Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.nask.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czemu tak tu cicho i spokojnie?
Date: Fri, 30 Nov 2001 14:22:35 +0100
Organization: lubman
Lines: 43
Message-ID: <9u816j$jhp$1@news.lublin.pl>
References: <9u7v1j$fpk$1@news.lublin.pl> <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1007126556 20025 195.117.192.115 (30 Nov 2001 13:22:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 30 Nov 2001 13:22:36 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:84836
Ukryj nagłówki
Użytkownik <n...@m...ch> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> Ja sie jeszcze w Cafe nie udzielam, bo mnie przerazaja te ilosci sympatycznych
> skad inad postow, nie daje rady tego przerobic:(((
Mam dokladnie te same odczucia :)
> Daj przepis na ciasto w paski, dla pocieszenia:)))
Juz sie robi :)
Na poczatek warto wspomniec, ze przepis na takie ciasto jest rowniez
na stronie u Joanny Duszczynskiej, to wlasnie zwrocilo moja uwage;
przypomnialam sobie, ze ja tez mam przepis na zebre w swoim
archiwum.
Roznica w naszych przepisach przede wszystkim polega na ilosci jajek
i cukru. Kilka dni temu zrobilam zebre wg Joanny - tez wyszla dobra,
a wczoraj zrobilam wg mojego przepisu i ciasto bardziej wyroslo, wiec
chyba bede go tak wlasnie robic na przyszlosc.
Zebra
2,5 szkl. maki pszennej,
5 jajek,
2 szkl. cukru (ja dalam 1,5 szkl.),
1 szkl. goracej wody lub mleka (ja dalam mleko),
1 szkl. oleju,
3 lyzeczki proszku do pieczenia,
2 lyzki kakao,
olejek zapachowy (rumowy).
Ubic cale jajka z cukrem lub najpierw piane z bialek, a gdy bedzie
sztywna, dodac cukier i zoltka. Nastepnie wsypac make wymieszana
z proszkiem do pieczenia, wlac olej, wode lub mleko, olejek i wymieszac.
Podzielic ciasto na dwie czesci. Do jednej wsypac 2 lyzki kakao, a do
drugiej 2 lyzki maki, wymieszac. Wlewac w sam srodek tortownicy
(wysmarowanej tluszczem i wysypanej tarta bulka) na przemian 1 lyzke
jasnego i 1 lyzke ciemnego ciasta.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok.. 50 min., ale przed wyjeciem
sprawdzic gotowosc patyczkiem, aby nie bylo zakalca ;-)
Smacznego
Lilla
|