Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Deserek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Deserek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-10-26 17:51:31

Temat: Deserek
Od: "Danka" <j...@z...nl> szukaj wiadomości tego autora

Zrobilam dzisiaj prosty, ale pyszny deserek.
Jablka, wystarcza 2 na 2 osoby, pokroic na kostke bez obierania ze skorki.
Podsmazyc chwile na masle ( szybko miekna ) z dodatkiem cukru ( bialego lub
brazowego ) i cynamonu. Na koniec wrzucic troche pokrojonych na kawalki
orzechow wloskich i razem chwile podsmazyc.
Podawac w pucharkach lub miseczkach polane bita smietana lub innym slodkim
sosikiem wlasnego wyboru.
Pycha! Polecam.
Pozrd.,
Danka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-10-27 06:07:07

Temat: Re: Deserek -moj przepis na jablka
Od: KYLEK <k...@p...man.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

moj przepis na pieczone jablka:

- 2 jablka na osobe,
- sciac czubek jablka,
- wydrazyc srodek,
- do srodka wsypac 1 lyzeczke cukru, wlozyc ugotowany ryz
wymieszany z cukrem waniliowym, cynamonem, sparzonymi
rodzynkami i odrobina smietanki, przykryc
wczesniej scietym czubkiem jablka,
- zapiec do momentu, gdy jablka beda bardzo, bardzo
miekkie.


PS. a propo jablek - kiedys na grupie byl podany przepis na
amerykanski przepis na placek z jablek;
robilem go i jest cudowny - polecam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-27 07:25:14

Temat: Re: Deserek -moj przepis na jablka
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"KYLEK" <k...@p...man.lublin.pl> wrote in message
news:39F91B87.819E87AE@platon.man.lublin.pl...

> PS. a propo jablek - kiedys na grupie byl podany przepis na
> amerykanski przepis na placek z jablek;
> robilem go i jest cudowny - polecam

A moglbys go umiejscowic w czasie archiwalnym albo chociaz odswiezyc- jestem
otwarta na wyprobowane "cudownosci":)))

No i sezon na jabluszka w pelni...
Jola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-27 09:38:43

Temat: Re: Deserek -moj przepis na jablka
Od: KYLEK <k...@p...man.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

jak w domu znajde wydruk to w poniedzialek podam namiary

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-27 09:46:45

Temat: Re: Deserek -moj przepis na jablka
Od: KYLEK <k...@p...man.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

przypomnialem sobie ze byl to chyba post wyslany przez Pania
Magdalene Bassett i mial tytu: amerykanski placek z jablek,
pay pie (- chyba cos w tym stylu)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-27 09:52:30

Temat: Re: Deserek -moj przepis na jablka
Od: "Danka" <j...@z...nl> szukaj wiadomości tego autora

Albo np. tak:
- jablka - kazde z osobna - z wydrazonymi srodkami srodkami zawinac w ciasto
francuskie lub polfrancuskie i zapiec. Do srodka jabluszek wsypac troche
brazowego cukru i cynamonu.
Podawac jeszcze cieple posypane cukrem pudrem lub z bita smietana lub galka
dowolnych lodow.
Pozdr.,
Danka

"KYLEK" <k...@p...man.lublin.pl> schreef in bericht
news:39F91B87.819E87AE@platon.man.lublin.pl...
> moj przepis na pieczone jablka:
>
> - 2 jablka na osobe,
> - sciac czubek jablka,
> - wydrazyc srodek,
> - do srodka wsypac 1 lyzeczke cukru, wlozyc ugotowany ryz
> wymieszany z cukrem waniliowym, cynamonem, sparzonymi
> rodzynkami i odrobina smietanki, przykryc
> wczesniej scietym czubkiem jablka,
> - zapiec do momentu, gdy jablka beda bardzo, bardzo
> miekkie.
>
>
> PS. a propo jablek - kiedys na grupie byl podany przepis na
> amerykanski przepis na placek z jablek;
> robilem go i jest cudowny - polecam
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-27 10:01:32

Temat: Re: Deserek -moj przepis na jablka
Od: Krzysztof Koterba <k...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

KYLEK wrote:
> przypomnialem sobie ze byl to chyba post wyslany przez Pania
> Magdalene Bassett i mial tytu: amerykanski placek z jablek,
> pay pie (- chyba cos w tym stylu)

Znalazlem u siebie cos takiego:
"American Apple Pie"

==cytuje list==
Za tego paja tez dostalam nagrode na Teton County Fair.

American Apple Pie
Skladniki na ciasto
170 gr masla
300 gr maki
1 jajko
1 lyzka octu
3 lyzki wody

Maslo i make posiekac nozem w misce. Jajko, ocet i wode dobrze wymieszac
widelcem, az nie bedzie widac osobno bialka. Lejac ten plyn cieniutkim
strumieniem na make, jednoczesnie druga reka mieszac i przerzucac kluchy
widelcem, tak dlugo, az nie bedzie surowej maki. To niezwykle kluchowate
ciasto, z widocznymi malymi kawalkami masla, schowac do lodowki na 20
minut.

W miedzyczasie przygotowac nadzienie:
5 duzych bardzo kwasnych jablek
5 lyzek maki
6 lyzek cuku
1 lyzeczka soku z cytryny
Jesli sie lubi, mozna dodac 1/4 lyzeczki cynamonu

Jablka obrac, wydrazyc, pokroic w 16-tki. W duzej misce wymieszac
cukier, make i cynamon, dodac jablka, skropic sokiem cytrynowym i dobrze
wymieszac.

Rozgrzac piec do 220C/425F i umiescie polke w piecu jak najnizej, blisko
gazu.
Udrzec 4 duze kawalki piekarniczego pergaminu. Ciasto z lodowki
podzielic na 2 czesci i kazda lekko uformowac w gruby dysk. Ten umiescic
miedzy 2 kawalkami pergaminu i walkowac od srodka do brzegow, az bedzie
palcek wiekszy od blachy, tak, zeby bylo z dobrym kolnierzem, okolo 4 cm
poza obreb blachy. Ten placek miedzy tymi papierami wsadzic do
zamrazalnika czy lodowki, az zesztywnieje, wtedy papier odchodzi latwo
od ciasta, inaczej nie odejdzie. Obie czesci ciasta rozwalkowac na takie
same placki. Powinny one wyjsc dosc cienkie, okolo 2-3 mm. Mozna tez
walkowac bez papieru, podsypujac maka, ale ciasto nie bedzie tak
szlachetne.
Wymoscic specjalna blache na paj jednym plackiem, ulozyc jablka,
grupujac je po srodku, zeby byla gorka, przykryc druga czescia ciasta.
Obciac nozyczkami na okolo obydwa kolnieze razem, zeby byly rownej
szerokosci, nastepnie zawinac brzeg do srodka dwa razy, tak, zeby
spodnie ciasto zostalo zagiete na gorne ciasto, a potem naokolo
przycisnac brzegi widelcem, wszystko po to, zeby stworzyc ciasny szew,
ktory nie przepusci soku powstajacego w czasie pieczenia. Zrobic na
czubku 2 naciecia nozem zeby para uchodzila. Z ciasta pozostalego po
obcinaniu nozyczkami wyciac dekoracyjne liscie i kolka, ktore mozna
ulozyc na wierzchu, bez przyklejania, same sie potem przykleja,
ukladajac kolka jak kiscie winogron, a listki na koncu. mozna wymyslac
wiele wzorow przyciskania brzegow, czy dekorowania calych brzegow liscmi
z ciasta, ktore sie zazebiaja.
Wstawic jakas inna plaska blache do pieca, na te dopiero ustawic blache
z pajem, zeby sok wykapujacy podczas pieczenia nie palil sie na dnie
pieca. Piec godzine albo dluzej, az ciasto zbrazowieje i soki uchodzace
bokami, przez szew, stana sie przezroczyste, takie kisielowate.
Ostudzic pol godziny albo wiecej, jesli zimny, podgrzac przed podaniem,
kroic na 6 lub 8 czesci, podawac z lodami smietankowymi, bita smietana
albo sam w sobie.
Magdalena Bassett
==koniec cytatu==

Czy o to chodzilo?

Pozdrawiam serdecznie
Krzysiek Koterba :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-27 11:32:31

Temat: Re: Deserek -moj przepis na jablka
Od: "lylith" <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> - jablka - kazde z osobna - z wydrazonymi srodkami srodkami zawinac w
ciasto
> francuskie lub polfrancuskie i zapiec.

witam!

.....i mam pytanko....
jak zrobic ciasto francuskie?

dziekuje i pozdrawiam
-----------
LYLITH


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-27 12:12:35

Temat: Re: Deserek -moj przepis na jablka
Od: KYLEK <k...@p...man.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

tak to ten przepis /dodam ze jest on na mala blaszke -
porcja dla ok 5-6 osob/ - polecam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sos klonowy
przeziębienie
zapiekanie ziemniakow
Prezent dla ostrego
sarnina

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »