Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.nask.pl!ne
ws.nask.org.pl!not-for-mail
From: "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"ilot.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?
Date: Fri, 25 Jan 2008 16:10:48 +0100
Organization: NASK - www.nask.pl
Lines: 43
Message-ID: <fncu5q$qiu$1@pippin.nask.net.pl>
References: <fnckrf$auu$1@news.onet.pl> <fncm5g$mol$1@pippin.nask.net.pl>
<fncmfa$be$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: wyd2.ilot.edu.pl
X-Trace: pippin.nask.net.pl 1201273850 27230 148.81.230.215 (25 Jan 2008 15:10:50
GMT)
X-Complaints-To: abuse at nask pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 Jan 2008 15:10:50 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:309279
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fncmfa$be$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"ilot.edu.pl> napisał w
> wiadomości news:fncm5g$mol$1@pippin.nask.net.pl...
>
>> Szkoda tylko że najlepsza maszyna do chleba produkowana przez "Panasonic"
>> jest w naszym kraju niedostępna!
>
> Szkoda, że nie podał Pan jej typu (symbolu).
Nie chciałem robić za reklamożercę, ale już podaję typ:
SD-255WXA
w Niemczech kosztuje 199.- euro i ma taki specjalny dozownik do dodatków,
jak: rodzynki, orzeszki, pestki dyni, skórka pomarańczowa, etc.
Wypiekacz do chleba to wynalazek Panasonica, i wiem z własnej praktyki że
trzeba się bardzo starać by skopać wypiek w Panasonicu!
Ja mam model SD-253, też z dozownikiem dodatków, chyba ostatni egzemplarz
kupiony w Polsce!
Foremka do wyrabiania / pieczenia jest odlewana, aluminiowa, co musi wpływać
na równomierność procesu pieczenia.
Drożdże sypie się na spód foremki (1,5 łyżeczki suchych drożdży), potem
(przykładowo na chleb razowy 75%) 450 g mąki razowej orkiszowej i 150 g mąki
białej, 2 łyżki glutenu, 2 łyżeczki soli (ważne, kontrolują rośnięcie
ciasta), 2,5 dag masła (łyżka) i na sam wierzch 420 ml zimnej wody. Można
dodać też 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku i/lub zawartość 3 kapsułek
żelatynowych witaminy C (to zamiast zakwasu). Pierwszą godzinę maszyna myśli
co z tym wszystkim ma zrobić (wyrównuje temperaturę). Potem wyrabia ciasto
dwukrotnie, przedzielając je procesem wyrastania. Pieczenie trwa 50 minut z
całkowitego czasu 5 godzin, ten czas można przedłużyć do 13 godzin by chleb
został upieczony na żądaną godzinę.
Nie należy chleba zostawiać w maszynie w foremce, musi stygnąć na
przewiewnej kratce.
Mieszadło zawsze zostaje w foremce!
Pozdrowienia!
Tadeusz
|