Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Dieta Optymalna
Date: Wed, 27 Feb 2002 22:12:23 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 101
Message-ID: <a5jhl5$76g$1@news.tpi.pl>
References: <a58hk0$bd6$1@sunsite.icm.edu.pl> <a58jc6$aa1$1@news.tpi.pl>
<a5adnj$1sp$1@news.tpi.pl> <a5aiun$8hk$1@news.tpi.pl>
<a5ivt0$dsg$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: elblag.elb.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1014843877 7376 213.77.19.210 (27 Feb 2002 21:04:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 27 Feb 2002 21:04:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:3048
Ukryj nagłówki
Użytkownik "chaciur" <g...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:a5ivt0$dsg$1@news.tpi.pl...
> Celem uzupelnenie:
>
> 'Jedno badanie to za mało - ocenia dr Michael Thun z Amerykańskiego
> Towarzystwa Onkologicznego.
Naukowcy przeprowadzili badania, a doktor swoje. 88 000 testowanych
pielęgniarek przez 16 lat to za mało? Niech przedstawi poważniejsze badania,
przeprowadzone dłużej i na większej liczbie osób.
- Poza tym owoce i warzywa są znakomitym
> źródłem witamin: zmniejszają ryzyko zawału oraz cukrzycy typu II.
Taka sama teza, jak ta, że błonnik zapobiega rakowi.
Dieta
> bogatobłonnikowa zmniejsza ryzyko innych nowotworów: ust, gardła,
krtani,
> przełyku,
ha ha ha ha. Trzeba ten błonnik nosić ciągle w gardle, krtani i t.d.
żołądka i płuc
Szczególnie płuc, jak się go nie pali.:-)
- wylicza. Lekarze przypominają, że raka jelita grubego
> można wykryć wcześnie dzięki regularnym badaniom.
> Leczenie daje wtedy 90 proc. szans na przeżycie.'
To znaczy, że należy jeść błonnik, żeby ograniczyć ryzyko raka płuc, ale
badać często jelito grube, żeby mieć 90% szans na przeżycie. Czy Ty sam
chaciur nie widzisz idiotyzmów jakie doktorek wygaduje?
>
> A moze wystarczy wyeliminowac/ograniczyc mieso?
Akurat z moich znajomych wegetarianek dwie już zmarły na raka.
Ponadto błonnik w jelicie grubym (są tam
> > bakterie gnilne) zaczyna gnić wydzielając substancje toksyczne.
>
> A jak to sie ma do wegan? Z ciekawosci pytam.
> Bo cos mi sie tak zdaje, ze warzywka tak znowu
> szybko nie gnija.
Wąchałeś swoją kupę? :-)
A oglądałeś? Szatkowana kapusta przeszła w całości?
A marchewka? W kosteczkach?
Nie nawijaj tylko, że dokładnie żujesz.
>
> > Organizm
> > więc chcąc się go szybciej pozbyć przyspiesza perystaltykę jelit
skracając
> > czas wchłaniania substancji odżywczych w jelicie cienkim.
>
> to juz mi wyglada na Twoje spekulacje
To tylko matematyka. Szybszy przepływ, mniejszy czas.
>
> > Ludzki przewód
> > pokarmowy jest bardzo krótki, ma około 6 m długości.
> > Dla porównania przewód
>
> pomylka - jelito cienkie
Zależy u kogo. U mnie (jestem nieduży) to cały przewód tyle ma. :-)
>
> > pokarmowy porównywalnej wagowo owcy ma 40 m długości. W ludzkim
przewodzie
> > pokarmowym pożywienie przesuwać musi się więc wolno, aby wszystko to co
> > potrzebne zostało wchłonięte.
> pomylka - jelito cienkie
No to dorzuć parę metrów.
>
> Nie wiem czy to robisz specjalnie ale musze Cie zmartwic,
> ze porownales organizm owcy ktora trawi celuloze z organizmem
> czlowieka, ktory nie trawi.
No właśnie. O to chodzi. Po co człowiekowi błonnik, którego nie trawi? Po co
przyspieszać sztucznie perystaltykę w skrajnie krótkim ludzkim przewodzie
pokarmowym?
Ja rozumiem, ze Jan podaje ten
> przyklad ale nalezy sie rowniez samemu zastanowic.
Zastanowiłeś się i co?
Pozdrawiam
Leszek
|