Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "emarcin" <e...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Czy ktoś porównywał koszty?
Date: Wed, 7 Nov 2007 18:22:00 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <fgssid$pvi$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <fgmhc1$dt9$1@atlantis.news.tpi.pl> <fgru5f$347$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@1...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: cyp163.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1194456461 26610 83.19.175.163 (7 Nov 2007 17:27:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Nov 2007 17:27:41 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:94092
Ukryj nagłówki
> faktem jest ze bezwładność elektrycznej jest dość duża , czyli z
> momencie podnoszenia sie piany ( przy kipieniu) zmniejszenie mocy nic
> nie da tylko nalezy odstawić garnek z pola grzejnego i chwile odczekać
> aż zawartość się "unormuje" i ponownie wstawić . w indukcji tego nie
> ma.
Nie zgadzam się z tym twierdzeniem. Jest - tylko w mniejszy stopniu. A swoją
drogą co za problem wystawić gotojące mleko - przecież na gazie to było
normalne.
> swojego czasu miałem przyjemność rozmawiać z P.Sową (chyba większość
> kojarzy tego kucharza ) i rozmowa pzreszła w pewnym momencie na
> właśnie sprzęt grzejny . Otóż żaden z hoteli nie korzystał z płyt
> ceramicznych elektrycznych z powodu własnie dośc dużej bezwładności
> tylko wszyscy przeszli z gazowych na indukcje.
A może odpowiedzmy sobie na pytanie: dlaczego? Może należy przyrównać hotel
do fabryki?
W fabryce do wywiercenia stu otworów nie korzysta się z ręcznej wiertarki,
tylko zautomatu.
Ale w domu, do gotowania dla kilku osób?
> Zdecydowanie polecam indukcje , choć cena jest 2x większa niz
> elektryczne , ale jest warta grzechu ;)
> indukcja nieco buczy choc poziom hałasu jak dla mnie jest do
> zaakceptowania
A ja zdecydowanie tzw ceramiczną (sam przesiadłem się z gazu butlowego
właśnie na ceramikę).
To co jest najważniejsze to jak największa liczba kroków regulacji ( u mnie
18 stopni - 1 1. 2 2. 3 ... 8 8. 9).
O ile nie wstawię na maksa (to niestety zdarza się mojej niecierpliwej
piękniejszej połowie), nic nie kipi, nic nie przypala się itd.
Jestem w stanie tak regulować proces smażenia czy gotowania, że uzyskuję
jeden "bąbelek" na kilkadziesiąt sekund.
Koszty iwestycyne - umiarkowane (pamiętajcie że przy kuchni indukcyjnej
trzeba jeszcze zainwestować w specjalne garnki - albo odwrotnie nie
wszystkie garnki nadają się do kuchni indukcyjnej). Nic nie buczy.
Pozdrawiam emarcin
|