Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 21


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-01-25 12:31:43

Temat: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?
Od: Kasia <k...@r...net> szukaj wiadomości tego autora

Czy jest sens kupowania tego urządzenia tzn czy sprawdza się w kuchni i
czy chleb z neigo wypiekany jest smaczny? Widziałam nawet jakieś gotowe
mieszanki do tego celu. Czy możęcie napsiać czy kupienie mamie takiego
urządzenia to dobry pomysł?
Pozdrawiam Kasia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-01-25 12:46:34

Temat: Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?
Od: Jacek Popławski <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kasia pisze:
> Czy jest sens kupowania tego urządzenia

Tak.

> tzn czy sprawdza się w kuchni

Od paru miesięcy nie kupuję chleba w sklepie.

> i czy chleb z neigo wypiekany jest smaczny?

O niebo smaczniejszy od tej gąbki ze sklepu.


> Widziałam nawet jakieś gotowe
> mieszanki do tego celu.

Ja zazwyczaj robię z pojedynczych składników.


> Czy możęcie napsiać czy kupienie mamie takiego
> urządzenia to dobry pomysł?

Zdecydowanie tak.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-01-25 12:54:07

Temat: Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?
Od: "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"ilot.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Kasia" <k...@r...net> napisał w wiadomości
news:fnckrf$auu$1@news.onet.pl...
> Czy jest sens kupowania tego urządzenia tzn czy sprawdza się w kuchni i
> czy chleb z neigo wypiekany jest smaczny? Widziałam nawet jakieś gotowe
> mieszanki do tego celu. Czy możęcie napsiać czy kupienie mamie takiego
> urządzenia to dobry pomysł?

Najsmaczniejszy jest chleb z wypiekacza gdy został wykonany z własnoręcznie
zmielonej mąki. Nawet najprostszy młynek żarnowy do kawy potrafi zmielić
pszenicę tak, że chleb będzie znacznie smaczniejszy od kupowanego w sklepie.
Domowa mąka zawiera zarodki pszenne które są normalnie usuwane z kupnej
mąki, ze względu na obniżanie okresu przydatności do spożycia.
Również dodanie pszennego glutenu (2 łyżki stołowe na 0,5 kg mąki) wyrównuje
deficyt białka polskich zbóż i powoduje prawidłowe wyrastanie chleba w
maszynie.
Szkoda tylko że najlepsza maszyna do chleba produkowana przez "Panasonic"
jest w naszym kraju niedostępna!

Pozdrowienia!

Tadeusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-01-25 13:17:02

Temat: Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?
Od: Kasia <k...@r...net> szukaj wiadomości tego autora

A jaka jest nazwa pana urządzenia...jest tyle tego na rynku że w sumie
nie wiadomo co wybrać....

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-01-25 14:10:22

Temat: Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?
Od: Szymuś <pwdi_@_friko3.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja tylko wyrabiam chleb w maszynce do pieczenia a piekę w piekarniku.
Kiedy kupię porządnego robota który bedzie mi wyrabiał ciasto to maszynkę
do chleba oddam w dobre ręce albo raczej już na złom :)

Maszynka to wygoda w wyrabianiu ale chleb smaczniejszy jest pieczony w
piekarniku. możę dlatego, że moja maszynka ma grzałki tylko na dole i od
góry zawsze jest niedopieczony niezależnie co bym w maszynce ustawił.
Dodatkowa korzyść z mojej maszynki to robienie konfitur. Dobrze grzeje,
odparowuje częściowo i odpowiednio miesza owoce. Firma nie jest z górnej
półki to i trudno więcej wymagać - Alaska. Korzystam z gotowych mieszanek z
www.mieszanki.pl ale zgodzę się z innymi, że z osobiście zrobiona mieszanka
z dobrej mąki może dać jeszcze lepszy chleb.

--
"Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego
wygląd lichy i durnowaty tak,
by swoim pojmowaniem istoty sprawy
nie peszył przełożonego".

Ukaz cara Rosji, Piotra I z 2 grudnia 1708r.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-01-25 15:10:48

Temat: Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?
Od: "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"ilot.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fncmfa$be$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"ilot.edu.pl> napisał w
> wiadomości news:fncm5g$mol$1@pippin.nask.net.pl...
>
>> Szkoda tylko że najlepsza maszyna do chleba produkowana przez "Panasonic"
>> jest w naszym kraju niedostępna!
>
> Szkoda, że nie podał Pan jej typu (symbolu).

Nie chciałem robić za reklamożercę, ale już podaję typ:

SD-255WXA

w Niemczech kosztuje 199.- euro i ma taki specjalny dozownik do dodatków,
jak: rodzynki, orzeszki, pestki dyni, skórka pomarańczowa, etc.
Wypiekacz do chleba to wynalazek Panasonica, i wiem z własnej praktyki że
trzeba się bardzo starać by skopać wypiek w Panasonicu!
Ja mam model SD-253, też z dozownikiem dodatków, chyba ostatni egzemplarz
kupiony w Polsce!

