Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news-spur1.maxw
ell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-04!sn-xit-01!sn-post-01!super
news.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Deser?? / mus cytrynowy
Date: Tue, 18 May 2004 08:01:42 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <c8cjta$66d$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 32
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202050
Ukryj nagłówki
Ania wrote:
> Witam!
> Poszukuję dobrego i sprawdzonego przepisu na deser dla 5 osób w dodatku
> niezbyt kalorycznego. Wiem, że dobry i dietetyczny deser z lekka się
> wyklucza, ale liczę na Waszą pomoc. :)
> Pozdrawiam i z dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
A moze mus cytrynowy?
Mus cytrynowy
1 lyzka sproszkowanej zelatyny
80 ml wody
220 gr cukru
150 ml swiezego soku cytrynowego
5 jaj, rozdzielonych
1 lyzka startej skorki cytrynowej
W malym garnuszku umiescic wode, wysypac zelatyne na wode, zostawic na 5
minut. Dodac polowe cukru i sok z cytryny i dokladnie wymieszac. Dodac
zoltka, wymieszac i umiescic na malutkim ogniu mieszajac bez przerwy przez
5 minut, az zgestnieje. Nie wolno doprowadzic do wrzenia. Dodac skorke
cytrynowa i przelac do miseczki, schlodzic az zacznie gestniec do
konsystencji nie ubitego bialka.
W innej misce ubic bialka, dodac reszte cukru i ubic az sztywne.
Delikatnie wymieszac z gestniejaca mieszanka cytrynowo-zoltkowa. Przelozyc
do indywidualnych miseczek lub jednej duzej i schlodzic godzine lub wiecej
przed podaniem. Mozna podac z ciasteczkami, posypane posiekana kandyzowana
skorka cytrynowa, malinami, lub jak jest.
Magdalena Bassett
|