Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.g
azeta.pl!news.gazeta.pl!www.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Adamo Il" <a...@g...SKASUJ.TO.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: [DO] Praca mgrska
Date: Mon, 3 Nov 2003 11:21:55 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 47
Message-ID: <bo5doj$g8u$1@inews.gazeta.pl>
References: <bnt5rd$1ai5$1@foka1.acn.pl> <bntier$q0b$1@inews.gazeta.pl>
<bnud90$1p09$1@foka1.acn.pl> <bnuhb6$7pk$1@inews.gazeta.pl>
<bnun9p$peu$1@inews.gazeta.pl> <bnvf1r$9bv$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bnvv95$49k$1@news.onet.pl> <bo04oo$9ag$1@inews.gazeta.pl>
<bo0aak$qu1$1@news.onet.pl> <bo0fc6$7q3$1@inews.gazeta.pl>
<bo0nhk$3s3$1@news.onet.pl> <bo0qid$6bh$1@inews.gazeta.pl>
<bo0uct$gtc$1@inews.gazeta.pl> <bo1bob$rcf$1@inews.gazeta.pl>
<bo2k8j$191$1@inews.gazeta.pl> <bo3a0n$9gc$1@inews.gazeta.pl>
<bo3fik$s1u$1@inews.gazeta.pl> <bo57v9$o50$1@inews.gazeta.pl>
<bo59st$pid$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: szilo.media4.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1067858515 16670 172.20.26.235 (3 Nov 2003 11:21:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Nov 2003 11:21:55 +0000 (UTC)
X-User: adamilis
X-Forwarded-For: 10.5.15.43
X-Remote-IP: szilo.media4.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:25301
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Krystyna*Opty*" napisała w wiadomości
news:bo59st$pid$1@news.onet.pl...
> Jest tu pewna niekonsekwencja.
> Uważasz, że u człowieka żywiącego się roślinami substancje trujące się nie
> odkładają,
> a u zwierzęcia żywiącego się także roślinami - się odkładają. (?)
Nie Krysiu, ja także nie uczestniczę aktywnie w tym wątku i nie przejmuję się
żadnymi dioksynami, aczkolwiek czytając go mam wrażenie lepszego zrozumienia
(marchewka?) ;)
Więc Sowa twierdzi cytując:
"...Wykazują one tendencję do koncentrowania
się podczas wędrówki w górę łańcucha pokarmowego; ponad 90% dioksyn w
naszych organizmach dostało się tam z pożywieniem. Głównym źródłem dioksyny
u ludzi jest mięso, ryby oraz produkty mleczarskie..."
że wspomniane dioksyny /koncentrują się podczas wędrówki w górę łańcucha
pokarmowego/ podając odpowiedni cytat oraz prosząc Jurka o poczytanie
czegokolwiek na ten temat w googlach... (ja nie zamierzam szukać, bo mnie
żadne dioksyny nie wydają się straszne i nie wchodzę)
Zresztą w powyższym cytacie (nie znam źródła) jest jak widzisz napisane,
że /głównym źródłem dioksyn u ludzi jest mięso/ na co Jurek twierdzi, że NIE,
bo m.in. na DO zjada małą ilość mięsa i dokładając dawkę swoich już
tylko "poglądów".
Ja to rozumiem w ten sposób:
wspomniana krowa jedząc trawę, kumuluje w te dioksyny, które zjadając tą
krowę zjadamy w postaci SKONDENSOWANEJ, bo przez całe życie ta krowa "zbiera"
te dioksyny z trawy którą jadła i KUMULUJE je.
Więc bespośrednio na Twoje pytanie jedząc "trawę" człowiek także kumuluje w
sobie te dioksyny, czemu Sowa chyba nigdzie nie neguje (nie zauważyłem) ale
nie spożywa ich w postaci skondensowanej. Więc jest tam konsekwencja pełna po
obu stronach;)
I tak ja dzisiaj będę spożywał skondensowaną dawkę dioksyn w postaci gulaszu
wołowego z kaszą;) Niestety zdaje się, że optymalni nie jadają takich
smakołyków;)
Pozdrawiam,
Adam Il.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|