Foremka do wyrabiania / pieczenia jest odlewana, aluminiowa, co musi wpływać
na równomierność procesu pieczenia.
Drożdże sypie się na spód foremki (1,5 łyżeczki suchych drożdży), potem
(przykładowo na chleb razowy 75%) 450 g mąki razowej orkiszowej i 150 g mąki
białej, 2 łyżki glutenu, 2 łyżeczki soli (ważne, kontrolują rośnięcie
ciasta), 2,5 dag masła (łyżka) i na sam wierzch 420 ml zimnej wody. Można
dodać też 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku i/lub zawartość 3 kapsułek
żelatynowych witaminy C (to zamiast zakwasu). Pierwszą godzinę maszyna myśli
co z tym wszystkim ma zrobić (wyrównuje temperaturę). Potem wyrabia ciasto
dwukrotnie, przedzielając je procesem wyrastania. Pieczenie trwa 50 minut z
całkowitego czasu 5 godzin, ten czas można przedłużyć do 13 godzin by chleb
został upieczony na żądaną godzinę.
Nie należy chleba zostawiać w maszynie w foremce, musi stygnąć na
przewiewnej kratce.
Mieszadło zawsze zostaje w foremce!

Pozdrowienia!
Tadeusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-01-25 18:39:32

Temat: Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?
Od: Szymuś <pwdi_@_friko3.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Mieszadło zawsze zostaje w foremce!
>

Czyli po wyjęciu masz w chlebie dziurę po mieszadle ?


--
"Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego
wygląd lichy i durnowaty tak,
by swoim pojmowaniem istoty sprawy
nie peszył przełożonego".

Ukaz cara Rosji, Piotra I z 2 grudnia 1708r.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-01-25 23:11:06

Temat: Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?
Od: "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Szymuś" <pwdi_@_friko3.onet.pl> napisał w wiadomości
news:1m7yvg262lnmz$.dlg@Szymus.pwdi...
> Czyli po wyjęciu masz w chlebie dziurę po mieszadle ?

Dziura, to za dużo powiedziane...
Jest ślad po osi mieszadła na spodzie chleba o wielkości naparstka oraz
przecięcie jako ślad po łopatce mieszadła o wielkości może (tu mierzę): 6 x
5 cm i grubości 2 mm. Ta część jest praktycznie niewidoczna, bowiem jest
pozbawiona skórki chlebowej.
Praktycznie, tylko jedna kromka chleba jest przy krojeniu skażona śladem po
mieszadle.
BTW, mieszadełko jest też teflonowane. Sporo też myśleli przy opracowaniu
takiej współpracy mieszadełka z osią, by ciasto chlebowe zalepiło je na osi
i zapobiegało w ten sposób jego pozostawaniu w chlebie po wyrzuceniu
bochenka z formy.
Dopiero szklanka wody w dzieży / foremce zmiękcza ten "klej z chleba" i
uwalnia mieszadło z osi!

Pozdrowienia!

Tadeusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-01-26 22:42:24

Temat: Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?
Od: Tomasz Koczorowski <v...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 25 Jan 2008 13:46:34 +0100, Jacek Popławski wrote:

>> tzn czy sprawdza się w kuchni
> Od paru miesięcy nie kupuję chleba w sklepie.

Czytajac ponizsze wnioskuje, ze zdecydowaly walory smakowe.

>> i czy chleb z neigo wypiekany jest smaczny?
> O niebo smaczniejszy od tej gąbki ze sklepu.

Rozumiem. Z tym, ze mnie intryguje ile tak wlasciwie ta zabawa z pieczeniem
kosztuje. Przeciez te urzadzenia sa na prad, wiec ile sie wlasciwie
przeplaca (w porownaniu do ceny chleba w sklepie) za ten lepszy smak? I czy
nadal warto?

Tomek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-01-26 23:44:58

Temat: Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?
Od: "JBP" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tomasz Koczorowski" <v...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:1579rctxijud8$.11997kl3ib0k4$.dlg@40tude.net...

> Rozumiem. Z tym, ze mnie intryguje ile tak wlasciwie ta zabawa z
> pieczeniem
> kosztuje. Przeciez te urzadzenia sa na prad, wiec ile sie wlasciwie
> przeplaca (w porownaniu do ceny chleba w sklepie) za ten lepszy smak? I
> czy
> nadal warto?

Powiadaja, ze walory smakowe sa bezcenne :)
Kiedys mnie taka wyliczanka zainteresowala. Maka plus dodatki dla
przecietnego, niezbyt wymyslnego chleba wypadły 1,5 do 2 x drozej. Energie
elektryczna policz sam - urzadzenie dziala co najmniej 3 godziny i ma
srednio 600 do 800 W.
Kosztu wody do mycia pojemnika, mieszadel, itp. nie licze.
Ale zabawa przednia. I to oczekiwanie... wyrosnie, ile wyrosnie, a moze
opadnie (choc skladniki, warunki i sposob wykonania identyczny) ;)
JBP


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: ŚNIADANIE
buleczki serowe - znowu zakalec ;-(
Kurczak w naczyniu zaroodpornym + dodatki - jakie dodatki?
Jak zrobić ciasto francuskie?
Re: jazdy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »