Strona główna Grupy pl.rec.dom Czosne co zrobić Re: Czosne co zrobić

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Czosne co zrobić

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.dom,pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Czosne co zrobić
References: <8...@g...com>
<55019491$0$2169$65785112@news.neostrada.pl>
<5501b511$0$19315$65785112@news.neostrada.pl>
<5502837a$0$2195$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5502da93$0$16165$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<550317af$0$2203$65785112@news.neostrada.pl>
<mdvab2$62t$1@node2.news.atman.pl> <mdvdr2$mie$1@mx1.internetia.pl>
Organization: : : :
Date: Sat, 14 Mar 2015 00:27:06 +0100
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 67
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1426289238 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 26239 77.253.217.116:34061
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:140243 pl.rec.kuchnia:363234
Ukryj nagłówki

ZZZ piszzze:

>> Któryś z panów kucharzy z kanału "Kuchnia +" (p.Jakubiak lub p.Adam)
>> stwierdził niedawno w jednym z emitowanych obecnie programów, że do
>> gara należy dodawać takie wino, jakie sami najchętniej pijemy i nam
>> najbardziej smakuje. IMO właściwie ma rację... ale co, jeśli ktoś
>> (na przykład) lubi szampana ? Lać do bigosu? ;)
>
> A dlaczego by nie?

To mi przypomina opowieść o gościu, "który był tak bogaty, że kupił sobie
drugą parę spodni i używał nabytku zamiast gaci". Jak się coś robi, to
trzeba patrzeć, by miało to sens. Tu sensu nie ma.

> Jeśli kogoś stać na picie szampana (stać, w sensie takim, że kupuje go
> bez "jęczenia", ochów i achów jakie to delicje kupuje i jaki rarytas,
> jak niecodzienny) to czemu by nie do kuchni. Pewnie producent szampana
> nie ma takich wątpliwości (tak, trochę absurdalnie rozpatrując pojęcie
> "stać mnie na... ") :))

Nie można się żywić samym kawiorem popijanym szmpanem. Powodów tego jest
wiele, ale tu najlepiej wymienić taki, że jest tego za mało, więc na długo
nie starczy.

> Ale tak poważnie, ja osobiście chętnie zgodziłbym się ze stwierdzeniem,
> że do kuchni takie samo (jakościowo) wino jak do picia, ale trochę mnie
> na to nie stać.

A ja nie. Co zrobić z ludźmi, którzy wino, to tak ogólnie nie bardzo,
ale do kuchni, to i owszem?

> Albo inaczej - do picia jestem gotów "szarpnąć się" na lepsze wino
> trochę ponad budżet, dlatego w kuchni używam raczej przeciętnego.

Inaczej mówiąc, nie ma czegoś takiego jak "ogólna jakość wina". To samo
dotyczy innych rzeczy -- buty mogą być dobre, lub złe. Te złe nie dość,
że uwierają, to jeszcze po miesiącu zaczynają zęby szczerzyć. Można
wydać czort wie ile za butelkę wina i dostać coś, co nie jest "lepsze".
Co więcej -- jak mam ochotę na pieczone ziemniaki czy inne proste danie,
to nie wybiorę do tego drogiego wina. Co nie znaczy, że wezmę wino złej
jakości.

> Sadzę, że nawet marne (byle nie zepsute) nie będzie w potrawie dawało
> negatywnych doznań smakowych bo jest tylko jednym z składników
> bukietu smakowego.

Wino niesklarowane można uznać za "zepsute", jeśli chodzi o picie. Ale
do kuchni się nadaje. Stan pośredni między winem a octem też pijalny
nie jest, ale spuścić to do gara można. Z pewnością lepiej wypełni
swoją funkcje od najprzedniejszego szmpana.

> p.s. a tak poza tym do kuchni polecam wino własnego wykonania
> (poza brakiem dylematów finansowych dochodzi satysfakcja)

Jeśli chodzi o polskie warunki klimatyczne, to do tych poleceń się
nie przyłączę. Wino buraczane (z naszymi owocami bez cukru wiele się
nie zdziała) ma ograniczone zastosowanie w kuchni. W ogólnym przypadku,
to tak, wino bezmarkowe ma wiele zalet. Więcej, niż można by było
przypuszczać.

Jarek

--
Nie pij chłopie lepiej wody
Bo ta woda tobie szkodzi
Ty sie lepiej napij wina
To jest lepsza medycyna

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.03 FEniks
14.03 ZZZ
14.03 Jarosław Sokołowski
14.03 Qrczak
14.03 Jarosław Sokołowski
14.03 Qrczak
14.03 FEniks
15.03 FEniks
16.03 Jarosław Sokołowski
Wkłady do zniczy...
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Prasa do oleju na użytek domowy
Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
jak dotrzeć do głowicy baterii
Kuchenka gazowa z regulacją temperatury
Mleko w ekspresie
Klejąca się jak gile z nosa rączka noży FISKARS - jak się pozbyć tej klejącej warstwy?
BLUM Aventos HF - brak powolnego domykania
Do czego i jak wykorzystac 'odpad' wody z filtra RO w kuchni?
gazociag - niski srednie wysokie cisnienie
Jak podmienic halogenki na ledy?
Jakie zarówki E27?
Szafki do samodzielnego montazu
Piekarnik z mikrofalą 2w1
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem