekielnie
> czasochlonne...wepchniesz mi przez SDI kawalek, bo akurat kawe
> zrobilam...;-)))

Basiu, chcialabym... ale po tym ciescie juz zostaly mi tylko okruszki
i komplementy, ze bylo takie... hmm... rozplywajace sie w ustach ;-)

A do kawy pasuje wprost idealnie! :)
I wcale nie jest czasochlonne, bo robisz ciasto w dwu kolorach, a potem
nakladasz go lyzka do tortownicy na przemian, jasne, ciemne, jasne,
ciemne...

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 13:20:53

Temat: Re: Czemu tak tu cicho i spokojnie?
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9u7vq6$h4o$1@news.lublin.pl...
> Użytkownik Basia <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisała:
> Basiu, chcialabym... ale po tym ciescie juz zostaly mi tylko okruszki
> i komplementy, ze bylo takie... hmm... rozplywajace sie w ustach ;-)
>
> A do kawy pasuje wprost idealnie! :)
> I wcale nie jest czasochlonne, bo robisz ciasto w dwu kolorach, a potem
> nakladasz go lyzka do tortownicy na przemian, jasne, ciemne, jasne,
> ciemne...
>
> Pozdrawiam
> Lilla


no wlasnie, robisz "zwykla" babke, dzielisz ciasto na pol, do jednej polowy
dodajesz 2 lyzki kakao a do rugiej 2 lyzki maki i tak jak pisze Lilla raz
jedno a raz drugie do tortownicy.
ja najbardziej lubie piec zebre w tortownicy ktora ma w srodku wklad i
ciasto wychodzi z dziura w srodku. po prostu fantastyczne. a na to cukier
pudel lub lukier jak sie komus chce robic:)))

pozdrawiam
Mechciaq


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 13:21:26

Temat: Re: Czemu tak tu cicho i spokojnie?
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9u8134$dj8$1@news.tpi.pl...
>
> To mi sie pomylilo z jakims innym, co to sie piecze dwa ciasta osobno,
kroi
> na plasterki, smaruje jakas masa, skleja przemiennie kolorami...to jak to
to
> sie nazywa....?
>
> pozdrowka
> Basia


metrowiec

Mechcia
:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 13:22:35

Temat: Re: Czemu tak tu cicho i spokojnie?
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <n...@m...ch> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> Ja sie jeszcze w Cafe nie udzielam, bo mnie przerazaja te ilosci sympatycznych
> skad inad postow, nie daje rady tego przerobic:(((

Mam dokladnie te same odczucia :)

> Daj przepis na ciasto w paski, dla pocieszenia:)))

Juz sie robi :)
Na poczatek warto wspomniec, ze przepis na takie ciasto jest rowniez
na stronie u Joanny Duszczynskiej, to wlasnie zwrocilo moja uwage;
przypomnialam sobie, ze ja tez mam przepis na zebre w swoim
archiwum.
Roznica w naszych przepisach przede wszystkim polega na ilosci jajek
i cukru. Kilka dni temu zrobilam zebre wg Joanny - tez wyszla dobra,
a wczoraj zrobilam wg mojego przepisu i ciasto bardziej wyroslo, wiec
chyba bede go tak wlasnie robic na przyszlosc.

Zebra

2,5 szkl. maki pszennej,
5 jajek,
2 szkl. cukru (ja dalam 1,5 szkl.),
1 szkl. goracej wody lub mleka (ja dalam mleko),
1 szkl. oleju,
3 lyzeczki proszku do pieczenia,
2 lyzki kakao,
olejek zapachowy (rumowy).

Ubic cale jajka z cukrem lub najpierw piane z bialek, a gdy bedzie
sztywna, dodac cukier i zoltka. Nastepnie wsypac make wymieszana
z proszkiem do pieczenia, wlac olej, wode lub mleko, olejek i wymieszac.
Podzielic ciasto na dwie czesci. Do jednej wsypac 2 lyzki kakao, a do
drugiej 2 lyzki maki, wymieszac. Wlewac w sam srodek tortownicy
(wysmarowanej tluszczem i wysypanej tarta bulka) na przemian 1 lyzke
jasnego i 1 lyzke ciemnego ciasta.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok.. 50 min., ale przed wyjeciem
sprawdzic gotowosc patyczkiem, aby nie bylo zakalca ;-)

Smacznego
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 13:23:57

Temat: Re: Czemu tak tu cicho i spokojnie?
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> I wcale nie jest czasochlonne, bo robisz ciasto w dwu kolorach, a potem
> nakladasz go lyzka do tortownicy na przemian, jasne, ciemne, jasne,
> ciemne...

To mi sie pomylilo z jakims innym, co to sie piecze dwa ciasta osobno, kroi
na plasterki, smaruje jakas masa, skleja przemiennie kolorami...to jak to to
sie nazywa....?

Czy przepis na Twoją zebre jest gdzies na grupie, jutro sobota, moze bym
zrobila....


pozdrowka
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 13:27:18

Temat: Re: Czemu tak tu cicho i spokojnie?
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
>
> metrowiec
>
> Mechcia



No widzisz, jednak ten marny stan zołądka rzutuje na nasilenie
sklerozy....niech to sie skonczy, bo zjadlabym cos normalnego;-)))

cokolwiek zaglodzona
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Prosze o przepis na sledzie na wigilie
Rybka w folii-proste i smaczne
kuchnia szkocka
Poszukuje przepisow oryginalnych dan wloskich
zalewa do łososia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »