Data: 2006-07-22 07:54:26
Temat: Re: Dieta Atkinsa cz. 2
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
maf pisze:
> Moim zdaniem to objetosc(pojemnosc zoladka) daje uczucie sytosci, jak go
> zapelnimy.
To nie takie proste. Mechaniczne bodzce z zapelnionego pozywieniem
zoladka sa jedynie jednym z elementow odczuwania sytosci po posilku.
Mozg bierze rowniez pod uwage tempo zmian poziomu glukozy we krwi oraz
stezenie okreslonych aminokwasow, nie mowiac o subiektywnych wrazeniach
smakowo-zapachowych. Ciekawa sprawa: wbrew przekonaniu
rozpowszechnianemu przez stosujacych DO, obiektywne badania wskazuja, ze
najlepiej syca posilki bialkowe oraz weglowodanowe (ale weglowodany
zlozone!), natomiast tluszcz ma najmniejsza tzw. sile sycaca, wyrazana
indeksem sytosci:
http://tinyurl.com/ss7q
O indeksie sytosci:
http://www.diabetesnet.com/diabetes_food_diet/satiet
y_index.php
A tu ladna proba stworzenia modelu matematycznego, dopasowanego do
uzyskanych danych empirycznych:
http://www.nutritiondata.com/fullness-factor.html
Widac na nim, ze pozytywnie na uczucie sytosci wplywa zawartosc bialka
oraz blonnika pokarmowego, a ujemnie - zawartosc tluszczu.
|